URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Mai 2020, 13:25

Starea de urgență. De la teorie la practică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se află de aproape două luni în stare de urgență, iar zilele acestea se vehiculează diverse scenarii despre ce se va întâmpla după 15 mai. Până atunci, este bine să privim, comparativ, ce scrie în Constituție cu privire la starea de urgență și ce s-a întâmplat în realitate.

Potrivit articolului 53 din Constituție, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Conform articolului 93 din Constituție, intitulat „Măsuri excepționale”, Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Din textele constituționale reproduse mai sus, rezultă că Președintele declară starea de urgență, iar pe perioada acesteia, Parlamentul, aflat în sesiune continuă, aprobă legi care pot limita sau restrânge drepturi fundamentale ale cetățeanului. Mai mult, acest rol ar putea reveni și Guvernului, pe calea mult blamatelor ordonanțe de urgență - când ar putea fi urgență dacă nu în stare de necesitate?

Cele expuse mai sus sunt teoria. În practică, Președintele impune reguli prin chiar decretul de instituire a stării de urgență (o asemenea practică fiind cel puțin discutabilă), Parlamentul strălucește prin lipsă de activitate, iar Guvernul devine brusc legalist și nu uzează foarte mult de ordonanțe.

În schimb, regulile în țară sunt impuse prin ordonanțe militare, acte juridice nu tocmai în afara criticilor - spre exemplu, se stabilesc contravenții prin ordonanțe militare deși această posibilitate nu este prevăzută de lege.

În aceste condiții, Avocatul Poporului sesizează Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate vizând chiar modalitatea de instituire și desfășurare a stării de urgență.

Dacă se va admite, viitoarea stare de urgență va fi altfel și în practică... Să sperăm însă că, cel puțin noi, nu o să o mai experimentăm!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Amenzi primești doar dacă ești***. In rest e bine
Postat 06 Mai 2020, 10:20 de Sandu2100
Dacă CCR dă dreptate Avocatului Poporului ...
... Johannis și "guvernul meu" trebuie să-și ia chiloți groși !?! Amenzile date pot fi anulate, moțiunea de cenzură ar trece fluierând ... pușcăriile se vor aduce la standarde europene, pentru niște liberali !?! Că așa-i în viață, pentru cei ce nu-și văd de lungul nasului ... azi unii, mâine ceilalți !?!
Postat 06 Mai 2020, 08:32 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON