URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2016, 17:57

De trei ori bugetul! Oradea a atras 150,7 milioane euro prin intermediul proiectelor europene

Şapte ani în cifre: 62 de proiecte, 150,7 milioane euro finanţări nerambursabile atrase, investiţii totale de 247 milioane euro, un grad de absorbţie a fondurilor europene de 95%. "Nu s-a tras linie încă. Au mai rămas în execuţie 12 proiecte europene. Oricum, nu se pune problema să dăm bani înapoi finanţatorului. Cel puţin, deocamdată...", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, la prezentarea raportului de activitate al Direcţiei Managemet Proiecte cu Finanţare Europeană pe anul 2015.

La conferinţa de presă au participat toţi cei 15 angajaţi ai direcţiei care au scris şi implementat cele 62 de proiecte, dar şi fondatorul DMPFI, fostul director Marcel Boloş, în prezent secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Boloş şi-a felicitat foştii colegi şi a nominalizat Oradea ca un exemplu de bune practici în domeniul atragerii de finanţări europene.

"150 milioane euro înseamnă trei bugete ale Oradiei. Sunt veniturile proprii pe trei ani de zile pe care oraşul le-a primit "pe gratis". Nu ştiu care "donator" sau ce fel de instituţie internaţională ar da această sumă Oradiei ca să se dezvolte", a spus Boloş.

Pentru comparaţie, secretarul de stat a arătat că, în vreme ce gradul de absorbţie la nivelul ADR Nord-Vest este de 74,8% municipalitatea orădeană a reuşit să pună în operă 95% din fondurile europene contractate. "Din câte ştiu eu, Oradea este pe locul doi în ţară, după Iaşi, din punct de vedere al implementării proiectelor", a declarat acesta.

În acest context, viceprimarul Mircea Mălan a afirmat că declaraţia liderului PSD Bihor, Ioan Mang, conform căreia municipalitatea a reuşit anul trecut să atragă din fonduri europene doar 56% din suma de 344 milioane lei stabilită la începutul anului "este departe de realitate", fiindcă procedura decontărilor cu Uniunea Europeană e departe de a se fi încheiat.

"Discutăm de două aspecte. Vorbim de ce s-a absorbit efectiv, sume care s-au încasat deja, şi despre sumele care trebuie să le primim în continuare ca urmare a cererilor de rambursare depuse", a spus Mălan. După cum se ştie, numai în ultima săptămână din decembrie oraşul a făcut plăţi în valoare de 44 milioane euro, pe care urmează să le trimită spre decontare până la sfârşitul lunii februarie.

În ceea ce priveşte atragerea de finanţări europene în următorul ciclul bugetar, potrivit viceprimarului Mălan, printre priorităţile oraşului se numără construcţia inelului ocolitor al oraşului care să lege sensul giratoriu din Calea Sântandreiului de DN 1, în vecinătatea parcului industrial Eurobusiness, cu trecere peste Crişul Repede, reabilitarea termică a celor două spitale orădene, trecerea iluminatului public pe corpuri cu led, reabilitarea străzii Vasile Alecsandri, a pieţei Ferdinand, modernizarea bazei sportive Voinţa sub care va funcţiona o parcare cu două niveluri, prelungirea liniei de tramvai de la întreprinderea Sinteza până în parcul industrial şi construirea uneia noi care să lege Calea Aradului de zona Cantemir înaintând de-a lungul pârâului Peţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
chiar asa o fi ?
si pentru ca am primit 150 mil EURO gratis acuma un oradean plateste impozite locale pe caldiri nerezidentiale detinute de persoane fizice cu 500% mai mari decat un clujean sau un bucurestean? despre asta ce zice municipalitatea ?
Postat 09 Februarie 2016, 19:10 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON