URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Noiembrie 2018, 08:01

După bunul plac! Deşi suspendat de instanță, regulamentul privind orarul prelungit al firmelor e aplicat în continuare de Primăria Oradea

După bunul plac! Deşi suspendat de instanță, regulamentul privind orarul prelungit al firmelor e aplicat în continuare  de Primăria Oradea ŢINEŢI DESCHIS! Primăria ţine cu dinţii de regulamentul privind orarul prelungit al firmelor de Corso, chiar şi după suspendarea lui de către Tribunalul Bihor, deşi seara şi în weekend centrul oraşului este pustiu. "Patronii se plâng că nu au vânzări, dar dacă nu îşi ţin deschise magazinele, lumea nu are de unde afla că acestea lucrează după program prelungit", argumentează un jurist al Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În centrul istoric al Oradiei funcţionează simultan două reguli care se bat cap în cap. Pe aceeaşi stradă şi la acelaşi gen de activitate, unele firme sunt obligate să respecte orarul de lucru prelungit impus de Consiliul Local, iar altele nu!

Primăria recunoaşte suspendarea regulamentului, dispusă în septembrie de Tribunalul Bihor, doar pentru firmele care au dat-o în judecată. "Este aberant. Legea ar trebui să fie una pentru toată lumea. Nu se poate ca, pentru aceleaşi fapte, unii să poată fi amendaţi, iar alţii nu", protestează proprietarul unui magazin.

Totul pentru turism

Încercând să atragă turiştii, primarul Ilie Bolojan a reuşit să îşi ridice în cap localnicii. Conceput în laboratoarele municipalităţii, Regulamentul privind stimularea dezvoltării centrului istoric instituit prin HCL 827 din 2017 prevede un pachet de măsuri graduale menite să readucă zona centrală la viaţă. Înainte de toate, normativul impune eliminarea din zona centrală a service-urilor şi spălătoriilor auto începând cu ianuarie 2018, dar şi a caselor de amanet, magazinelor second-hand şi jocurilor de noroc începând din ianuarie 2019.

La fel, începând din ianuarie agenţii economici din zona centrală sunt supraimpozitaţi cu 50% pentru spaţiile comerciale închise şi terenurile fără construcţii, iar începând din iunie toate unităţile din zona centrală sunt obligate să funcţioneze după un program minim între orele 10 - 19 pe timpul iernii şi 10 - 21 peste vară. Prin excepţie, Consiliul Local a scurtat în iulie, dar numai pentru acest an, programul minim obligatoriu până la ora 17, iarna, şi 19, vara.

Valuri de nemulţumiţi

Măsurile intervenţioniste ale Primăriei au enervat pe toată lumea. Proprietarii sălilor de jocuri de noroc au protestat, afirmând că activitatea pe care o prestează atrage turişti, deţinătorii caselor de amanet au spus că acestea aduc clienţi, iar administratorii magazinelor second-hand au susţinut că nu dăunează imaginii oraşului de vreme ce vând produse de marcă, calitativ mult peste "chinezăriile" nou-nouţe.

În plus, comercianţii s-au plâns că prelungirea programului le va creşte cheltuielile de personal, fiind obligaţi să angajeze cel puţin o vânzătoare în condiţiile în care piaţa muncii duce lipsă de personal, mulţi angajaţi refuză să lucreze duminica din motive religioase, chiar şi plătiţi dublu, iar experienţa a dovedit că prelungirea programului nu creşte încasările. "Degeaba stau eu în magazin în weekend sau seara, când nu intră nimeni", se plânge un comerciant.

Agenţii economici au realizat ce se întâmplă abia în vară, când Poliţia Locală a împărţit primele avertismente, urmate de amenzi între 200 şi 600 lei, în pregătirea suspendării activităţii.

"Lucrurile merg înainte"

Revoltaţi, mai mulţi agenţi economici au contestat în instanţă regulamentul, iar pe 19 septembrie Tribunalul Bihor a dispus suspendarea lui provizorie. "Scopul suspendării regulamentului este ca acesta să nu producă prejudicii celor implicaţi până la judecarea pe fond", explică avocatul reclamanţilor, Mircea Ursuţa.

directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian BeltechiHotărârea instanţei nu a afectat, însă, agenda municipalităţii. Primăria, prin Poliţia Locală, pune în continuare presiune pe agenţii economici. "Lucrurile merg înainte. La nivelul conducerii Primăriei s-a decis ca, până la lămurirea situaţiei juridice, să aplicăm doar avertismente, care tot sancţiuni sunt", spune directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto).

Poliţia Locală nu doar că face controale, dar şi refuză să avizeze firmele din zona centrală care propun un orar mai scurt. "Nu putem elibera acordul de funcţionare pentru activitatea solicitată până la remedierea deficienţelor constatate: solicitarea din partea dumneavoastră a unui orar de funcţionare care să cuprindă orarul minim obligatoriu", se menţionează în răspunsul trimis de Primărie unui patron la începutul lui octombrie.

"Ne menţinem poziţia"

Reprezentanţii municipalităţii au prins tupeu după ce Primăria a obţinut, pe 27 septembrie, de la un alt complet de judecată al Tribunalului Bihor, taman pe dos, respingerea suspendării regulamentului în procesul intentat de conducerea magazinului Luminiţa de la capătul podului Sfântul Ladislau. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Oricum, noi vom merge mai departe în instanţă şi vom cere revocarea regulamentului", spune patroana magazinului, Mariana Paşcalău. Comercianta susţine că de suspendarea regulamentului ar fi trebuit să beneficieze toţi agenţii economici afectaţi de acesta. "Normal ar fi ca legea să se aplice pentru toţi".

Juriştii Primăriei gândesc altfel. "Hotărârea de Consiliu Local în discuţie este un act administrativ cu caracter individual, ce se aplică doar persoanelor juridice care funcţionează în centrul istoric, nu întregului oraş. Astfel, hotărârea instanţei de suspendare a regulamentului este opozabilă doar agenţilor economici care au fost parte în proces. Pentru restul, acesta funcţionează în continuare", argumentează unul dintre juriştii implicaţi în proces.

Ilie Bolojan, primar OradeaDe altfel, aceasta este şi poziţia primarului Ilie Bolojan (foto): "Noi ne menţinem în continuare poziţia. Am câştigat un proces. Mergem mai departe. Va decide instanţa". Edilii sunt cu atât mai hotărâţi cu cât, din 232 de firme din centrul oraşului, s-au plâns instanţei mai puţin de 10%. Dintre reclamanţi, doar 20 au obţinut suspendarea HCL, iar unul a pierdut. Ceea ce, conform Primăriei, este un scor bun...

"Este abuz în serviciu"

Mircea Ursuța, avocat OradeaÎn replică, avocatul reclamanţilor, Mircea Ursuţa (foto) spune că suspendarea regulamentului până la judecarea pe fond ar fi trebuit să se aplice tuturor firmelor din zona centrală. Potrivit acestuia, Primăria comite un abuz. "Sentinţa de suspendare a unui act administrativ produce efecte «erga omnes». În cazul în care juriştii municipalităţii nu înţeleg noţiunea, le spun că asta înseamnă «pentru toată lumea»", spune Ursuţa.

Avocatul este de părere că, regulamentul fiind suspendat pentru toată lumea, nerespectarea hotărârii judecătoreşti de către reprezentanţii municipalităţii poate fi calificată ca faptă penală. În plus, prin conduita sa, până şi Primăria recunoaşte indirect că nu are dreptate. "Un act normativ ori este în vigoare, ori nu! Faptul că Primăria nu aplică amenzi în baza regulamentului, deşi îl consideră în vigoare, reprezintă abuz în serviciu, iar prejudiciul este reprezentat de sumele neîncasate", spune avocatul.

Oricum ar fi, Primăria nu are cum ieşi bine din acest proces. Dacă pierde, s-ar putea să fie obligată la plata unor despăgubiri firmelor afectate, dacă câştigă, ar putea reuşi să falimenteze o mulţime de firme din centrul istoric. Cam cum se întâmplă de câte ori intervine statul în economie...


PREGĂTIRI DE RĂZBOI
"Face fiecare ce doreşte!"

Regulamentul privind măsurile de creştere a atractivităţii centrului istoric nu este singurul care pune municipalitatea în dificultate. Prefectul Ioan Mihaiu a solicitat revocarea Hotărârii 697 din 2018 privind supraimpozitarea cu 50% a clădirilor mici şi nealiniate stradal, ca fiind nelegală.

Deşi prefectul ceruse municipalităţii să revoce HCL-ul "în prima şedinţă a Consiliului Local" acest lucru nu s-a întâmplat nici după 5 şedinţe. "Hotărârea va intra în vigoare abia la final de an. Colegii jurişti de la cele două instituţii mai pot cădea până atunci asupra unui punct de vedere. Dacă nu, face fiecare ce doreşte", le-a spus primarul Ilie Bolojan, joia trecută, consilierilor locali.

Deşi adresa lui Mihaiu nu lasă loc de interpretări, secretarul Consiliului Local, Ioan Vila, se va întâlni săptămâna aceasta cu juriştii Prefecturii pentru a negocia evitarea unui proces. Oricum, poziţia primarului e clară. "Executivul va propune menţinerea regulamentului. Din analiza făcută, HCL-ul respectă prevederile legale", pretinde Bolojan.


"Primăria ne obligă să ţinem deschis seara şi duminica, fără să ţină seama la ce cheltuieli ne supune, pe considerentul că numai atunci au oamenii timp să vină în centrul oraşului. Pe principiul acesta, ar trebui să fie deschisă şi Primăria, după acelaşi program, căci în timpul săptămânii orădenii sunt la lucru şi doar seara şi duminica pot merge să-şi plătească impozitele, să ceară avize sau să intre în audienţă la primar sau viceprimari"

patron de magazin

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Avocatul este de părere că, regulamentul fiind suspendat pentru toată lumea, nerespectarea hotărârii judecătoreşti de către reprezentanţii municipalităţii poate fi calificată ca FAPTA PENALA "
Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), reprezentată de președintele Ioan LUCIAN,nici o luare de pozitie? Nu este deranjata de atitudinea administratiei Bolojan:"ne menţinem poziţia" ? Se pare ca obedienta si slugarnicia fata de"mai marele clipei" este secretul reusitei,atat in afaceri,atat in politica,dar tot atat si in tot ce misca pe langa Dorel,de la Primaria Oradea. Toate acestea insa,"...merg cat merg...pana i se infuna.."spune un proverb ....sasesc(Klaus Iahannis)... Abuz in serviciu - "nerespectarea hotărârii judecătoreşti de către reprezentanţii municipalităţii poate fi calificată ca FAPTA PENALA",dragi agenti economici si patroni, nemultumiti si afectati de pozitia Primariei Oradea.Lasati vaicareala,slugarnicia si la treaba: denunt penal!
Postat 03 Noiembrie 2018, 00:00 de platona
Nu-i asa simplu!
A-ti da cu parerea cand nu stii (mai) nimic dovedeste prostie! Sa ne spuna maestrul Ursuta cum a fost formulata actiunea, pe ,,obligatia de a face" sau s-a mers la ,,radacina" raului, atacand legalitatea hcl-ului?! Stie domnia sa si stiu toti avocatii diferenta: in primul caz poti sa ai o suta, o mie de procese (toate aducatoare de venit), hotararea este data ,,individual", adica ii foloseste exclusiv celui care a formulta actiunea. In al doilea caz daca ai castigat, ai desfiintat hotararea, nu mai ai ce ataca. Hotararea va putea fi invocata de toti cei interesati.
Postat 02 Noiembrie 2018, 09:39 de pinonel
Niste amatori..
Mai știți povestea lui Niels Holgersson? Într-unul din episoade Niels a ajuns într-un sat pescăresc, falimentat de.. pescăruși.. adică pescărușii alungau in larg bancurile de pești că sa se răzbune pe localnicii care le furau ouăle. Localnicii nu înțelegeau ce se întâmplă până a apărut Niels care comunica cu animalele și a reusit sa le transmit acestor cauza pentru care nu mai exista peste. In cele din urmă au făcut o înțelegere cu pescărușii: oamenii nu le mai fura ouăle iar pescarusii consuma doar pestele de care au nevoie fara să îndepărteze bancurile de țărm. Cred că tocmai asta le lipsește băuturilor in cap din primărie: cineva care sa le deschidă ochii la realitățile acestui oraș.
Postat 01 Noiembrie 2018, 12:12 de oradeanbihor
"nerespectarea hotărârii judecătoreşti de către reprezentanţii municipalităţii poate fi calificată ca faptă penală""
Incercati sa prindeti ultimele bilete ale Justitiei din Romania.Aceasta administratie s-a incalzit cu regulamente si hcl-uri abuzive dar a intrat in liga mare a abuzurilor: exproprieri oneroase pe banda rulanta pentru proiecte discutabile ,disimulate sub concepte high-tech de "regenerare urbana,co-housing". Juristii primariei nu recunosc conceptul de "precedent judiciar" nici in cazul conditionarii autorizatiei de constructie contra donatii de terenuri.Aceste sfidari ale legilor in vigoare nu se pot curma decit prin dosare penale,pe persoana fizica,pentru abuz in serviciu.Ulterior se va recistiga respectul pentru cetatean si proprietate si vor intelege si sintagma "erga omnes"
Postat 01 Noiembrie 2018, 09:04 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON