URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2020, 18:21

Racul bihorean, studiat de CAPDD cu bani de la un prinț arab (FOTO)

Racul bihorean, studiat de CAPDD cu bani de la un prinț arab (FOTO) foto: CAPDD Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specie endemică descoperită recent, racul bihorean (Austropotamobius bihariensis) este subiectul unui studiu demarat de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Ecologiştii vor să determine zona în care trăieşte racul şi ce trebuie făcut pentru conservarea lui. De asemenea, vor să-l introducă pe lista speciilor protejate din România.

"În acest scop, urmează a fi stabilit arealul în care trăieşte racul bihorean şi vor fi realizate hărţile de distribuţie a speciei. Se va face şi o analiză a calităţii habitatului, pentru a putea fi propuse măsuri de conservare, acolo unde acestea se impun. Vor fi urmărite şi evaluate speciile invazive, care pot afecta existenţa racului bihorean. Şi, nu în ultimul rând, pe baza acestor demersuri ştiinţifice, vor fi realizate materiale şi campanii de informare a factorilor interesaţi", explică Andrei Acs, managerul acestui proiect, citat într-un comunicat al CAPDD Bihor.

Până acum, specialiştii au stabilit că racul bihorean este ameninţat de proliferarea unei alte specii invazive de crustaceu, racul marmorat, Faxonius limosus, originar din America de Nord şi adus în Europa de acvarişti.

Racul bihorean a fost descoperit de dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, şi CAPDD Bihor, în urma unor cercetări făcute în ultimul deceniu. În 2019, comunitatea ştiinţifică internaţională a confirmat că acest crustaceu este a şasea specie de raci din Europa. El se găseşte numai în râurile de munte din judeţul Bihor.

"Până acum, specialiştii au considerat că racul bihorean este, de fapt, racul de ponoare care, într-adevăr, trăieşte şi el în râurile montane din vestul României. Timp de mai bine de zece ani, în colaborare cu dr. Lucian Pârvulescu, C.A.P.D.D. Bihor a desfăşurat o serie de studii şi analize ale râurilor şi speciilor de raci din munţii Pădurea Craiului. În urma acestor demersuri ştiinţifice, specialiştii au concluzionat, fără echivoc, că racul bihorean este o specie aparte", se arată şi în comunicatul CAPDD.

Cercetarea demarată acum de CAPDD Bihor se face în cadrul unui proiect, "Conservarea racului bihorean", cu o durată de 12 luni şi finanţat cu 6.500 de dolari de Fondul Mohamed bin Zayed pentru conservarea speciilor (The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund), un fond al prinţului moştenitor al Emiratului Abu Dhabi, Mohamed bin Zayed al Nahyan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
slab ziarist
Este printul mostenitor al emiratului din Abu Dhabi .NU are nici o legatura cu Arabia Saudita . Sigur , pentru Ioane si Maria din Pocioveliste nu e nici o diferenta dar pentru cineva care se pretinde ziarist nu este acceptabil . Ziaristii au obligatia morala sau macar intelectuala sa informeze corect publicul. Ziarist slab .Nu face fata .Poate de fapt o cheama Marie de Pocioveliste Mai lasa tanti tigara si cafeaua si pune mina si citeste sau macar mai da un google ceva ca te faci de rusine ...
Postat 22 Iulie 2020, 22:04 de richard
Vedeți că, pe traseul autostrăzii Transilvania ...
...e plin raci prin bălțile găeite-n drum. Opriți călcarea protejaților cu pneurile !?! Ha, ha ...
Postat 22 Iulie 2020, 20:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON