URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2021, 20:57

Cum va fi protejat racul bihorean? Cercetătorii vor ca specia să fie ocrotită de lege (FOTO / VIDEO)

Cum va fi protejat racul bihorean? Cercetătorii vor ca specia să fie ocrotită de lege (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Lucian Pârvulescu)
Cum va fi protejat racul bihorean? Cercetătorii vor ca specia să fie ocrotită de lege (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Lucian Pârvulescu)
Cum va fi protejat racul bihorean? Cercetătorii vor ca specia să fie ocrotită de lege (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Lucian Pârvulescu)
Cum va fi protejat racul bihorean? Cercetătorii vor ca specia să fie ocrotită de lege (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Lucian Pârvulescu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucian Pârvulescu, cercetătorul din Timişoara care a descoperit cea de-a şasea specie de rac din Europa – racul bihorean –, a povestit, vineri, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea, cum a găsit specia, dar şi care sunt ameninţările şi ce metode pot fi aplicate pentru a o proteja.

Neprotejat încă  

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, care implementează proiectul "Pădurea Craiului - casa racului bihorean", finanţat cu 26.000 lei de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin care specialiştii îşi doresc să găsească metode de protejare a racului bihorean, colaborând cu cercetătorul care l-a descoperit.

În amfiteatrul bibliotecii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ABA Crişuri, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ai altor ONG-uri care se ocupă de protejarea mediului.

"Ne dorim ca în scurt timp racul să fie inclus pe lista animalelor protejate de lege, pentru că deocamdată nu este. Între timp lucrăm pentru o campanie de conştientizare a existenţei şi protejării speciei, iar primul lucru pe care vrem să-l facem este o potecă cu panouri informative despre racul bihorean în comuna Căbeşti (o zonă populată de aceste crustacee) pentru turişti", a explicat Andrei Acs (foto), specialist de mediu în cadrul CAPDD Bihor.

Crustaceu de Bihor

Lucian Pârvulescu Invitaţilor le-a vorbit și Lucian Pârvulescu (foto), cel care în 2019 a descoperit racul bihorean. Cercetătorul este conferenţiar la Universitatea de Vest din Timişoara şi studiază racii încă din anul 2007. El a găsit specia de crustacee în timp ce cerceta, de fapt, racul de ponoare.

"La începutul carierei mele toate cărţile de specialitatea spuneau că racul din Apuseni e racul de ponoare, iar eu am luat informaţia ca atare. În 2018 am vrut să analizez genele acestei specii şi le-am trimis la partenerii mei de la o universitate din Germania. Au început să analizeze probele, iar la primele rezultate m-au întrebat dacă nu am trimis nişte date greşite, pentru că toate genele din Apuseni erau diferite de celelalte din restul ţării. După mai multe verificări ne-am dat seama că este vorba despre o altă specie care nu fusese descoperită", a povestit specialistul.

Apoi cercetătorii au luat toate datele despre racii din Europa şi au aflat că cele mai apropiate rude ale racilor bihoreni sunt o specie de raci din Croaţia. 

Racul bihorean este de talie mică, circa 10 cm lungime, şi are o carapace netedă. La prima vedere, ei nu diferă prea mult de ceilalţi raci europeni, însă biologul a demonstrat că are trăsături unice: spre deosebire de racul de ponoare are un bot mai scurt, solzii de pe antene sunt netezi, nu zimţaţi, iar tuberculii de pe suprafaţa cleştilor sunt mai mari şi mai rari.  

El se adăposteşte în galerii săpate în malurile râurilor sau sub rădăcini şi pietre mari din albie, iese numai noaptea şi se hrăneşte cu larve, insecte sau broaşte sau chiar cu frunzele care cad pe apă. Racii sunt agresivi, se bat între ei şi pot chiar să se mănânce, în special în perioada în care racul năpârleşte, nemaifiind protejat de carapace.

Cum va fi protejat?

Specia are atât duşmani naturali, cât şi antropici. Printre ameninţările din natură se numără vulpea, bursucul şi mistreţul, dar şi o specie invazivă de raci care trăieşte de ceva vreme pe malul Crişului Repede în Oradea. Este vorba despre racul dungat (foto), care a ajuns în Europa din America de Nord şi este infectat cu "ciuma racilor", o ciupercă ce ucide celelalte specii.


(Sursa foto: Crayfish.ro)

"Din fericire, această specie nu prea urcă în amonte (unde trăiesc racii bihoreni), dar s-ar putea să ajungă la un moment dat şi să-i distrugă", a mai spus Pârvulescu, care a explicat că singura metodă de protejare a crustaceelor ar fi identificarea arealurilor în care trăiesc acestea departe de specia invazivă şi repopularea, dacă va fi nevoie. 

"Trebuie să învăţăm că racul bihorean trebuie protejat şi, în loc să-i prindem şi să-i punem în farfurie, mai bine îi mâncăm pe inamicii lor (racul dungat) şi le facem un bine", a completat şi Andrei Acs.

În final, timişoreanul a mai spus că cercetările pe baza racului bihorean continuă şi, în curând, va publica un studiu care arată că specia s-a extins şi alte zone, nu doar pe cursul celor trei Crişuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON