URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2020, 16:01

Efectele deciziei CCR cu privire la amenzile neconstituționale. Ce trebuie făcut?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia Curţii Constituţionale era previzibilă, în condiţiile în care, aşa cum am spus de mai multe ori, legislaţia în materia stării de urgenţă este mai mult decât superficială.

Dincolo de considerente de oportunitate şi de simpatii sau antipatii, decizia a fost dată cu unanimitatea voturilor judecătorilor Curţii şi este, juridic, corectă. Trebuie văzute acum efectele acestei decizii...

Dincolo de interpretările juridice, aglomerarea instanţelor de judecată cu sute de mii de dosare vizând contravenţii de acest gen, dosare în care plângerile trebuie să fie admise, este ultimul lucru de care mai are nevoie sistemul judiciar. De aceea, o lege sau o ordonanţă de "amnistie" fiscală ar fi cel mai bun lucru în acest moment, salvând ce se mai poate salva în materie de cheltuială de bani publici.

Decizia Curţii Constituţionale se va aplica de la data publicării în Monitorul Oficial. Până atunci se mai pot da teoretic amenzi, dar practic, degeaba, indiferent de cuantum, căci a fost declarată neconstituţională reglementarea şi nu cuantumul mărit al amenzilor.

De la data publicării, decizia CCR va fi asimilată legii de dezincriminare şi va avea efecte retroactive, pentru toţi cei sancţionaţi.

În ceea ce priveşte efectele juridice concrete, aşa cum am mai arătat, toate persoanele sancţionate sunt încă în termenul de formulare a plângerii la instanţă, ca urmare a faptului că prin decretele prezidenţiale au fost suspendate toate termenele de contestare pe perioada stării de urgenţă. Termenul începe să curgă din 15 mai, iar ultima zi pentru plângere este 2 iunie 2020.

Nu trebuie însă să facă plângere decât cei care au plătit amenda, pentru a obţine anularea procesului-verbal şi restituirea sumelor achitate pentru o faptă care nu este prevăzută de lege drept contravenţie.

Amenzile care nu au fost achitate nu mai pot fi executate, pentru simplul fapt că "fundamentul" lor a dispărut ca efect al deciziei CCR. Orice executare silită demarată pe baza faptului că nu s-a contestat procesul-verbal va putea fi contracarată printr-o contestaţie la executare, pentru simplul motiv că nu poţi pune în executare o amendă care pur şi simplu nu mai există.

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care nu au achitat amenda, pentru siguranţă, vor putea formula plângere, iar sistemul va trebui să-i servească. Pe toţi şi pentru doar 20 de lei, cât este taxa de timbru. Iar în caz de admitere a plângerii, cheltuielile de judecată ale acestor persoane vor fi suportate... de stat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Scarba!
Au pesedeii si acolitii lor prostul oibicei sa isi bata joc de tot ceea ce este bun si bine facut! Isi declara legile facute de ei neconstitutionale in perioada de criza. Acu tat orasu e plin de tigani si puradeii de ai lor care se zbenguie si se dau in spectacol in ciuda tuturor caci nimic nu-i mai tine in loc! De nu te dai la o parte trec peste tine si te mai si scuipa ca nu te arunci in sant ca trec ei! Votantii psd sunt acum la mare putere si vor mai si creste caci ccr ii exonereaza de orice raspundere pecuniara! Tara de kkt condusa de tiganii din sud! Tata scarba mai pesedei!
Postat 12 Mai 2020, 16:43 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON