Trei persoane au fost arestate preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, şi alte şapte sunt cercetate sub control judiciar, în ancheta poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor pornită pentru destructurarea unei grupări de escroci care vindea dispozitive terapeutice chinezeşti la preţ de lux, prinsă şi cu un "tun" de 8 milioane de lei în dauna bugetului de stat.
Potrivit portalului Tribunalului Bihor, instanţă care a dispus măsura sâmbătă seara, cei trimişi în spatele gratiilor se numesc Török Andreea, Daniel Ghiţă şi Szabó Attila, primii doi fiind din Bucureşti iar ultimul din Oradea. Ceilalţi suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar, 3 fiind din Bucureşti, 3 din Oradea, iar o persoană din Arad.
Analize gratuite
Gruparea se ocupa de vânzarea unor dispozitive terapeutice pe care le promova în cadrul unor întruniri organizate în diverse localităţi din ţară. Invitaţii erau "agăţaţi" de operatorii unui call center care prezentau ca fiind din partea Asociaţiei Prevenţie şi Sănătate care căuta persoane vârstnice, pentru analize medicale gratuite "prin metoda noninvazivă ultratermografie".
Ce înseamnă asta? Ultratermografia resupune scanarea cu infraroşu a organismului şi funcţionează pe principiul că toate bolile modifică temperatura organelor bolnave. În cazul întâlnirilor organizate de grupare, toţi pacienţii se dovedeau bolnavi şi, ca atare, investigaţiile erau dublate de prezentarea unor "aparate minune", care le puteau salva viaţa. Este vorba despre aparate de masaj şi fototerapie, tratament cu laser, saltele speciale cu proprietăţi curative, ceasuri care "iţi oxigenează sângele", ochelari cu efect terapeutic, oferite la sume de ordinul miilor de euro.
Victimele au fost numeroase. Pe blogul supervisor.ro, în dreptul unui articol care descrie o astfel de întrunire organizată la Iaşi, internauţii postează mesaje de mai bine de un an, mulţi dintre ei propriile păţanii, alţii pe ale părinţilor sau bunicilor păcăliţi să cumpere tot soiul de aparate-panaceu.
"A păţit-o şi unchiul meu, a fost păcălit să facă şi credit, pentru Vitamag Vitaliser, cu 5.900 lei. Dacă mai aveţi un număr de telefon, o adresă sau numele celor care v-au contactat, sau, care au făcut prezentarea, scrieţi-mi. Am făcut, deja,o reclamaţie la ANPC, vreau să fac una şi la poliţie, aştept şi alte persoane, împreuna cu care să facem tot ce se poate pentru a-i trage la răspundere şi pe cei care se ocupă cu aşa ceva, dar, şi pe cei care le permit să facă orice", scria Robert în luna august.
"Mama mea a fost pacalita astazi de acesti… nu ii pot numi oameni. A fost la o "scintigrama" de unde a plecat cu un Vitaliser Soft Laser si cu o gaura in buget de 4000 lei plus un credit de 3200 lei. Am solicitat pe cale amiabila rezilierea contractului, returul produsului si restituirea banilor. Vrem sa facem reclamatie la politie, antifrauda, anpc, parchet, anaf, peste tot", a scris şi Adina.
"Specialişti" în arest
Afacerea a fost profitabilă. În mai puţin de 4 ani, membrii grupării au vândut aparatură terapeutică de peste 30 milioane de lei, după cum spun poliţiştii care, vinerea trecută, au decis să închidă "prăvălia".
Doar Török Andreea, asociat unic şi administrator al Comple Med Solution, profilată pe comerţ cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei. Impulser Group International şi Altmedical International, reprezentate de Daniel Ghiţă, au avut în ultimii patru ani o cifră de afaceri de peste 6 milioane de lei.
Din anchetă reiese că majoritatea produselor erau cumpărate din China iar firmele "fantomă" asigurau intermedierea scriptică între furnizori şi agenţii economici reali, acumulând obligaţiile fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.
Ca să-i dovedească pe evazionişti, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, poliţiştii au descins în percheziţii în patru judeţe din ţară dar şi în capitală, confiscând de la membrii grupării aproape 244.000 lei, dar şi 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri.
În total, poliţiştii au scotocit la 28 adrese, sediile unor firme şi locuinţele unor persoane care acum sunt anchetate, după caz, pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.