URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2022, 09:51

Curent „de casă”: Tot mai mulți bihoreni își montează panouri fotovoltaice, pentru a reduce facturile de energie electrică

Curent „de casă”: Tot mai mulți bihoreni își montează panouri fotovoltaice, pentru a reduce facturile de energie electrică SALVAREA SOLARĂ. Sute de bihoreni încearcă să își reducă facturile de curent investind în fotovoltaice. „Am băgat 13.000 euro în sistem, dar n-am văzut încă niciun efect, din cauza birocrației”, spune un orădean
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îngrozit de explozia prețului curentului, Petre și-a amplasat pe casă panouri fotovoltaice. În august, reprezentanții Electrica Furnizare i-au montat contor cu dublu sens, iar la începutul lui octombrie a primit certificat de prosumator.

„Am depus toate actele, livrez curent în rețea, contorul merge, dar nu beneficiez de nicio facilitate, pentru că nici acum nu mi-au încheiat contract”, spune bărbatul. Situație în care sunt zeci de alți bihoreni...

Vremea prosumatorilor 

Ideea ca populația să își producă singură curentul ținea până de curând de SF. De altfel, termenul „prosumator” a fost inventat în anii ʼ80 de futurologul american Alvin Toffler pentru a defini o persoană care consumă, dar și produce energia necesară gospodăriei.

Cum viața bate filmul, dacă la sfârșitul anului 2019 în România erau cam 300 de prosumatori, acum numărul lor a sărit de 24.000 și tot crește. „Vor fi aproximativ 30.000 până la sfârșitul anului”, susține unul dintre reprezentanții ANRE, Valeriu Steriu (foto).

Creșterea fulminantă era de așteptat. „Febra panourilor fotovoltaice a apărut în primăvară, după ce prețul kilowattului a crescut de la 0,35 lei la 4,5 lei, iar timpul de amortizare a investiției s-a redus de la 20 la circa 6 ani”, spune un specialist în domeniu.

De o sută de ori mai mulți!

Numărul „producătorilor” bihoreni s-a însutit. „De la zeci de prosumatori în 2019, acum sunt 800, iar până la sfârșitul anului vor fi cam 1.000”, zice specialistul.

Cele 30 de firme de profit din județ abia fac față comenzilor. „Cel puțin până în primăvară va fi foarte mult de lucru. La cei care își montează panouri pe banii lor se adăugă beneficiarii programelor Casa Verde și Electric Up”, explică directorul tehnic al firmei Sustainable Power, Marian Magda.

Angajații Electrica fac zilnic peste 10 racordări de sisteme la rețea. „Cam 90% dintre solicitanți sunt persoane fizice, majoritatea din zona Oradea”, arată un energetician.

Cererea mare generează blocaje. Drumul de la semnarea contractului pentru panouri până la semnarea cu furnizorul a contractului de prosumator durează jumătate de an. „Avalanșa de cereri a declanșat o criză de invertoare și de panouri fotovoltaice, și s-a suprapus bulversărilor din piața energiei”, spune specialistul.

Blocat de factură

Cu sistemul funcțional și contorul montat, Petru, proprietarul unei case din Oradea, așteaptă din vară încheierea contractului de prosumator. „E un cerc vicios. Electrica nu îmi face contract de prosumator pentru că nu mi-am plătit curentul din mai, iar eu, cu banii în mână, n-am cum să plătesc pentru că nu mi-a trimis factura”, spune bărbatul.

Deși mii de bihoreni nu și-au primit facturile, doar trei prosumatori s-au plâns la Protecția Consumatorilor. „Oamenii știu că facturile sunt blocate la București, așa că nu prea depun reclamații”, spune un funcționar.

Pentru întârzierea facturilor, săptămâna trecută ANRE a amendat simbolic marii furnizori, de la Electrica și Hidroelectrica până la E.ON Energie și Enel cu suma totală de 380.000 lei, dar asta nu rezolvă problema. „Eu tot nu am contract”, spune Petre. Bărbatul speră ca furnizorul să-i factureze cantitatea de curent vărsată în rețea începând din octombrie, de la montarea contorului, așa cum i-au spus angajații de la Protecția Consumatorilor...

După panouri, acumulatori...

În prezent, majoritatea prosumatorilor nu știu cât vor economisi. „Paritatea între curentul vărsat în rețea și cel cumpărat este cam 1 la 3. Cumperi mai scump pentru că plătești tot felul de taxe. De aceea eu mi-am pus un sistem care să îmi acopere consumul casei, fără să mai cumpăr din rețea”, spune orădeanul.

Lucrurile sunt, însă, complicate. Puțini știu că dacă la o firmă procentul de utilizare a sistemului este cam 60%, pentru că aceasta consumă curent preponderent ziua, la populație se înjumătățește. „Ziua, când produc curent panourile fotovoltaice, consumul casnic este mic, fiindcă lumea, fiind la muncă, funcționează doar frigiderul, iar energia merge în rețea”, spune un specialist în domeniu.

Pentru ca panourile fotovoltaice să fie cu adevărat eficiente, prosumatorii ar trebui să își cumpere acumulatori pentru stocarea energiei produse ziua, în vederea consumului seara sau noaptea. „Acum toată lumea își pune panouri. Următorul pas va fi să își cumpere baterii”, anticipează specialistul. La aceeași putere, costul acumulatorilor este aproape egal cu cel al sistemului fotovoltaic, deci prosumatorii care doresc independență energetică vor trebui, practic, să-și dubleze investiția. Abia atunci vor ști că au scăpat de tarife umflate, pentru că sunt propriii lor furnizori. Dar și cu ce preț...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Striga unii pe aici ca nu au Orădenii bani
Ia uite ce săraci avem, cu banii la ciorap.
Postat 25 Noiembrie 2022, 22:00 de Sandu2100
Energie verde
Mai e putin si vei fi obligat sa-ti pui panouri pe casa, cind construiesti o casa noua. Casele vechi pot fi supraimpozitate cu pina la 500%, model bolojan. Pentru sceptici, cititi acest document in engleza, de la kilometrul zero al energiei verzi in europa [ https://stopthesethings.files.wordpress.com/2018/07/1-6-_kompendium-der-energiewende_englisch_1.pdf ] . Dupa aceea, va relaxati aici, unde apare in timp real, productia de energie a Romaniei, la intervale de 5 minute [https://www.sistemulenergetic.ro/]. Avem export,azi 25.11.2022 ora 10.00 , in conditiile in care 10% din productie pleaca direct in republica moldova. Niste farsori, cu curul la 20 milioane de fraieri...
Postat 25 Noiembrie 2022, 10:09 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON