URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 19:15

Cum a ajuns benzina de la MOL cea mai scumpă din țară: Compania „mamă” din Ungaria are tarife plafonate încă din toamnă

Cum a ajuns benzina de la MOL cea mai scumpă din țară: Compania „mamă” din Ungaria are tarife plafonate încă din toamnă Plafonarea preţurilor la combustibil a generat cozi la benzinăriile din Ungaria. Patronul unei firme a postat un anunţ în care îi îndrumă pe şoferi să meargă la MOL şi spune că vinde doar 5 litri de motorină de maşină (foto: telex.hu/alapjarat.hu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Carburanţii companiei MOL România au ajuns cei mai scumpi din ţară, după ce, în decurs de 24 de ore, preţurile la benzinăriile firmei ori cele partenere au crescut de la 7,6 lei la 9, ori chiar şi la 11 lei, cum a fost, miercuri, cazul partenerului MOL din Beiuş, generând o adevărată psihoză naţională, dar şi majorări de preţuri la alte firme de profil.

Plafonări politice

În timp ce şoferii români care ajung la benzinăriile MOL România ori ale partenerilor MOL plătesc chiar şi 9 lei pe un litru de combustibil, în ţara „mamă”, Ungaria, MOL înregistrează pierderi încă de la poarta rafinăriei.

Toamna trecută, pe 14 noiembrie, guvernul maghiar a decis să plafoneze preţurile, oficial fiind una dintre măsurile de protecţie socială pentru redresarea economică a populaţiei, pe fondul crizei economice generate de pandemie, pe lângă majorarea salariului minim, un moratoriu de rambursare a creditelor bancare ori scutirea de impozitul pe venit a tinerilor sub 25 ani. În realitate, după cum spune presa maghiară, a fost o decizie politică luată în debutul campaniei electorale din Ungaria şi generată de faptul că, pentru prima oară în ultimul deceniu, premierul Viktor Orban se confruntă cu un contracandidat puternic.

În prima fază, plafonarea preţurilor la combustibil în Ungaria a fost decisă doar pentru 3 luni. Actul normativ i-a obligat pe benzinari să vândă la pompă produsele cu 480 forinţi/litru, adică aproximativ 1,3 euro, în caz contrar riscând amenzi ce pot ajunge la 1.000.000 forinţi (13.000 euro), plus închiderea staţiei chiar şi pentru o perioadă de 6 luni.  

O nouă plafonare

Pe 28 februarie, acest an, însă, a urmat o nouă plafonare, pentru încă trei luni. Iar noua Hotărâre de Guvern a „îngheţat” nu doar preţurile de la pompă, ci şi pentru furnizorii en-gros, astfel încât comercianții cu amănuntul să nu fie obligați să vândă combustibilul sub prețul de achiziție.

Urmarea? Pentru că era nerentabil, jucătorii mari de pe piaţă - Shell şi OMV - ar fi redus importul de combustibil, titrează hungarytoday.hu.

Deşi are propria rafinărie în ţara vecină, nici compania MOL nu o duce prea bine. Într-un comunicat din 2 martie transmis agenţiei de presă MTI, de pildă, compania se plângea că înregistrează pierderi de 0,45 lei la fiecare litru de combustibil vândut şi că la pompe a raţionalizat vânzarea de combustibil la maxim 100 litri/vehicul. Ulterior, însă, firma a luat şi alte măsuri, mai drastice, potrivit telex.hu, suspendând de-a dreptul furnizarea de produse către alţi benzinari, pentru a putea asigura marfă pentru propriile pompe.

Benzinării închise

Lipsa de combustibil a generat probleme în lanţ, mai ales pentru micile benzinării maghiare din localităţile de graniţă. Acestea au fost luate cu asalt nu doar de şoferii din ţară, ci şi de „turiştii” de ocazie din ţările vecine, Slovacia sau Austria, unde preţurile sunt aproape duble. Sute de firme au ajuns la limită cu stocurile, multe au rămas fără combustibil şi au fost obligate să închidă ori să raţionalizeze combustibilul, arată tot telex.hu, care a dezbătut pe larg subiectul, în mai multe articole.

Probleme sunt inclusiv la graniţa de est, cea cu România. Miercuri, în judeţul Hajdú-Bihar, nu exista motorină la mai multe benzinării din apropierea autostrăzii M4. Erau și anumite staţii unde se furniza, însă doar în anumite limite şi strict cu plata în numerar, scrie site-ul de ştiri, care publică şi numeroase fotografii cu cozile la anumite benzinării ori afişele în care se anunţă „închis din lipsă de marfă”.

În Ungaria se dau explicaţii

Joi, într-un comunicat emis agenţiei ungare de presă MTI, Hernádi Zsolt, Preşedinte Director General al companiei MOL, a încercat să liniştească şoferii, susţinând că aprovizionarea cu ţiţei a Ungariei este neîntreruptă, şi punând reclamaţiile venite din partea partenerilor rămaşi fără combustibil pe cererea mare de marfă.

„Pe de o parte, se întâmplă din cauza traficului de tranzit care trece prin Ungaria, iar pe de alta, din pricina creşterii “turismului” în vederea achiziţionării de combustibil. În ţările din jur, preţul combustibilului pe litru este cu 100-150 forinţi (1,3 - 1.96 lei) mai mare şi evident că fiecare transportator şi maşină care tranzitează Ungaria alimentează aici”, scrie în documentul în care Hernádi dă vina printre altele pe cotaţiile ţiţeiului, care „au crescut la un nivel fără precedent”, şi pe războiul ruso-ucrainean, care a făcut ca multe ţări europene să nu mai cumpere ţiţei rusesc.

„Din acest motiv devine mai dificilă aprovizionarea rafinăriilor din aceste state. Va mai dura recuperarea din alte surse a ţiţeiului rusesc pierdut. În cazul companiei MOL nu există o astfel de problemă, și în prezent produce combustibil la capacitate maximă în cantităţile obişnuite şi răspunde nevoilor consumatorilor”, se mai arată în comunicat.

În România, controale și amenzi

Pierderile generate de plafonările din Ungaria au ajuns să fie „compensate”, iată, prin scumpirile de la pompele din România, unde MOL are 218 staţii, 2 depozite de carburanţi, la Giurgiu şi Tileagd, şi un terminal LPG la Tileagd.

De la Tileagd a cumpărat combustibilul şi patronul benzinăriilor Desira din Beiuş, Daniel Degău care, miercuri dimineaţă, a provocat un adevărat şoc printre şoferii din zonă, afișând preţuri de 11 lei/litru de carburant. "Am cumpărat din depozit carburantul cu 8,6 lei litrul, în condiţiile în care eu până acum la pompă l-am vândut cu 7,6! Mi-au zis că, dacă nu-mi convine, să nu iau... Mâine va fi şi mai scump, mi-au spus că va fi 10 lei litrul", declara Degău, miercuri, BIHOREANULUI.

Au urmat anunţuri de scumpiri în lanţ, şi din alte zone ale judeţului, iar apoi şi în ţară, în anumite benzinării preţurile "explodând" de-a dreptul, ceea ce a dus la formarea de cozi uriaşe.

Autorităţile au făcut un apel la calm, transmiţând că sunt stocuri suficiente, că preţurile nu vor creşte exagerat, și au demarat controale la benzinării.

Mol se delimitează

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, le-a transmis şoferilor să nu se panicheze, căci tarifele record înregistrate miercuri seara, de 11, 12 sau chiar 13 lei, sunt situaţii izolate.

În realitate, însă, joi, preţurile la pompele din ţară au crescut,  cele mai mari majorări fiind la staţiile MOL. Platforma Monitorul Preţurilor, dezvoltată de Consiliul Concurenţei din România, indica faptul că la benzinăriile MOL din Oradea, un litru de benzină standard (95) costa 8,45 lei, iar motorina 9,04 lei.

Pentru toate aceste scumpiri, până în prezent, MOL România nu a dat o explicaţie clară. A anunţat doar că se delimitează "de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei” şi a explicat că stațiile MOL Partener au o politică comercială proprie, cu trimitere la benzinăria din Beiuş care a declanşat isteria naţională. „Așa se explică situația prețului practicat în stația MOL Partener din Beiuș și care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe stații aparținând și altor companii cu același profil, având o practică asemănătoare. Astfel, rețeaua MOL România nu are control asupra prețurilor practicate de stația din Beiuș sau de ceilalți parteneri-franciză”, a comunicat MOL România Petroleum Products. Pe româneşte, nu ar fi vina lor...

Cert e că joi seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că benzinăria din Beiuș, partener MOL, care a vândut, miercuri, benzina și motorina la un preț de 11 lei pe litru, a fost amendată de comisarii pentru protecția consumatorilor cu 35.000 lei, fiind obligată să revină și să vândă combustilbil la prețul anterior, după ce s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la prețuri mai mari. Și MOL România a fost sancționată pentru aceeași „practică incorectă”, cu 100.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@macese
Mie nu mi se pare corect ca broscoiul, aflat in campanie electorala umar la umar cu candidatul opozitiei, sa-si repare tampeniile pe spinarea noastra! Chestia cu ,,grija fata de unguri" e o minciuna rostogolita prin presa ungureasca (90% canta cum ii spune broscoiul) vad ca prinde si la romani. El si gasca lui au o singura grija: sa ramana la putere pt. a nu putea fi luati de urechi pt. tot ,,binele" facut! E leit birtinezul, sau birtinezul e leit el, cum vrei.
Postat 12 Martie 2022, 05:59 de pinonel
Minciunile MOL.
Plafonarea prețurilor la carburanți în Ungaria este compesată prin ajutoare semnificative din rezerva bugetară a guvernului Orban.
Postat 11 Martie 2022, 12:05 de KP
tunurile pe Ungaria…
ca doar a indraznit sa-si protejeze piata interna, speculand pe una slab educata, cu largul concurs al acesteia. urmeaza doza zilnica de articole despre amprentari, desi sunt normale la o granita Schengen, la care ma astept sa ia fraiele domnu’ Abrudan. deh, orice menestrel ramas fara pandemie trebuie sa straluceasca. da, stiu, sunt orbanist si putinist, de pe vremea pilangiului de Juncker. ca asa trebuie cu “dictatorii”, ori esti contra, ori esti pro, nu exista cale de mijloc in mintea spalatilor pe creier.
Postat 11 Martie 2022, 09:03 de macese
bine documentat articol
un rezumat complet pentru cei care ieri au ratat psihoza
Postat 10 Martie 2022, 20:12 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON