URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2018, 14:04

Percheziţiile s-au terminat: Polițiștii au ridicat sute de mii de lei și aparatură, 14 persoane au fost duse la audieri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 244.000 lei, 25.570 euro şi 37.500 forinţi, aparatură conexă domeniului medical şi diverse documente şi înscrisuri au fost descoperite de poliţiştii bihoreni în urma celor 28 de percheziţii efectuate vineri dimineaţă, în patru judeţe şi în municipiul Bucureşti, la sediile unor firme şi locuinţele unor persoane bănuite de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri la prânz, de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar Alina Dinu, toate bunurile care au legătură cu cauza au fost ridicate şi, totodată, în baza unor mandate de aducere, 14 persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor, pentru audieri, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse măsurile legale în consecinţă.

Comerţ în "grup organizat"

În cauza instrumentată sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, până în prezent sunt anchetate 14 persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani din judeţele Bihor, Arad, Ilfov şi municipiul Bucureşti, şi trei societăţi comerciale cu sediile în Oradea şi Bucureşti.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, spălarea banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Numărul suspecţilor ar putea, însă, să crească, deoarece, în urma anchetei, poliţiştii au stabilit că gruparea era organizată de reprezentanţii a patru firme din Bucureşti care aveau rolul de societăţi beneficiare şi 17 societăţi cu comportament „fantomă” din Bihor, Arad şi Bucureşti, administrate de interpuşi.

Concret, începând din 2014 şi până în prezent, reprezentanţii grupării activau în domeniul comerţului de dispozitive terapeutice, respectiv ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice cu curea din material textil şi aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducţie, seturi de vase, etc.

Chinezării la preţ de lux

Aceste bunuri erau cumpărate de pe piaţa intracomunitară şi extracomunitară, în cea mai mare parte din China, promovate prin servicii de call center respectiv prin întâlniri organizate cu clienţii, fiind ulterior vândute pe piaţa internă. În timpul întâlnirilor organizate pentru promovarea produselor, reprezentanţii firmelor se prezentau drept medici ca să fie mai credibili în faţa clienţilor cărora le ofereau dispozitivele la preţuri exorbitante, deşi acestea erau achiziţionate la sume derizorii. „Erau produse achiziţionate la preţuri între 1 şi 5 euro care erau vândute cu 200 de euro şi chiar 500 de euro”, spun surse din anchetă.

În total, din 2014 şi până în prezent, firmele au comercializat produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, însă pentru a eluda plata taxelor şi a impozitelor, coordonatorii afacerii au creat un circuit comercial şi financiar bancar fictiv, în care firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între furnizori și agenții economici reali. Scopul era de a supradimensiona cheltuielile și de a acumula obligațiile fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și impozitul pe profit de la societățile beneficiare reale, la societățile cu comportament de tip „fantomă”.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului prin operaţiuni fictive este estimat la 8.000.000 de lei.

Pentru documentarea și probarea grupării, vineri, 9 noiembrie, a fost desfăşurată o acţiune de amploare, în care au fost implicați peste 100 de poliţişti din cadrul Poliției Capitalei, de la Poliţiile Bihor, Arad, Ilfov, Brașov şi Prahova și lucrători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor care au efectuat 28 de percheziţii la domiciliile şi la imobilele unde exista suspiciunea că și-ar fi desfășurat activitatea infracțională şi au ridicat cele 14 persoane cercetate în cauză, pentru a fi conduse la audieri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON