URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2015, 11:00

Cum mi s-a urâţit cartierul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu cartierul în care m-am mutat acum trei ani m-am împrietenit foarte repede. Trotuare largi şi drepte, fără denivelări, pomi şi spaţii verzi întinse, locuri de parcare berechet, poziţionare excelentă. În scurt timp l-am declarat cel mai frumos loc din Oradea în care am locuit până acum. Dar, de la o vreme, ceva nefericit se întâmplă cu el. La fel ca un om care îmbătrâneşte şi nu-i mai pasă de nimic, cartierul meu se urâţeşte pe zi ce trece.

Trotuarele de care eram atât de mândru şi pentru care mi-am cumpărat role au fost sparte în multe locuri pentru construcţia unor canale subterane pentru diverse cabluri. Cei care le-au reasfaltat au făcut-o probabil legaţi la ochi, altfel nu-mi explic cum a ieşit ceva atât de grotesc, la fel ca o operaţie estetică ratată, în urma căreia dintr-o frumuseţe a rezultat un monstru. Căci orice peticire e ca o cicatrice pe faţa unui oraş. Iar Oradea are prea multe deja.

Tot mai multe maşini sunt parcate pe iarbă. Din lupta automobil-iarbă, ştiţi, câştigă întotdeauna automobilul. Iarba de sub roţi moare, lăsând zonele deşertice, aride, să se întindă ca un monstru tăcut şi malefic. De acolo, la prima ploaie, se naşte şi noroiul. Iar după uscare, praful. Mult, tot mai mult.

Părculeţului dintre blocuri i-am spus "Parcul Tomberoanelor" din pricina celor trei cuşti pentru gunoi dispuse în triunghi. Locul de joacă pentru copii amplasat chiar în mijloc este veşnic pustiu. Stăpânii parcului sunt oamenii fără adăpost care îşi duc veacul pe băncile rupte şi care contribuie activ la mizeria generală. Vântul plimbă gunoaiele de colo-colo fără încetare. Pungile de plastic mai norocoase ne privesc de sus, din copaci, ca nişte decoraţiuni ale nepăsării.

În timpul acesta în care vecinătatea mea s-a degradat continuu, Oradea a câştigat titlul de Capitală verde, a fost votat pe net cel mai frumos oraş din România (să ne bucurăm că nu se aleg şi politicienii prin acelaşi tip de vot), iar în fotografii e tot mai mândră şi mai spectaculoasă. Filmările cu drona o fac să arate excepţional, aproape occidental, căci de la înălţime nu se văd baiurile.

Eu mă încăpăţânez să colectez selectiv gunoiul, să adun de pe stradă mizeria lăsată de căţeluşa mea, să mai ridic câte o pungă de chipsuri aruncată la întâmplare. Iar toate astea îmi dau o copleşitoare senzaţie de inutil, de zadarnic, de degeaba. Capacitatea oamenilor de a urâţi totul în jurul lor a rămas nealterată. Ultimele secole de civilizaţie nu par să ne fi folosit la ceva. Mă tem că, furaţi de nevoia de imagine şi de beculeţe colorate, noi, orădenii, ne furăm şi căciula în privinţa frumuseţii din jurul nostru. Nu ne dăm seama că a venit iarna, iar fără căciulă o să ne fie cam frig.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
.
apropo de uratitul cartierelor :))) Nu pot sa uit acum vreo 7-8 ani ca in fiecare duminica pe bd Dacia trotuarele aratau de parca a venit razboiul pentru ca cei de la curatenie nu isi faceau treaba. Cum as putea sa uit malul crisului pe unde nu puteai sa faci o plimbare fiindca ajungeai pana la gat in noroi :))) Imi aduc cu "drag" aminte si de zona blocurilor Ared de pe Vladimirescu, unde era o mare pasune plina de moloz :)), era atat de frumos incat parca si acum imi vin greturi. Deci intradevar, cartierele s-au uratit... As sugera o schimbare de titlu autorului: Cum mi s-a uratit caracterul!
Postat 15 Decembrie 2015, 13:13 de David
In sfarsit, ati publicat un ARTICOL !
Lulu, sunt de acord cu tot ce ai scris, e numai si numai ADEVARUL! Dintre comentarii mi-a placut cel al lui @bihoreanoradean, merge la fix cu articolul, citez: ,,Oradea nu mai e a oradenilor ci a primariei si a directiilor din subordinea primariei. Oradenii au ajuns sa aiba doar dreptul sa munceasca si sa plateasca taxe - cat de mari daca se poate...." In final sunt de parere ca odata aratat adevaratul chip (din pacate hidos!) al Oradiei, pasul firesc este sa aratam si CAUZELE care au adus orasul nostru aici! Aratand cauzele, vor aparea si solutiile la eradicarea acestor cauze. Lulu, te bagi? Poate-si baga si Mircea CHIRILA, Adrian CRIS, etc, pixul, mai uita si ei de sponsori/sponsorizari
Postat 15 Decembrie 2015, 06:45 de pinonel
David,
Per ansamblu oraşul s-a dezvoltat şi pe vremea comuniştilor,de exemplu 6 Martie (Bulevardul Dacia) era un cîmp de grădini pe la începutul anilor 70.Nici o virtute-n asta,se cheamă progres...dar,detaliile rămîn.
Postat 14 Decembrie 2015, 15:11 de ducfer
.
nu cred ca am facut referire la nici o latura politica pentru ca nu ma caracterizeaza. E ceea ce vad eu zi de zi. Orasul se desvolta si devine din ce in ce mai locuibil. Nu am zis ca totul e perfect dar nicidecum nu se poate zice ca se "urateste" vre-una din cartiere.
Postat 14 Decembrie 2015, 13:33 de David
David,
Duci discuția în zona politică şi nu are nici o legătură.Se fac parcuri neglijîndu-se acele spații date-n grija asociațiilor pentru că primăria era prea ocupată cu curățarea cîmpurilor(Salca).Asociațiile au atîta putere de convingere asupra locatarilor cît interes au persoanele care le conduc.Garduri şi sîrme,astea sînt majoritatea spațiilor verzi între blocuri.Poate mai bine aşa căci odată înlăturate au dezvălui dezastru arhitectonic,nu există două geamuri la fel într-un bloc.Apoi dacă Digi sau Electrica au băgat unele cabluri în pămînt ți se pare că nu au rămas,mai sînt destule...
Postat 14 Decembrie 2015, 12:53 de ducfer
.
articol de 2 lei. Nimeni nu observa ca rasar parcuri constant in toate zonele orasului. Va intreb, cum arata zona parcului Salca acum cativa ani? Era un focar de infectii la cel mai inalt grad. Asta nu se observa? Referitor la introducerea cablurilor in subteran, va placea mai mult cand pe cerul orasului atarnau mii de km de cabluri grosolane? Articol scris de dragul de a mai posta ceva... autor trist...
Postat 14 Decembrie 2015, 12:09 de David
ORADEA (ducfer si Cremeanu´)
De acord si cu Cremeneanu si cu ducfer. Dar totusi, doresc sa aduc o nota intrucatva diferita fata de dansii. Problema de urbanizarea e la nivelul intregii romanii, nu doar in Oradea. Urbanizarea dupa perceptele comuniste e destul de greu de corectat. Iar pe asta se suprapune gradul de educatie al romanilor, care e cum e. elitele pleaca si ramane doar o minoritate care se screme sa faca cumva...ceva. NU NE RAMANE DECAT sa ne ghidam dupa maxima "SCHIMBARA TREBUIE SA INCEAPA DIN SI CU NOI". Daca Cremeanu, ducfer eu si inca catva vom rididca acel ambalaj cazut aiurea pe jos, vom recicla ce putem, si vom strange dupa caini, atunci nu ramane deacat sa speram ca exemplele noastre sunt pozitive si de urmat si pentru altii si ca, in timp, aceasta atitudine se propaga "social" ca sa zic asa. Dar pentru asta trebuie si timp, iar in RO, timp destul de mult din pacate! Schimbarea trebuie deci sa inceapa cu si din noi, repet, si nu va venii peste noapte!
Postat 14 Decembrie 2015, 11:56 de OradeaCivitas
miserupism la nivel inalt si saracie
In Oradea, miserupistul sef, le-a demonstrat oradenilor ca spatiile publice nu sunt ale lor ci ale primariei. Oradea nu mai e a oradenilor ci a primariei si a directiilor din subordinea primariei. Oradenii au ajuns sa aiba doar dreptul sa munceasca si sa plateasca taxe - cat de mari daca se poate - singurul drept real, e cel de proprietate pe locuinta, asta daca nu au rate pe 30 de ani asa ca putin probabil sa ridice o hartie de pe jos daca nu e a lor. Cat despre gunoaiele aruncate la intamplare de unii oradeni 'necivilizati': nu toti oradenii sunt oradeni, mai sunt si 'vinituri' care se cred oraseni, mai avem si tiganii sau amaratii care de nevoie scotocesc si imprastie gunoaie. Deci problema e mult mai complexa..
Postat 14 Decembrie 2015, 11:50 de User anonimizat
...
...privită în detaliu Oradea are mari probleme estetice.Dar cum ne-am obişnuit că ce-i al nostru-i cel mai frumos,privim doar în ansamblu.În cartierele mărginaşe problemele sînt şi mai evidente.De la balcoanele pestrițe la gardurile omniprezente.Ca mentalitate tot după ziduri am rămas...
Postat 14 Decembrie 2015, 11:41 de ducfer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON