URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2019, 20:57

Bolojan (mai şi) renunţă. Rebotezarea străzii Sucevei în strada Evreilor Deportaţi a fost amânată

Primarul Ilie Bolojan a scos miercuri, în ultima clipă, de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii străzii Sucevei în strada Evreilor Deportaţi – mai 1944.

Amânată în ultima clipă

Rebotezarea străzii, cerută de reprezentanţii comunităţii evreieşti, a fost amânată după ce Comisia Judeţeană de Atribuire de Denumiri a refuzat să avizeze propunerea în mod favorabil pe considerentul că există şi alte nume mai potrivite.

"Denumiri precum «Ghetoului» sau «Ghetoului, mai – iunie 2014» ar fi mai elocvente şi adecvate, având în vedere că din punct de vedere al istoric, strada se găseşte în locaţia în care în anul 1944 s-a organizat de către administraţia maghiară, în perioada 3 mai – 3 iunie, Ghetoul din Oradea", se menţionează în avizul negativ al comisiei.

Primarul Ilie Bolojan a explicat că a preferat amânarea dezbaterii proiectului de hotărâre pentru o dată ulterioară pentru identificarea celei mai potrivite denumiri.

"Vom discuta cu comisia pentru a găsi cea mai bună formulă. Oricum, noua denumire a străzii ar fi urmat să intre în vigoare abia din 1 ianuarie 2021, pentru că avem în curs proiecte europene în documentele cărora strada figurează cu actuala denumire şi ar fi dificil să operăm modificări, iar în următorii 2 ani vor fi patru rânduri de alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare, iar listele secţiilor de votare s-ar fi dat peste cap", a declarat, chestionat ulterior de BIHOREANUL, Ilie Bolojan.

"Oamenii să ţină minte"

Edilul a mai spus că schimbarea denumirii străzii a fost cerută de reprezentanţii comunităţii evreieşti, iar aceasta ar fi un act de normalitate. "Trebuie amintite şi lucrurile neplăcute, pentru ca oamenii să ţină minte şi să nu se mai repete", a afirmat edilul.

Pentru cei care nu ştiu, strada Sucevei, care delimitează pe o latură parcul Nicolae Bălcescu, a mai purtat în perioada 1945 - 1966 denumirile de „strada Martirilor” și „strada Evreilor deportaţi”.

Cele două denumiri au fost acrodate în amintirea faptului că în perioada mai-iunie 1944 autorităţile maghiare au expediat la Auschwitz din fostul parc Rhedey, acum Bălcescu, 9 garnituri de tren fiecare cu peste 3.000 de evrei orădeni.

Piaţa Gojdu va fi Mihai Viteazul

Dacă rebotezarea străzii Sucevei a fost amânată pentru o dată ulterioară, în schimb consilierii locali au aprobat cu 22 de voturi pentru, din partea reprezentanţilor PNL şi UDMR, şi doar 5 voturi împotrivă, din partea PSD, redenumirea Pieţei Emanuil Gojdu în Piaţa Mihai Viteazul.

Noua denumire va intra în vigoare din ianuarie 2021, după ce vor fi trecut toate alegerile, iar municipalitatea va fi finalizat construcţia tunelurilor subterane în care va fi mutat traficul rutier din Centrul Civic şi amenajarea pieţei publice de deasupra.

Primăria a primit avizul Ministerului Culturii pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul, situată între Casa de Cultură a Sindicatelor şi Catedrala Ortodoxă.

Pe locul eliberat din Piaţa Unirii, primarul Ilie Bolojan vrea să instaleze statuia Regelui Ferdinand I, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor Asociaţiei Mihai Viteazul, formată din foste cadre militare care au contribuit financiar la realizarea statuii voievodului.

La fel, statuia lui Emanuil Gojdu, scoasă din piaţa centrală a oraşului cu ocazia lucrărilor de reabilitare a acesteia, va fi amplasată în Parcul 1 Decembrie în vecinătatea colegiului care îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Amintiri din viitor
"Trebuie amintite şi lucrurile neplăcute, pentru ca oamenii să ţină minte şi să nu se mai repete" va spune un edil sef, și astfel, str. Fagurelui se va numi "strada Oradenilor expropriati". Pâna atunci, edilul șef din prezent se va asigura să avem toți mansardă. Dacă nu la figurat, măcar la propriu!
Postat 31 Ianuarie 2019, 14:42 de User anonimizat
testtest
Adevărat ce zici
Postat 31 Ianuarie 2019, 14:16 de Sandu1206
sa nu se mai repete
Nimic despre lagarul de concentrare din Fasia Gaza?
Postat 31 Ianuarie 2019, 13:57 de testtest
Adevărul
Că sună urât.
Postat 31 Ianuarie 2019, 11:43 de Sandu1206
suna ca dracu
cu tot respectul pentru suferintele poporului evreu strada eveilor deportati suna ca dracu!!!
Postat 31 Ianuarie 2019, 09:40 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON