URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
09 Februarie 2019, 16:20

Emanuil Gojdu, omagiat cu tort şi flori la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Celebrul avocat orădean Emanuil Gojdu a fost omagiat, sâmbătă dimineaţa, la împlinirea a 217 ani de la naşterea sa, în Cetatea Oradea, unde statuia îi stă şi acum tăiată în bucăţi.

Organizatorii evenimentului au adus un tort, pe care l-au împărţit apoi celor circa 30 de participanţi, şi buchete de flori, pe care le-au aşezat lângă fiecare dintre bucăţile statuii lui Emanuil Gojdu.

"Demersul nostru a fost, începând din urmă cu patru ani de zile, acela de a readuce acest simbol în atenţia comunităţii locale şi de a acorda respectul cuvenit lui Emanuil Gojdu. Cred că a trebuit să recurgem la acest tip de manifestare pentru că am epuizat căile de dialog pe care am vrut să le deschidem cu autorităţile locale. De-a lungul timpului am iniţiat discuţii, am depus petiţii, dar au rămas fără răspuns", a spus Flavius Bunoiu, liderul Asociaţiei Cultură în Mişcare.

Acesta a spus că, deşi locul ideal pentru reamplasarea statuii ar fi tot Piaţa Unirii, dată fiind proximitatea de casa părintească a lui Emanuil Gojdu, este de bun augur şi mutarea ei vizavi de colegiul care poartă numele marelui avocat orădean, aşa cum a şi decis Primăria că va face. "Să sperăm că anul viitor nu ne vom mai vedea aici, ci într-o zonă accesibilă orădenilor", a spus Bunoiu.

Prezent la eveniment, Nicolae Sălăjan, vicepreşedintele asociaţiei Vatra Românească, a luat cuvântul spunând că statuia lui Emanuil Gojdu nici n-ar fi trebuit mutată din Piaţa Unirii pe perioada lucrărilor de reabilitare, căci "nu deranja".

Tot el a spus că nici statuia lui Mihai Viteazul nu ar trebui mutată din piaţa centrală a oraşului, iar statuia Regelui Ferdinand ar fi mai potrivită în piaţa care-i poartă numele, şi nu în Piaţa Unirii.

La evenimentul de sâmbătă au participat, între alţii, profesorul de istorie Mihai Drecin, europarlamentarul Emilian Pavel, deputatul Silviu Dehelean, consilierul local PSD Liviu Sabău Popa, precum şi foşti absolvenţi ai Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.

Amintim că în urmă cu aproape patru ani, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, statuia lui Emanuil Gojdu a fost mutată din Piaţa Unirii, dezmembrată şi depozitată în ştrandul Ioşia.

Pe 9 februarie 2018, Asociaţia Cultură în Mişcare a organizat un flash mob la ştrandul Ioşia pentru a atrage atenţia asupra degradării statuii. Culmea, cu o seară înainte statuia fusese mutată în Cetate, fiind ulterior restaurată.

Citeşte şi: Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui Emanuil Gojdu, cel mai celebru avocat orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON