Adio, ambuteiaje la ieşirea spre Beiuş şi spre Arad! Pasajele pe care şoseaua de centură supratraversează intersecţiile cu DN 76 şi DN 79 au fost finalizate.
Supratraversarea peste sensul giratoriu de la ieşirea spre Beiuş a şi fost dată în folosinţă miercuri, în jurul orei 12. Rapid şi fără tăieri de panglică, podul a fost pus de reprezentanţii constructorilor şi ai municipalităţii la dispoziţia şoferilor care circulă pe şoseaua de centură prin îndepărtarea semnului "Accesul interzis".
Pasarela rutieră peste sensul giratoriu de la ieşirea spre Arad urmează să fie deschisă traficului joi, la ora 12. Tot fără fast.
"Cele două pasaje supraterane au fost finalizate înaintea termenului contractual pentru ca Primăria să poată deconta înainte de sfârşitul lunii decembrie toate lucrările din fonduri europene. Singurele plăţi care se vor face din bugetul local se referă la cheltuielile neeligibile cuprinse în cele două proiecte", a declarat directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, care a şi supervizat lucrările.
Pasajul DN 76 - relaţia DevaTrafic mai fluent pe centură: pasajele supraterane DN 76 și DN 79 sunt gata. În timp ce pasajul suprateran DN 76 s-a deschis circulaţiei încă de astăzi, pasajul DN 79 urmează să fie deschis mâine, 31 decembrie 2015, la ora 12.
Posted by Primăria Oradea on 30 Decembrie 2015
Trotuar cu "capcane"
Lucrările la pasajul peste DN 76, lung de 223 metri, au fost executate de firma Bilfinger Baugesellschaft, companie care în timpul investiţiei a fost preluată de constructorul Implenia, sub brandul căruia s-a şi finalizat lucrarea.
Valoarea investiţiei s-a ridicat la 24,6 milioane lei, din care 16 milioane lei a fost contribuţia Uniunii Europene iar diferenţa a fost asigurată de la bugetul de stat şi cel local. Pentru ca lucrarea să poată fi terminată pe bani europeni constructorul a finalizat lucrarea în 16 luni în locul celor 17 prevăzute în contract. Iar efectele se văd.
Spre exemplu, trotuarul care urcă şoseaua spre şoseaua de centură în spatele Universităţii Emanuel este "tăiat" tot la 10 metri de guri de canal situate cu o palmă mai jos, suficient pentru ca un trecător neatent să îşi luxeze o gleznă.
"Aşa se întâmplă când constructorul e mai catolic decât papa. Dacă gurile de canalizare aşa au fost prevăzute în proiect, firma aşa le-a făcut, fără comentarii. Acum va trebuie să găsim soluţia unor capace la nivel cu trotuarul", a explicat un inginer.
Început cu întârziere
Dacă pe pasajul peste DN 76 se circulă deja, peste cel care supratraversează DN 79 se va circula de mâine. Miercuri după-amiază muncitorii strângeau ultimele şuruburi la balustrada metalică de pe marginea drumului, retuşau marcajele sau pur şi simplu măturau în urma constructorilor.
Lucrările, în valoare de 25,5 milioane lei - din care 16,5 milioane lei din fonduri europene, diferenţa fiind asigurată de la bugetul de stat şi cel local - au fost realizate de firma Tehnodomus.
"Constructorul s-a mobilizat şi a finalizat investiţia deşi, la un volum similar al lucrărilor, şantierul a fost deschis cu o lună mai târziu faţă de cel de la pasajul peste DN 76. Contractul a fost adjudecat abia după decizia Curţii de Apel care a trebuit să analizeze o contestaţie", a declarat directorul Ghitea.
Întâi grinda, apoi rigola...
Tehnodomus nu a fost foarte norocoasă la această lucrare, a doua ca amploare din portofoliul companiei. Pe lângă că a început investiţia cu întârziere din motive care nu îi pot fi imputate, în luna octombrie calendarul lucrărilor a fost decalat din cauză că executantul a scăpat de pământ o grindă de beton cântărind 27 tone în timp ce o urca pe pasaj. Grinda, care numai ieftină nu este, a fost înlocuită câteva săptămâni mai târziu pe cheltuiala firmei.
Parcă nu era de ajuns, printr-o scăpare a proiectantului, breteaua de ieşire din sensul giratoriu către Băile Felix are la un moment dat rigola de scurgere a apelor pluviale pe mijlocul celor două benzi de circulaţie. Grătarele din piatră care acoperă scurgerea se mişcă de câte ori trece o maşină peste ele şi e greu de crezut că vor rezista traficului de mare tonaj deviat pe şoseaua de centură.
"Rigola a fost efectuată conform proiectului dar cel mai probabil în viitorul apropiat va fi acoperită şi asfaltată. Nu este normal să fie păstrată în forma de astăzi", a recunoscut primarul Ilie Bolojan.
Testul iernii
Edilul a spus că în ambele cazuri recepţia lucrărilor se va face cu obiecţiuni clare, constructorul urmând să primească un termen rezonabil pentru remedierea neregulilor.
"În primăvară, vom lua la verificat fiecare lucrare în parte, vom vedea cum s-a comportat peste iarnă şi vom cere constructorului să remedieze toate problemele apărute", a declarat edilul.
Cele două pasarele pe care şoseaua de centură supratraversează sensurile giratorii de la intersecţia cu DN 76 şi DN 79 au o perioadă de garanţie de cinci ani. Primăria va elibera garanţia de bună execuţie reţinută din preţul lucrărilor abia la expirarea acestei perioade şi doar după remedierea tuturor problemelor constate de beneficiar.
Lucrările continuă
Pentru fluidizarea circulaţiei pe şoseaua de centură se mai construiesc în prezent trei pasaje. Două dintre ele, perpendiculare pe inelul ocolitor al oraşului, vor face legătura cu cartierul Grigorescu în dreptul străzilor Ciheiului şi Nojoridului şi vor fi inaugurate în cea de-a doua jumătate a anului viitor. Sensurile giratorii din vecinătatea acestora vor fi desfiinţate pentru degajarea circulaţiei în zonă.
Cel de-al treilea, situat în zona Metro de la ieşirea spre Oşorhei, a fost deja finalizat şi urmează să fie dat în funcţiune în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, după închiderea lucrărilor la reţeaua de apă care îl subtraversează. Aceste trei lucrări sunt realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.