URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 August 2015, 13:34

Exmatriculat de ministru. De ce a fost demis Nicolae Avram de la conducerea Inspectoratului Şcolar

Exmatriculat de ministru. De ce a fost demis Nicolae Avram de la conducerea Inspectoratului Şcolar AUTO-TRANSFER. Singura reuşită a fostului şef al IŞJ Bihor, Nicolae Avram, e că din fruntea acestei instituţii şi-a aranjat transferul de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul la mult mai titratul Colegiu Naţional Mihai Eminescu, unde va preda geografia şi, potrivit unor colegi, ar încerca să devină chiar director
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Plantat de PSD Bihor în fruntea Inspectoratului Şcolar, Nicolae Avram şi-a încheiat prestaţia după doar un an, cu o notă compromiţătoare pentru tot restul carierei.

Deşi de numele său se leagă cele mai sonore scandaluri înregistrate în învăţământul bihorean, iar demisia i-a fost sugerată de un consilier al ministrului Educaţiei, Avram s-a dat dus din funcţie doar cu sila, fiind nevoie să-l mazilească ministrul însuşi.

Scos din joben

Ce îl recomanda pe Nicolae Avram să fie promovat în 2013 dintr-un post de profesor de geografie la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul în cel de adjunct al inspectorului şcolar general Daniel Negrean? La fel cum în cazul acestuia a prevalat calitatea de membru PNL, "meritul" lui Avram a fost nu experienţa, nu gradele didactice, nu performanţele cu elevi olimpici, ci apartenenţa la PSD.

Ca şi cum postura de secund nu i-ar fi fost o pălărie prea mare, după ruperea USL, Avram i-a luat locul lui Negrean, cu delegare, fără concurs, de la 1 septembrie 2014.

Fraudă-record

O vreme, Avram n-a avut probleme, limitându-se să numească la rându-i, tot cu delegaţie, directori de şcoli. Când a trebuit să-şi probeze capacitatea organizatorică, a dat chix.

Primul eşec l-a suferit anul acesta în iulie, când la Ştei s-a consumat cea mai mare fraudă din istoria Bacalaureatului: din 255 candidaţi, 108 au fost eliminaţi pentru copiere şi tentativă de copiere. Nu în timpul probelor, ci după examen, când o profesoară corectoare din Timiş a sesizat Ministerului identitatea a 42 lucrări.

Abia după ce ministrul Sorin Cîmpeanu şi-a trimis Corpul de Control în Bihor a anunţat şi Avram o cercetare disciplinară. Suspendat o vreme pe motiv că începuse şi o anchetă penală, demersul a fost încheiat pe 13 august, când IŞJ anunţa, sec, că din 37 supraveghetori 18 au fost sancţionaţi prin diminuarea salariilor cu 10-15 procente pe 3-6 luni, iar alţi 9 concediaţi.

Şef picat

Cum o parte din tineri au dat în judecată IŞJ, iar Avram nu a asigurat nici măcar prezenţa juristei la proces, un consilier al ministrului, Gabriel Ispas, i-a sugerat ieşirea: "Uitându-se în oglindă, inspectorul şcolar general să facă un demers de onoare, de a-şi înainta demisia!".

Şeful IŞJ a ţinut însă cu dinţii de funcţie. Rezultatul? Lamentabil: la finele lunii iulie, când a susţinut concursul pentru ocuparea postului, având un singur contracandidat, pe profesorul de matematică Iulius Timar din Marghita, Avram a luat abia 6.70 la proba scrisă, aşa că nu s-a prezentat la următoarea pentru a nu fi declarat respins fiindcă nu atinsese nota minimă, 7.00. Noroc că rivalul, care la scris luase 7,70, a fost înlăturat şi el, fiind notat doar cu 6.00 la prezentarea proiectului managerial.

Umilit până la capăt

"Ce va fi până la 31 august (n.r. – când îi expira delegarea pe post), vom vedea", a declarat Avram, scuzându-se că, ocupat cu munca, nu s-a putut pregăti pentru examen. Aşa că a rămas pe post până i s-a umplut de tot paharul.

Ultima picătură a curs joia trecută, când ministrul l-a revocat din funcţie după a doua descindere a Corpului de Control la Oradea. Motivul? Un nou scandal, privind transferurile la licee după repartizarea computerizată, capitol la care Bihorul a fost pe locul II în ţară, cu 236 cereri, din care 191 soluţionate, dar 124 "complet nejustificate".

Potrivit metodologiei, transferurile în clasa a IX-a pot fi aprobate dacă media solicitantului depăşeşte ultima medie din clasa în care îşi cere transferul, dacă în acea clasă mai sunt locuri libere, dacă are un frate geamăn în liceul unde cere transferul, sau din motive medicale, tinerii cu probleme locomotorii putând fi primiţi în liceele mai apropiate de domiciliu.

Gemeni la distanţă

IŞJ Bihor a avizat însă transferuri în baza unei noi definiţii a noţiunii de gemeni, a afirmat ministrul Educaţiei, spunând că "au fost aprobate trei cazuri pe baza acestei motivaţii, «gemeni», la copii care erau născuţi în ani diferiţi".

Deşi ministrul n-a dat şi alte exemple, BIHOREANUL a aflat că majoritatea transferurilor au fost cerute de elevi cărora pur şi simplu nu le convenea unde fuseseră admişi prin repartizarea computerizată, conform mediilor. În 4 cazuri, de pildă, elevi admişi la Ştiinţele Naturii au obţinut tranferul la Mate-Info chiar la cel mai prestigios colegiu din judeţ, Gojdu.

Chiar dacă raportul Corpului de Control nu a fost încă dat publicităţii, ministrul Cîmpeanu a explicat că primul vinovat e şeful IŞJ. Precaut, Avram şi-a pus adjuncta, pe Keri Hajnal, atât în fruntea comisiei de Bac, cât şi în a celei de admiteri în licee, dar "a fost demis pentru că nu poate asigura un management conform aşteptărilor şi cercetarea disciplinară care se derulează în continuare".

Cum Ministerul a sesizat şi organele de cercetare penală, n-ar fi exclus ca, mai devreme ori mai târziu, să se descopere că transferurile nu s-au făcut chiar "pe ochi frumoşi". Nu de alta, dar de câtă prostie ar trebui să suferi ca să greşeşti fără voie de atât de multe ori?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON