URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Februarie 2019, 16:20

Emanuil Gojdu, omagiat cu tort şi flori la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul avocat orădean Emanuil Gojdu a fost omagiat, sâmbătă dimineaţa, la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa, în Cetatea Oradea, unde statuia îi stă şi acum tăiată în bucăţi.

Organizatorii evenimentului au adus un tort, pe care l-au împărţit apoi celor circa 30 de participanţi, şi buchete de flori, pe care le-au aşezat lângă fiecare dintre bucăţile statuii lui Emanuil Gojdu.

"Demersul nostru a fost, începând din urmă cu patru ani de zile, acela de a readuce acest simbol în atenţia comunităţii locale şi de a acorda respectul cuvenit lui Emanuil Gojdu. Cred că a trebuit să recurgem la acest tip de manifestare pentru că am epuizat căile de dialog pe care am vrut să le deschidem cu autorităţile locale. De-a lungul timpului am iniţiat discuţii, am depus petiţii, dar au rămas fără răspuns", a spus Flavius Bunoiu, liderul Asociaţiei Cultură în Mişcare.

Acesta a spus că, deşi locul ideal pentru reamplasarea statuii ar fi tot Piaţa Unirii, dată fiind proximitatea de casa părintească a lui Emanuil Gojdu, este de bun augur şi mutarea ei vizavi de colegiul care poartă numele marelui avocat orădean, aşa cum a şi decis Primăria că va face. "Să sperăm că anul viitor nu ne vom mai vedea aici, ci într-o zonă accesibilă orădenilor", a spus Bunoiu.

Prezent la eveniment, Nicolae Sălăjan, vicepreşedintele asociaţiei Vatra Românească, a luat cuvântul spunând că statuia lui Emanuil Gojdu nici n-ar fi trebuit mutată din Piaţa Unirii pe perioada lucrărilor de reabilitare, căci "nu deranja".

Tot el a spus că nici statuia lui Mihai Viteazul nu ar trebui mutată din piaţa centrală a oraşului, iar statuia Regelui Ferdinand ar fi mai potrivită în piaţa care-i poartă numele, şi nu în Piaţa Unirii.

La evenimentul de sâmbătă au participat, între alţii, profesorul de istorie Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, deputatul Silviu Dehelean, consilierul local PSD Liviu Sabău Popa, precum şi foşti absolvenţi ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Amintim că în urmă cu aproape patru ani, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată din Piaţa Unirii, dezmembrată şi depozitată în ştrandul Ioşia.

Pe 9 februarie 2018, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat un flash mob la ştrandul Ioşia pentru a atrage atenţia asupra degradării statuii. Culmea, cu o seară înainte statuia fusese mutată în Cetate, fiind ulterior restaurată.

Citeşte şi: Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Emanuil Gojdu, cel mai celebru avocat orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON