URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Aprilie 2020, 17:01

Amenzi iluzorii în stare de urgență II: multe dintre sancțiuni nu vor putea fi executate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută am arătat că, în ciuda a ceea ce ni se transmite de către autorităţi  zilnic la televizor sau prin alte forme de comunicare în masă, legislaţia cu privire la amenzile aplicate în starea de urgenţă este, din păcate, extrem de prost făcută, aspect care conduce, finalmente, la neîncasarea de către stat a amenzilor aplicate.

Din cauza necorelării legislative, amenzile aplicate nu pot fi executate momentan deoarece, prin decretul de instituire a stării de urgenţă, au fost suspendate toate termenele judiciare, deci şi cele de 15 zile pentru plata a jumătate din amenda atacată şi pentru contestarea acestor amenzi.

Mai mult, însă, la o analiză atentă a legislaţiei în materie, se ajunge la concluzia că multe dintre sancţiunile aplicate nu vor putea fi executate nici după încheierea stării de urgenţă, fiind posibil - ba chiar probabil - să fie anulate de către instanţele de judecată.

Acest lucru se va putea întâmpla pentru simplul motiv că nicio contravenţie nu este descrisă în concret în actele normative sancţionatorii, cum de altfel ar fi obligatoriu. Este absurd să prevezi, cu titlu general, că încălcarea ordonanţelor militare şi a ordinelor emise în stare de urgenţă constituie contravenţie - e ca şi cum ai spune că vei ajunge la închisoare dacă nu respecţi legea, aşa în general!

Această "genială" formulare - dincolo de faptul că a dat şi va da naştere în practică la aplicarea abuzivă a legii, aceleaşi comportamente putând sau nu să fie sancţionate, în funcţie de interpretarea concretă a agentului constatator - prezintă vicii enorme de neconstituţionalitate, uşor sesizabile. De altfel, e de remarcat că deja Avocatul Poporului a sesizat acest aspect.

Pe de altă parte, deşi prevede că şi persoanele juridice pot fi sancţionate (aspect, evident, corect), legea nu impune nicio obligaţie acestora, ci doar persoanelor fizice în textul general sancţionator. Iar când amenzile aplicate persoanelor juridice vor fi anulate pe bandă, desigur că de vină va fi "justiţia coruptă", nu "genialul" talent legislativ al celor care creează normele legale!

În egală măsură trebuie remarcat şi Avocatul Poporului, care a dat publicităţii un comunicat adresat persoanelor amendate, fără însă a observa nici el că, aşa cum am arătat mai sus, momentan sunt suspendate toate termenele legale!

Până când vom vedea ce se întâmplă, însă, în concret, nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm. În casă (cel puţin în primă fază)!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Astfel de intervenții așteptăm de la avocați ...
... care să arate, cel puțin în contextul actual, că "milițienii" care se grăbesc să facă sluj "guvernului meu" cel habarnist și rău-voitor chiar, pierd vremea dând amenzi ca să se bage-n seamă doar !?!
Postat 16 Aprilie 2020, 18:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON