URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2016, 15:35

Fără bani de la UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ne-am obişnuit prost. După ce au curs bani gârlă de la coana UE, de nu mai găseai centimetru pătrat de asfalt nesfărâmat, iată că liniştea a început să se aştearnă peste oraş. Cred că abia acum chiar şi cei mai eurosceptici orădeni îşi dau seama că, la puterea financiară a urbei, fără fondurile UE n-am fi depăşit stadiul de târg "nime-n drum şi plin de praf".

Să luăm numai exemplul termocentralei pe gaz. Ce filantrop ne-ar fi dat 80 de milioane de euro ca să ne fie nouă cald şi să nu ne mai împuţim aerul? Celor care zic că soluţia cu centrale de apartament ar fi fost mai avantajoasă le arăt un simplu calcul. La cele 60.000 de apartamente conectate la sistemul termoficat, fiecare familie ar fi plătit până la 2.000 euro investiţia. Adică un efort de 120 milioane euro în sarcina orădenilor. Nu e mai bine să primeşti 80 de milioane decât să dai 120 de la tine?

Acum banii sunt puţini şi Bolojan s-a apucat să taie din investiţii. Ca să parafrazez un proverb post-decembrist, nu poate noul primar Ilie Bolojan să zugrăvească în viitorul mandat cât a construit vechiul primar Ilie Bolojan în precedentul. Nu putem lăsa, însă, buricul târgului în şantier.

Atunci când vine vorba de bani pentru investiţii, sunt două soluţii să-i obţii: prin creşterea impozitelor şi prin reducerea cheltuielilor proprii. Noi, orădenii, ne-am făcut datoria şi suportăm impozitele mărite. Aştept ca şi Primăria să-şi mai taie din cheltuieli, poate atunci vom avea şi mai mulţi bani pentru proiectele oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
@pionier
Eu ti-am dat copy/paste din dex, restul e tacere. PS: daca tot insisti sa ma cataloghezi, ce zici, ne testam inteligenta ( cu un test de inteligenta serios, de la MENSA), iar cel care va avea IQ-ul mai mare, sa aiba dreptul sa-i traga atatea spituri in *ur celuilalt, cat va fi diferenta de IQ-uri. Te bagi? PS2: Intentionat am ales "maieu" si nu "maiou", stiind ca ai sa sari, precum arcul din pix!
Postat 16 Martie 2016, 10:16 de User anonimizat
unor anti_grӑmӑtici
Asa e, ,,maieu" e o varianta pt. MAIOU, cum e si ,,genunche" pt. GENUNCHI sau ,,succesuri" pt. SUCCESE!
Postat 15 Martie 2016, 13:10 de pinonel
Fapte nu vorbe !
Sa stii ce trebiue sa faci si sa faci ce trebuie ,putini politicieni de la noi fac!
Postat 15 Martie 2016, 08:28 de GORON
ZAU ASA !
@pinonel , PETREI : Hai ma , va luati din asa ceva ?! Hai ca va impac eu : sunt acceptate ambele forme ! Mai sunt si alte cuvinte cu mai multe variante ! Bolpjan e problema !
Postat 14 Martie 2016, 22:06 de TDS
Fara numar !
Fac de toate fara numar .Bune rele ,mai necesare mai inutile .Prognoza financiara cu factor de risc ioc.O sa le terminam daca le-am inceput ,nu-i asa !restul nu conteaza .Fara numar ,fara numar !S-au fondul de risc il suporta oradeanul pe cresterea de 25 % de impozite si de cat o mai fi nevoie .Este o vorba in popor care se pare ca se poate aplica si la investitiile administratiei locale oradene .Intinde-te cat tie plapuma ca altfel te ia ,,frigul pe la picioare''
Postat 13 Martie 2016, 21:28 de PETREI
@pioner
MAIÓU s.n. Tricou care se poartă pe piele. [Pron. ma-iou, var. maieu / < fr. maillot]. Maieu, este o varianta acceptata a frantuzitului maiou. Stiu si eu ca in dictionarele de pe vremea lui ceasca, maiou era singura forma acceptata, insa limba romana nu este o limba moarta, asa ca evolueaza... Ne-am mai contrazis cand sustineai ca forma corecta este Oradei si nu Oradiei. Deci, taran cum sunt am invatat cate ceva la scoala chiar daca nu a fost aia nde ofiteri. Oricum, topicul era despre triparea de 8,9 % a impozitului.
Postat 13 Martie 2016, 20:54 de User anonimizat
@
Adica ce vrei sa spui prin ,,manipulare la greu" ?! A platit nea ilie, broker ot Birtin cele 33 de mil. de euro si nu stim noi?! A platit singur penalitatile de 6 mil. de euro si noi il acuzam fara temei?! A aliniat impozitele cu veniturile oradenilor urmand exemplul altor orase cu adevarat mari si noi dezinformam?! P.S. Chiar ca esti prost! Se spune MAIOU! ,,maieu" zici tu si taranii de care nu mai ai loc in acest oras!
Postat 13 Martie 2016, 12:17 de pinonel
Manipulare la greu
Daca le spui "criticilor" de serviciu ca manipuleaza la greu, te trezesti etichetat ca pupincurist al primarelui. Care impozite s-au triplat? Ca tocmai ce am platit impozitul la primarie si s-a "triplat" cu 8.9 %. Mai Pintea, mai usor cu manipulara ca ti se vad epoletii de sub maieu.
Postat 13 Martie 2016, 09:48 de User anonimizat
Să vină Putin ..!!!
Să ne dea mălai..
Postat 12 Martie 2016, 09:29 de crisan
@scorţosule, da-ti peste gura!
Daca pt. 6 mil. de euro penalizari penalii ne-au triplat impozitele, pt. 33 de milioane ne-ar beli complet! Nu singuri, impreuna cu ungurii... sau cu pesedeii... oricum, de belitori nu ducem lipsa!
Postat 12 Martie 2016, 06:40 de pinonel
STELE PE CER
@anticomunist: Mergea si asa dar eu m-am gandit mai mult la terenuri de fotbal in panta , patinoare luxoase , parcuri la marginea padurii , partii de schi fara zapada ! D-astea , portocalii ! Dar cum pedeleii au fuzionat cu galbiorii...a iesit PNL!
Postat 11 Martie 2016, 15:20 de TDS
33 000 000 Euroi
Nimeni nu mai graieste nimic despre cele 33 000 000 euroi amenda pentru timbre ..... CINE ???? CINE e vinovat ??? ca noi sigur trebuie sa le platim !!! Dar ce conteaza 33 000 000 Euroi la taxele si impozitele ce ni se baga pe gat de PMO ?? Ia de aici !!! Uite aici 33 000 000 euroi !! Ia de aici !!!!!
Postat 11 Martie 2016, 14:48 de scortosul
@TDS
Nici macar. Desi n-am nici o treaba cu PNL-ul, bancul tau ar fi fost mult mai reusit, daca in loc de PNL ai fi folosit PSD si daca ar fi fost cu autostrada surpata sau cu salile de sport, marca Nascase, construite in sate cu 5 copii sau la 5 km de scoala sau... Sa continui?
Postat 11 Martie 2016, 10:49 de User anonimizat
!!!
@anticomunist : Mie nu-mi ordona NIMENI NIMIC ! Dar...cum ti se pare bancul meu ? Are o sursa de inspiratie dar e creatie proprie ! Bun , nu ?!
Postat 10 Martie 2016, 23:50 de TDS
Mai Ass
usor cu demagogia pe scari... 80 de milioane costa centrala impreuna cu rabilitarea partiala a retelei primare de transport a agentului termic. Centrala costa 53-53 meleoane. Costurile cu mentenenta sunt de 24 de milioane si nu de 30 si care costuri nu aveau cum fi cuprinse in proiectul de constructie, pentru ca mentenanta inseamna intretinere pe durata functionarii. Adica ca sa-ti explic pe intelesul tau, daca catigi la loto o masina, aia nu or sa-ti plateasca si reparatia si intretinerea ei. Jonglezi cu milioanele de euro, precum Pristanda cu steagurile. Eu inteleg ca e ordin de zi pe unitate sa criticati tot ce face Bolojan, da' mai taie din "iele", da-le dreacu'.
Postat 10 Martie 2016, 23:17 de User anonimizat
Si?!
Cu ce ne este noua mai bine?! Salariile nu ni-au crescut, dar taxele si birurile s-au triplat! Zici ca avionul ala care nu se stie cati bani face, adica inca n-a pȃrţȃit dar a inghitit deja 60 de milioane de euro e jumate cat introducerea gazului metan si trecerea la centrale de apartament. Pai nu-i chiar asa, Mirceo! Da' ,,magistralele" care crapa mai mereu, alea cat au costat?! Ca sunt ceva km! In prima etapa s-au bagat 12 mil. de euro iar in etapa a doua 33,5 mil. de euro. Asa ca una peste alta costul cu cet-ul + reabilitarea retelelor este cu mult peste costul introducerii centralelor de apartament. Despre confort nu incape discutie, aici centralele bat cet-ul de departe! Si disconfortul oradenilor nu-l pui?! Sau asfaltul turnat azi si spart maine si poimaine, iarasi si iarasi?! Cine plateste aceste lucrari, tot UE?! N-as crede! Si cum se face ca desi am primit atatea pomeni primaria are cea mai mare datorie raportata la venituri din istoria Oradiei?! Uite o solutie care le-ar fi permis oradenilor sa plateasca pt. introducerea gazului metan la blocuri: ,,Grupul german Daimler va inaugura oficial în aprilie a.c., la Sebeş-Alba, producţia noii sectii de cutii de viteze de ultimă generaţie pentru automobilele Mercedez-Benz, proiectul de 300 de milioane de euro implicând angajarea a peste 500 de persoane." La o simpla cautare pe net se va vedea ca un oras de 12.000 de locuitori a atras investitii straine private, repet, PRIVATE de zece ori mai mari decat Oradea! Si vorbesc de firme occidentale, de renume, nu de atelierele de cositorit deschise de orezari! Citez iarasi : ,,concernul german Daimler are in Sebes o fabrică de componente pentru automobilele Mercedes Benz. Aici lucrează peste 1.000 de oameni, iar salariul mediu este de 1.700 de lei" Si inca: ,,În Sebeş, rata şomajului e de doar 2%, în condiţiile în care o treime dintre angajaţii din oraş provin din localităţile din împrejurimi. Investiţiile private în Sebeş depăşesc un miliard de euro!!!" Asa primar ne-ar trebui, dar cine e prostul care sa vina sa repare dezastrul lasat de nea ilie?!
Postat 10 Martie 2016, 20:20 de pinonel
Primăria să-şi mai taie din cheltuieli
Asta poate duce la recesiune accelerata. Tocmai s-au majorat salariile in aparatul administrativ cu 30%, s-au angajat politisti locali specialisti in cladiri,s-au marit impozitele, suntem pe un trend crescator generator de consum.Consumul genereaza cerere,cererea genereaza productie si servicii , locuri de munca,in final bunastare generala aducatoare de venituri la bugetul local.
Postat 10 Martie 2016, 20:15 de excalibur
Bihoreanul vs. Economia de Piaţă !!!
În primul rând că la cei aproape 80 milioane, costul direct al achiziţionării cazanului pe gaz împreună cu toate accesoriile aferente montajului, se adaugă încă 30 milioane Euro necesari pentru punerea în funcţiune, amortizmente, mentenanţă şi celelalte cheltuieli indirecte. Aşadar e vorba, până la 31.12.2017, de cca. 110 milioane Euro, incluzând şi pierderile pe reţea până la înlocuirea completă a magistralelor, reţelelor secundare şi terţiare de final consumator !!! În al doilea rând, pe mine cel puţin m-a costat 1.600 lei bransamentul individual pe gaz, 1.200 lei ramificatia de la contor prin demisol pana la cazanul care a costat 3.400 lei, astfel ca la nivel complet, cu toate accesoriile, am ajuns la echivalentul a 1.400 Euro pentru o casă de peste 300 mp suprafaţă utilă !!! La un bloc cu 20 de apartamente spre exemplu, costurile pe fiecare apartament ajung la cel mult 900 Euro !!! Astfel că, la cele 60.000 unităţi locative din Oradea (case şi apartamente), la o medie de 1.150 Euro rezultă o investiţie, pe tot oraşul Oradea din centru pana în cel mai îndepărtat cotlon urban, de cel mult 70.000.000 Euro ... în condiţiile în care nu se pune problema niciunei mentenanţe şi a niciunui amortizment din banii tuturor, pentru că fiecare trebuie să-şi întreţină instalaţia proprie şi să-şi plătească consumul individual !!! Nu ar mai fi fost discuţii cu subvenţiile, cu avariile, cu politrucii plătiţi degeaba pentru munca lor de nimic, pe banii şi pe nervii noştri !!! Iar diferenţa de 40 milioane Euro putea merge în sănătate şi educaţie, pentru că la aceste capitole stă foarte prost orădeanul, în general ... !!!
Postat 10 Martie 2016, 20:08 de WinDos
CET CET SA-NALTAM!
Revenind la CET zic sa mai asteptam ! Sa vedem ce se ve intampla in primul an si apoi in urmatorii!
Postat 10 Martie 2016, 17:35 de TDS
IN ALTE GALAXII
Doi extraterestri de pe o planeta din alta galaxie stateau pe o terasa virtuala din Piata Unirii si beau o apa plata. Ex. 1 il intreaba pe Ex. 2 : - Auzi, ce crezi tu ca inseamna o investitie urata , inutila si platita den bani europeni ? Ex. 2 ii raspunde: - Habar n-am ! Stii foarte bine ca pe planeta noastra nu exista PNL !
Postat 10 Martie 2016, 17:34 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON