URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2021, 20:32

Emisiune TVR, transmisă în direct din centrul Oradiei. Printre invitaţi, primarul Birta şi folcloriştii ansamblului Crişana, care va fi desfiinţat (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii din Oradea s-a transformat, sâmbătă, în platou de televiziune pentru emisiunea "Caravana TVR 3 – La tine acasă", în care, timp de două ore, au fost promovate atracţiile urbei, precum şi cele ale judeţului, de la aquaparkul Nymphaea până la via ferrata în Şuncuiuş. 

Emisiunea a fost realizată de echipa TVR Cluj şi prezentată de bihoreanca Loredana Corchiş şi de clujeanul Ionel Lespuc. Ea a putut fi urmărită live pe TVR 3, dar şi pe pagina de Facebook a TVR Cluj. 

Pe parcurul celor două ore, realizatorii au avut mai mulţi invitaţi, dar au şi difuzat reportaje realizate în Oradea, spre exemplu la Aquaparkul Nymphaea, în centrul istoric şi la muzee, precum şi în zonele turistice ale judeţului, cum ar fi zona Şuncuiuş – Vadu Crişului. Aici, reporterii au intrat în peşteri şi au vorbit cu turiştii care se pregăteau de ture de rafting pe Crişul Repede. De asemenea, o reporteră TVR a urcat alături de Sebastian Lascu, vicepreşedintele clubului Cassio Montana, pe traseul de via ferrata de la Şuncuiuş. 

În Oradea, jurnaliştii TVR au lăudat lucrările de modernizare şi au amintit că municipiul este singurul din România înscris în reţeaua Art Nouveau. Ionel Lespuc a urcat în turnul Primăriei, de unde a văzut frumuseţile arhitecturale ale oraşului şi a aflat de la Alexandru Chira, şeful APTOR, că pe 6 septembrie Oradea va găzdui un concert José Carreras. 

Unul dintre invitaţii Loredanei Corchiş în "studioul" din piaţa centrală a fost primarul Florin Birta. "În prima parte a emisiunii am un coleg de prezentare special. Este vorba despre domnul primar al municipiului Oradea, domnul Florin Birta", a spus ea. Edilul a vorbit despre investiţiile din oraş, precum şi despre compania aeriană pe care Consiliul Local şi Consiliul Judeţean o vor înfiinţa, pentru a asigura legături cu Capitala şi cu huburi europene. 

"Caravana TVR 3 – La tine acasă" a cuprins şi discuţii cu city managerul Mihai Jurca, inclusiv despre demersurile de transformare a Oradiei într-un "smart city", precum şi cu vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, care a vorbit despre proiectele din judeţ, inclusiv cele turistice şi de extindere a reţelei de gaz. 

La Teatrul Regina Maria, reporterii TVR au vorbit cu managerul Daniel Vulcu, despre spectacolele orădene, precum şi cu Răzvan Vicoveanu, actorul premiat pentru cel mai bun rol principal la cea mai recentă ediţie a Premiilor UNITER. 

Invitaţi în Piaţa Unirii au fost mai mulţi interpreţi, instrumentişti şi dansatori ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, care, în urma unei decizii a CJ Bihor, va fi desfiinţat din 1 septembrie, urmând ca – dacă aleşii vor vota asta în perioada următoare – să se înfiinţeze un altul numit "Ţara Crişurilor", care să fie subordinat Centrului de Cultură şi nu Teatrului orădean. 

Într-o discuţie cu Loredana Corchiş, Leontin Ciucur, directorul ansamblului, a spus că oamenii "ar trebui să fie atenţi" cu tradiţiile şi apoi a subliniat că este "ultima filmare a Ansamblului Artistic Profesionist Crişana". Invitat să cânte a fost şi micul highidiş Alex Lucaciu, care cântă la vioară cu goarnă, şi a cărei poveste a fost prezentată recent de BIHOREANUL

"Caravana TVR 3" a ajuns anul acesta în diferite oraşe ale ţării, pentru a prezenta poveşti de succes ale comunităţilor din România.

URMĂREŞTE AICI ÎNTREAGA EMISIUNE!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON