URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2023, 16:45

Festivităţi de 1 Decembrie cu 3.000 de orădeni, zeci de politruci şi niciun pic de ciolan cu fasole (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 3.000 de orădeni, majoritatea părinţi ori bunici cu copii purtând cocarde ori steaguri tricolore, au fost prezenți vineri la festivităţile de Ziua Naţională organizate în Piaţa Unirii.

Orădeni cu mic cu mare...

Numărul mare de participanţi a luat prin surprindere inclusiv oficialităţile. "Nu m-aş fi aşteptat să vină atâta lume, mai ales că a plouat toată dimineaţa", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.

Platoul din Piaţa Unirii s-a dovedit neîncăpător pentru mulţimea care aștepta răbdătoare ca oficialităţile să îşi termine discursurile, ca să poată începe defilarea militarilor.

Manifestările au fost deschise la ora 12 de o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoţi condus de PS Sodronie Drincec, episcopul ortodox al Bihorului, în timp ce episcopul greco-catolic Virgil Bercea urmărea serviciul religios în rândul oficialităţilor.

La eveniment au participat zeci de autorităţi locale şi politicieni, începând cu prefectul Dumitru Ţiplea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul de Oradea, Florin Birta, încins cu cocardă tricoloră, reprezentanţi au instituţiilor publice din judeţ, parlamentari cum ar fi senatoarea Arina Moş (PNL), "asortată" cu evenimentul într-un palton cu motive folclorice, primari din Republica Moldova, cadre militare din Garnizoana Oradea şi mulţi alţii.

"Doamne, ocroteşte-i pe români!"

În discursul său, prefectul Dumitru Ţiplea a evocat importanţa zilei pentru istoria României. "1 Decembrie rămâne un capitol fundamental în istoria României, întruchipând realizarea visului de veacuri a românilor – unirea într-un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil. Pe parcursul generaţiilor, fiecare adăugând o cărămidă la acest edificiu, ne-am construit identitatea naţională", a arătat Ţiplea.

Evocarea momentului 1 Decembrie 1918, făcută ulterior de istoricul Radu Românaşu, a fost urmată de un moment artistic susţinut de profesoara Anamaria Turc Gal, care a cântat un convingător  "Doamne ocroteşte-i pe români".

În urma cântărilor pline de vibrație, ceremonialul depunerii de coroane la statuia Regelui Ferdinand, oricât de respectuos, a părut o formalitate.

Atmosfera oficială a fost întărită şi de numărul mare al delegaţiilor partidelor, îndeosebi PNL şi PSD, care au ţinut să îşi demonstreze patriotismul cu poze de grup.

La ceremonie au participat inclusiv un reprezentant al UDMR, prin subprefectul de Bihor Botházi Nándor, care a depus o coroană de flori albe, precum și ai diferitelor asociaţii judeţene, unități școlare şi ai Crucii Roşii Bihor.

Sărbători cu economie

Festivităţile de 1 Decembrie s-au încheiat, în jurul orei 13, cu defilarea Detaşamentului de Onoare al Garnizoanei Oradea, în aplauzele asistenţei.

Detaşamentul, format din militari ai ministerelor Apărării Naţionale şi de Interne, a atras atenţia copiilor îndeosebi prin prezenţa "mascaţilor" pe care un micuț, cu gura căscată, îi saluta cu mânuța dusă la tâmplă, așa cum a văzut că fac ofițerii.

Spre deosebire de anii anteriori, după încheierea evenimentului, platoul Pieţei Unirii s-a golit destul de repede. Sub efectul normativului privind restricţionarea cheltuielilor bugetare la sfârşit de an, municipalitatea orădeană s-a scăpat de corvoada de a mai prepara, cu ajutorul Popotei Garnizoanei, tradiţionala fasole cu ciolan la cazan de campanie. "Acestea sunt restricţiile. A trebuit să ne conformăm", a declarat primarul Florin Birta BIHOREANULUI.

În perioada premergătoare lui 2024, cu patru runde de alegeri, românii trebuie să strângă cureaua inclusiv de ziua naţională. Pentru că va curge lapte şi miere la anuʼ... Şi la mulţi ani!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
A patit-o subperfectul ungur!
Se vorbeste ca nu mai are voie sa intre in cladirea parlamentului ungar sa se inchine la sfanta coroana ungureasca (Sacra Corona in latina) dupa ce s-a inchinat la statuia Regelui Ferdinand Intregitorul! P.S. Poate-l trec hauristii pe lista, de imagine, in fond si vadim a bagat in parlament unguri, vreo doi-trei.
Postat 03 Decembrie 2023, 10:13 de pinonel
Degradant
Spectacolul călcării pe bătături pentru un blid de păsulă este degradant! S-a igienizat sărbătoarea Marii Uniri prin renunțarea la acest obicei dezgustător. Se facea pomana de către aroganții parveniți ai vremurilor noastre pentru cei pe care îi disprețuiesc nemăsurat.
Postat 02 Decembrie 2023, 11:25 de marginan
Silver_Cat
La Bolojan nu-i trebuie campanie, se vad realizările.
Postat 02 Decembrie 2023, 10:27 de Sandu2100
@excalibur
"ai in jur de 35 ani si n-ai facut armata." Hai sa-ti scriu si eu un text lung, greu de citit. Greseala! Am facut armata, pe timp de razboi eram 100% carne de tun. Fiind genist as fi fost undeva in prima linie. Pe timp de pace am fost bun sa lucrez in constructii civile, fara sa vad o arma in timpul stagiului militar. Am ajuns la diribau la 19 ani neimpliniti, nu pentru ca eram infractor, vorbeam prea mult despre ce nu trebuia sa vorbesc. In schimb, mai tarziu, ajungand furier, fiind cu cea mai multa scoala dintre ei, am avut acces la dosarele colegilor de armata. Si m-am ingrozit, criminali, talhari, hoti, batausi si sigur, cei nevinovati a caror singura vina era ca vor sa plece din tara. Si inca ceva, inainte de 90 se facea scoala mai serioasa ca acum, iar in legatura cu armats, tu ai facut la termen redus, eu am facut-o la termen normal+2 luni. Pentru ca un imbecil a gandit ca daca nu mai indoim niste fier beton inca 2 luni, alegerile nu vor merge cum si-au imaginat ei. In anii 80?
Postat 02 Decembrie 2023, 10:06 de Biggie
Acestea sunt restrictiile
Nu-i exclus ca pe viitor sa se restricționeze și nr de coroane depuse.
Postat 02 Decembrie 2023, 01:49 de Simonette
Boogie biggie
Parca tu te-ai mai luat de scrierile mele. Hai sa-mi incerc norocul: ai in jur de 35 ani si n-ai facut armata. Esti trecut prin scoala, cel putin gramatical esti pass. Caci generatiile de dupa tine au problema asta, precum si aia dinainte de 80-90 , deh, vremuri grele. Mai, io am facut armata, infanterie,TR, lipova. Ce sa zic, pentru unul ca mine, timp pierdut. Dar, totusi, ceva amprente mi-au ramas. Mersul in cadenta, cu cintec, sincronismul e ceva sublim, de exemplu. Putina disciplina, respect, camaraderie, inveti sa te feresti de idioti. Era o vorba, nebunul ne ajuta sa intelegem si sa pretuim normalitatea, musatescu parca. Deci, armata de pe vremuri era o experienta complexa, care nu se poate invata pe youtube si tiktok. Mai acu 2 nopti, pe cinemaraton, a fost "Padurea spinzuratilor" ecranizare Liviu Ciulei. Full hd, remasterizat. Film psihologic, dezertare, curte martiala, ar trebui sa stii. Premiat, capodopera. Primul razboi mondial, imperiu austro ungar, ardeal etc. Nu e de joaca cu razboiul. Te poti trezi rapid pe linia frontului, carne te tun. De aia, o armata normala, e defensiva, cind se ajunge la confruntare, e jale. Citeste despre batalia de la verdun, ww1, despre august von mackensen, marasesti. Luptau ca chiorii, pentru ambitiile unor cretini. WW2, alta treaba, neterminata din ww1. Palestina, israel,jews. Generatia noastra si a parintilor ,bunicilor poate , a prins cea mai lunga perioada de pace din istorie. Inadmisibil. Sa stii ca, femeile gravide care au trait ocupatia nazista in ww2, au nascut copii cu probleme care le au aparut de a lungul vietii. Stresul trait de mama s-a imprimat in genele fatului. Atentie mare!
Postat 02 Decembrie 2023, 00:04 de excalibur
Simboluri si traditii...
In Bihor, fasolea cu ciolan nu mai reprezinta o traditie. Valorile si simbolurile autohtone sunt : paranoia chelioasa de birtin, monospranceana paranoica, oligofrenia de sanmartin, ciuma galbejita pe-bani-aplaudaca.
Postat 02 Decembrie 2023, 00:02 de Silver_Cat
@excalibur
"Fasolea e un simbol. E alimentul care te poate purta in lupta." Inca unul care se crede in razboi! Voi chiar sunteti intregi la cap?
Postat 01 Decembrie 2023, 21:53 de Biggie
Armata obligatorie
Fasolea e un simbol. E alimentul care te poate purta in lupta. Gamela , polonicul si oala cu fasole sunt institutii. Nu te pi_i pe ele. La fel cum e si drapelul unitatii. Iti dai viata pentru el. Faci garda la drapel. E mai mult decit un simbol. Camaraderia militara e un sentiment unic. Mai ales in vremuri grele. Scoate din om ce are el mai bun... Lasa, ba , ca va da Radio-Zu
Postat 01 Decembrie 2023, 21:41 de excalibur
@Silver_Cat
Esti chiar atat de sarac? Nu esti in stare sa-ti iei un ciolan cu vreo 20-25 de lei, o jumate de kil de fasole uscata cu 5 lei, niste morcovi, telina si patrunjel? Chiar depinzi de ce iti dadea primaria azi gratis? Altfel mureai de foame? Esti penibil!
Postat 01 Decembrie 2023, 19:57 de Biggie
ilie la puscarie !!!
Sa strangem cureaua pentru campania lui ilie-puscarie !!!
Postat 01 Decembrie 2023, 19:29 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON