Copiii orădeni, veniţi la festivităţile organizate duminică, în centrul oraşului, pentru a marca ziua poetului naţional şi-au făcut selfie cu statuia poetului naţional.
Copii, oficialităţi, bătrâni şi curioşi...
Serbările, organizate de municipalitatea orădeană pentru prima dată după patru ani în care monumentul a fost închis într-o cutie de PFL pentru a fi protejat de lucrările din Piaţa Independenţei, au reunit peste 200 de participanţi, majoritatea elevi ai liceelor Mihai Eminescu şi Iuliu Maniu.
La festivităţi au mai luat parte orădeni ieşiţi la plimbare, atraşi de acordurile Rock Filarmonica, politicieni veniţi să depună buchete de flori şi bătrânei nostalgici.
Pe platoul din jurul statuii, acoperit cu pietriş, în condiţii de şantier pentru că Piaţa Independenţei este în continuare în lucru, au putut fi văzuţi printre alţii episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan însoţit de vicepreşedintele Călin Gal şi consilierul local Grigore Morar.
Deputatul independent Mihai Lasca, fondatorul Partidului Patrioţilor Poporului Român, însoţit de doi prieteni, s-a ţinut deoparte de celelalte oficialităţi.
"Astăzi se împlinesc 173 de ani de la naşterea marelui poet, prozator şi jurnalist, iar în 15 iunie se vor împlini 143 de ani de la moartea sa prematură", a menţionat viceprimarul Antonia Nica, în discursul său de deschidere a manifestărilor.
Nica a mai spus că "scrierile sale, fie că sunt poezii, proză scurtă ori articole în ziarele vremii, nu sunt doar trecut şi istorie, ci ele continuă să fie prezent şi viitor pentru români şi România".
Eminescu este rock!
Desfăşurate pe o vreme însorită, dar rece, festivităţile de duminică au cuprins un recital Rock Filarmonica, deschis cu o interpretare îndrăzneaţă a versurilor poeziei "Criticilor mei" pe ritmuri rock şi câteva piese pe versurile poetului naţional.
"Eminescu este universal. Versurile sale pot fi cântate în stil rock, clasic, folk şi în multe alte stiluri", a spus în încheiere Iuliana Chelu.
La rândul său, profesorul Aurel Horgoş, acum pensionar, a dat citire unei poezii dedicate "poetului nepereche".
Recitator plin de patos, fostul antrenor de lupte a fost răsplătit de asistenţă cu aplauze şi gratulat colocvial de către un vârstnic din public cu cuvintele: "Bravo, bătrâne!".
Selfie cu poetul
Ceremonialul depunerii de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu, care a încheiat manifestările cu o durată de fix 35 de minute, a decurs simplu. Orădenii veniţi cu buchete de flori, au înaintat pe rând să le depună pe soclul încă ud al statuii care trăda o operaţiune de curăţare de ultim moment.
Elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi ai Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, veniţi la eveniment, au aşteptat liniştiţi eliberarea platoului ca să îşi poată face selfie cu statuia dezvelită pentru prima dată după patru ani.
"Hai odată, aici cu noi!", şi-a strigat prietena o elevă prinsă într-un grup.
Copiii au ţinut să se fotografieze în faţa statuii, în grupuri de prieteni, cu colegii de la şcoală sau cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
Răbdător, Prea-Sfinţitul nu a refuzat nicio cerere, în ciuda frigului care i-a îmbujorat chipul palid. În fond, doar o dată pe an cade ziua lui Eminescu...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.