URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
17 Februarie 2019, 13:45

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO)

Racul Bihorean: Cea de-a şasea specie de rac din Europa a fost găsită în Munţii Apuseni (VIDEO) captură Digi24
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descoperire interesantă, făcută de un profesor din Timişoara, după mai bine de 10 ani de studii: o nouă specie de rac care trăieşte doar în România, respectiv în Munţii Apuseni, în pâraiele Crişurilor. Este vorba despre cea de-a şasea specie de rac din Europa, denumită Racul Bihorean, care a fost confirmată oficial de comunitatea internaţională, anunţă Digi24.

"Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am am descoperit-o - nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp. Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv", a povestit, pentru sursa citată, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

"Trăieşte doar în Munţii Apuseni, în partea vestică a acestora, în izvoarele sau în apele de mici dimensiuni, în pâraiele Crişurilor", a mai adăugat el.

Potrivit Digi24, Pârvulescu a început să studieze racii încă din timpul doctoratului. Confirmarea comunităţii internaţionale privind descoperirile sale a venit după 10 ani. Racul Bihorean este o specie necunoscută până acum, cu trăsături unice, şi a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.

"Zona Munţilor Apuseni o avem aici şi populaţia de raci corespunde cu această regiune foarte strict limitată şi, iată, asta ar fi imaginea din prezent, cam aşa ar arăta distribuţia racului în întreaga Europă, cu galben se vede linia genetică a Racului Bihorean de astăzi", a mai explicat profesorul universitar, indicând la hartă.

De altfel, tocmai datorită pasiunii sale, Lucian Pârvulescu a adunat în jurul său o echipă de studenţi care îi împărtăşesc viziunea.

Vezi mai jos reportajul Digi24 pe această temă!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
nu radeti
de descoperit e demult descoperit, dar nu a fost catalogat. prin 1991 la coada Lacului pe valea Iadei am prins cativa culoarea, surprinzator era maronie identica cu cea prezentata pentru s-a adaptat in timp, se camufleaza bine cu albia paraului. La gust sunt buni, am fiert un ceaun intreg.
Postat 18 Februarie 2019, 09:24 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON