URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2019, 13:45

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO)

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO) captură Digi24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descoperire interesantă, făcută de un profesor din Timişoara, după mai bine de 10 ani de studii: o nouă specie de rac care trăieşte doar în România, respectiv în Munţii Apuseni, în pâraiele Crişurilor. Este vorba despre cea de-a şasea specie de rac din Europa, denumită Racul Bihorean, care a fost confirmată oficial de comunitatea internaţională, anunţă Digi24.

"Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am am descoperit-o - nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp. Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv", a povestit, pentru sursa citată, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

"Trăieşte doar în Munţii Apuseni, în partea vestică a acestora, în izvoarele sau în apele de mici dimensiuni, în pâraiele Crişurilor", a mai adăugat el.

Potrivit Digi24, Pârvulescu a început să studieze racii încă din timpul doctoratului. Confirmarea comunităţii internaţionale privind descoperirile sale a venit după 10 ani. Racul Bihorean este o specie necunoscută până acum, cu trăsături unice, şi a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.

"Zona Munţilor Apuseni o avem aici şi populaţia de raci corespunde cu această regiune foarte strict limitată şi, iată, asta ar fi imaginea din prezent, cam aşa ar arăta distribuţia racului în întreaga Europă, cu galben se vede linia genetică a Racului Bihorean de astăzi", a mai explicat profesorul universitar, indicând la hartă.

De altfel, tocmai datorită pasiunii sale, Lucian Pârvulescu a adunat în jurul său o echipă de studenţi care îi împărtăşesc viziunea.

Vezi mai jos reportajul Digi24 pe această temă!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu radeti
de descoperit e demult descoperit, dar nu a fost catalogat. prin 1991 la coada Lacului pe valea Iadei am prins cativa culoarea, surprinzator era maronie identica cu cea prezentata pentru s-a adaptat in timp, se camufleaza bine cu albia paraului. La gust sunt buni, am fiert un ceaun intreg.
Postat 18 Februarie 2019, 09:24 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON