URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Februarie 2019, 13:45

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO)

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO) captură Digi24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descoperire interesantă, făcută de un profesor din Timişoara, după mai bine de 10 ani de studii: o nouă specie de rac care trăieşte doar în România, respectiv în Munţii Apuseni, în pâraiele Crişurilor. Este vorba despre cea de-a şasea specie de rac din Europa, denumită Racul Bihorean, care a fost confirmată oficial de comunitatea internaţională, anunţă Digi24.

"Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am am descoperit-o - nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp. Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv", a povestit, pentru sursa citată, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

"Trăieşte doar în Munţii Apuseni, în partea vestică a acestora, în izvoarele sau în apele de mici dimensiuni, în pâraiele Crişurilor", a mai adăugat el.

Potrivit Digi24, Pârvulescu a început să studieze racii încă din timpul doctoratului. Confirmarea comunităţii internaţionale privind descoperirile sale a venit după 10 ani. Racul Bihorean este o specie necunoscută până acum, cu trăsături unice, şi a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.

"Zona Munţilor Apuseni o avem aici şi populaţia de raci corespunde cu această regiune foarte strict limitată şi, iată, asta ar fi imaginea din prezent, cam aşa ar arăta distribuţia racului în întreaga Europă, cu galben se vede linia genetică a Racului Bihorean de astăzi", a mai explicat profesorul universitar, indicând la hartă.

De altfel, tocmai datorită pasiunii sale, Lucian Pârvulescu a adunat în jurul său o echipă de studenţi care îi împărtăşesc viziunea.

Vezi mai jos reportajul Digi24 pe această temă!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu radeti
de descoperit e demult descoperit, dar nu a fost catalogat. prin 1991 la coada Lacului pe valea Iadei am prins cativa culoarea, surprinzator era maronie identica cu cea prezentata pentru s-a adaptat in timp, se camufleaza bine cu albia paraului. La gust sunt buni, am fiert un ceaun intreg.
Postat 18 Februarie 2019, 09:24 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON