URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2020, 15:10

Amenzi (chiar) iluzorii în stare de urgenţă III. În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale

Amenzi (chiar) iluzorii în stare de urgenţă III. În aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia în materia amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă, în ciuda a ceea ce ni se transmite zilnic de către autorităţi, prezintă multe lacune. Efectele lipsei de profesionalism încep să se vadă şi, din păcate, probabil vor fi decontate mult timp după încheierea acestei stări excepţionale.

Arătam săptămâna trecută că este absurd să prevezi, cu titlu general, că încălcarea ordonanţelor militare şi a ordinelor emise în stare de urgenţă constituie contravenţie - e ca şi cum ai spune că vei ajunge la închisoare dacă nu respecţi legea, aşa în general!

Acest lucru a fost sesizat de către Avocatul Poporului care, la data de 16 aprilie a.c., a sesizat direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a articolelor din Ordonanţa de Urgenţă 1/1999 care prevăd ce fapte constituie contravenţie pe perioada stării de urgenţă.

În motivarea excepţiei, se arată că legea nu este previzibilă şi clară pentru cetăţean. Nu se reglementează concret nicio contravenţie, ci doar se stabileşte la modul general că încălcarea ordonanţelor militare se sancţionează contravenţional.

În această situaţie, agentul constatator trebuie să aprecieze dacă fapta constatată este sau nu contravenţie, aspect foarte dificil în practică, deoarece reglementările din ordonanţele militare prezintă numeroase lacune, aspect confirmat şi de modificarea succesivă a acestora şi de bâlbele autorităţilor care emit comunicate contradictorii cu privire la aceeaşi stare de fapt.

Pe de altă parte se arată că, în lipsa prevederii exprese în lege a conduitei sancţionate,  cetăţenii nu cunosc şi nu pot aprecia ce pot şi ce nu pot să facă sau, pur şi simplu, cum să completeze declaraţia pe proprie răspundere.

Excepţia se va judeca, probabil, mult după încheierea stării de urgenţă. Dacă însă se admite, toate amenzile aplicate şi neexecutate până la data deciziei Curţii Constituţionale nu vor mai putea fi executate, iar toate procesele-verbale întocmite şi contestate vor fi anulate de către instanţele de judecată.

În fine, statul îşi va analiza (sau nu) gaura în buget generată, până la urmă, de propria sa acţiune culpabilă.

Până atunci, nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm. În case (cel puţin în primă fază)!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON