URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2021, 09:27

Micul highidiș: Un orădean de 11 ani uimește breasla artiștilor de muzică populară cu talentul său (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi orăşean get-beget, Alex Lucaciu e deja o promisiune pentru folclorul bihorean. Pe când avea doar 6 ani, şi-a anunţat părinţii că vrea să fie violonist, iar acum, la 11 ani, cântă atât la vioara clasică, cât şi la higheghe, pentru care a făcut o adevărată pasiune.

De curând a ajuns şi la TV, ca finalist la concursul Next Star, şi visează să reprezinte Bihorul, cândva, pe cele mai mari scene ale lumii...

Talent înnăscut

Cu o mamă economistă şi un tată antreprenor, Alex şi-a uimit familia prin pasiunea pentru vioară, născută ascultând, împreună cu părinţii, concertele cunoscutului André Rieu. "Vioara m-a fermecat. Le-am spus că-mi doresc şi eu una, că vreau să cânt şi nu m-am lăsat până n-am primit-o", îşi aminteşte băiatul, care din 2015 a devenit elevul Évei Costin, artistă a Filarmonicii orădene.

Timp de doi ani a învăţat să cânte la acest instrument şi, dovedindu-se talentat, părinţii săi, Diana şi Cosmin, l-au înscris la şcoala primară a Liceului de Arte din Oradea, unde studiază şi în prezent vioară clasică, la catedra lui Adrian Miescu, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana.

Cu modele

Iubitori de muzică clasică, părinţii l-au dus pe Alex la concerte, pentru a-l ajuta să-şi cultive urechea muzicală. În 2017 l-au văzut la Budapesta pe André Rieu, care o vreme a fost preferatul său, acest loc luându-l apoi Rusell McGregor (foto), un violonist australian stabilit la Viena, unde cântă în Johann Strauss Ensemble, şi pe care în urmă cu doi ani l-a urmărit într-un concert la Arad.

"Am mers în culise şi i-am spus că vreau să-mi fac poză cu el. Părinţii i-au povestit despre pasiunea mea, iar de atunci comunicăm des pe Facebook, îi trimit filmuleţe cu mine în timp ce cânt, iar el mă încurajează", spune Alex, mândru de evoluţia sa.  

Recent, tânărul a interpretat Concertul în Sol minor de Maximilian Bruch, o lucrare dificilă, de referinţă pentru violonişti. "Ca să interpretezi acest concert trebuie să stăpâneşti nişte tehnici, să ai trăsături aparte, să fii un virtuoz. Pentru vârsta lui este o performanţă, un lucru spectaculos", îl laudă profesorul Adrian Miescu.

Mai lent, mai alert...

În paralel, Alex şi-a mai descoperit o pasiune. "Pe la 8 ani tata mi-a arătat pe YouTube cum cântă Zbiciu şi Stângaciu la vioara cu goarnă, spunându-mi că acesta e instrumentul-simbol al Bihorului", povesteşte băieţelul, care după câteva luni a primit în dar o higheghe.

Timp de câteva săptămâni, a cântat după ureche piesele celor doi, dar la insistenţele meşterului Marius Mihuţ, care i-a reparat de câteva ori vioara, părinţii l-au dus la Gheorghe Rus, profesor highidiş, care a văzut în el un talent înnăscut.

"De la el am învăţat să iubesc instrumentul şi cum să cânt în funcţie de zonă. În localităţile pe unde nu trece apă, cum e zona Brusturi-Voivozi, se cântă mai lent, în timp ce în cele străbătute de Criş ritmul e mai alert", explică micul artist.

Sub reflector

Iubind muzica şi spectacolul, Alex a participat la multe concursuri şi olimpiade de vioară, dar cel mai fericit a fost în 2019, când la sărbătorirea Centenarului eliberării Oradiei a urcat pe scena din Piaţa Unirii alături de artiştii Ansamblului Crişana. "Pe scenă e în largul lui. E numai zâmbet, iubeşte publicul şi orchestra. Atunci a fost foarte entuziasmat", îşi aminteşte mama.

De atunci, băiatul a mai avut o reuşită. În primăvara anului trecut a participat la preselecţiile concursului de talente de la Antena 1, Next Star, unde i-a cucerit pe juraţii Ştefan Bănică jr, Loredana Groza şi Dorian Popa, care l-au trecut direct în ultima etapă, cu alţi trei finalişti. Pandemia a întrerupt filmările, reluate anul acesta în martie, când s-a ales cu un "Nu" din partea lui Dorian Popa, nereuşind astfel să ajungă la votul publicului, care decide câştigătorul competiţiei.

Vis de copil

Alex este totuşi fericit şi crede că acesta e doar începutul carierei sale de violonist, dorindu-şi să devină cel mai cunoscut highidiş din Bihor şi să cânte pe cele mai cunoscute scene ale lumii.

Până atunci are şi alte planuri. Vrea să aibă o colecţie de viori cu goarnă de la fiecare meşter din Bihor, să ajungă în Cremona, renumit oraş din Italia unde au trăit familiile de lutieri Amati, Guarneri şi Stradivarius, cea din urmă cunoscută pentru crearea viorii Stradivarius, şi să compună cântece pentru instrumentul lui preferat.  

"Când voi fi puţin mai mare şi voi avea voie cu obiecte ascuţite, vreau să şi fac câteva viori", spune el, convins că higheghea este instrumentul care îi bucură cel mai tare sufletul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON