URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2022, 10:25

Preţurile benzinei şi motorinei, joi dimineaţa, la staţiile de carburanţi din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Posibil şi pe fondul isteriei create miercuri în Bihor şi, de fapt, în mai toată ţara, preţurile la carburanţi erau mai mari, joi, în prima parte a zilei, la staţiile din Oradea, şi nu doar la un singur lanţ de benzinării, ci la mai toate. 

Platforma Monitorul Preţurilor, dezvoltată de Consiliul Concurenţei din România, ce conţine preţurile actuale inclusiv la carburanţi, arată că, joi dimineaţa, în jurul orei 10, preţurile în benzinăriile din Oradea erau mai mari cu câţiva bani sau, într-un caz, chiar cu mai bine de un leu decât cele practicate ieri. 

Concret, un litru de benzină standard (95) costa 8,45 de lei la benzinăria MOL de pe Bulevardul Decebal, 8,05 lei la OMV Maxx Motion de pe acelaşi bulevard, 7,99 lei la benzinăriile Petrom. 

Conform aplicaţiei, benzinăria rusească Gazprom practică cel mai mic preţ dintre lanţurile de staţii de carburanţi listate în Monitorul Preţurilor: 7,67 lei/litru

La motorină preţurile sunt mai mari, depăşind 9 lei, însă doar în lanţul MOL. Monitorul Preţurilor arată că la MOL pe Bulevardul Decebal motorina standard se vinde, joi dimineaţa, cu 9,04 lei, la OMV cu 8,24 lei, la Petrom cu 7,99 lei, în timp ce, din nou, la Gazprom este mai ieftină: 7,76 lei. 

Aşa cum BIHOREANUL a scris, miercuri după amiaza, benzinăria MOL de pe Ştefan cel Mare vindea benzina 95 cu 7,65 lei, iar motorina cu 7,76 lei. La OMV-ul de pe bulevardul Decebal un litru de benzină 95 costa, miercuri după amiaza, 7,65 lei, iar combustibilul Diesel 7,74 lei. La Petrom, în Oradea, preţurile erau: 7,52 lei litrul de benzină standard, 7,61 lei motorina standard. 

Amintim că miercuri s-a creat o adevărată isterie în toată ţara după ce, pe de o parte au circulat mesaje false că preţurile carburanţilor vor creşte, de pe o zi pe alta, la 10-12 pe litru, iar pe de alta după ce unii benzinari au crescut brusc preţurile, cum este cazul partenerului MOL din Beiuş, care a vândut miercuri atât benzina, cât şi motorina cu 11 lei! 

Autorităţile au făcut miercuri seara - după ce deja se formaseră cozi mari în mai toată ţara – un apel la calm, transmiţând că sunt stocuri suficiente şi că preţurile nu vor creşte exagerat.

Pe de altă parte, au fost anunţate controale la benzinării. Totodată, joi dimineaţa are loc o şedinţă de Guvern pe această temă.

Joi dimineaţa, la Digi 24, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, le-a transmis şoferilor să nu se panicheze şi să nu cumpere cantităţi exagerate de carburanţi. În legătură cu preţurile record înregistrate miercuri seara, de 11, 12 sau chiar 13 lei, Chiriţoiu a spus că "sunt situaţii izolate", adăugând că şi Consiliul Concurenţei va face verificări la benzinăriile care au urcat preţurile exagerat de mult.

Totodată, acesta a spus că, într-adevăr, s-a scumpit benzina şi motorina în România cu câţiva bani. "Cotaţiile barilului au crescut, au crescut şi cotaţiile la benzină. România importă mare pare din benzină, aşadar preţurile nu pot fi altfel decât cele din regiune", a spus Chiriţoiu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ce o sa faca consiliul concurentei?
ca nu e nici monopol, nici cartel, nici intelegere de preturi arajate intre comercianti, cand "2-3 cazuri izolate" ridica pretul. E doar o dovada ca piata libera functioneaza, ca daca e scump la Dangau si la Mol, atunci mergi si ei de la Petrom si OMV, unde nu s-a scumpit in acelasi ritm. Apoi, ca prost e cine sta la coada unde e mai scump, cand peste drum e mai ieftin, asta e viata!
Postat 10 Martie 2022, 16:07 de unu
Sunt idiot, dar ma tratez
Barilul de petrol a fost 144$ in iulie 2008 dupa care a scazut la 34 in decembrie 2008. A stat pe la 110 in 2013-2014, apoi a scazut la 40$ in 2015. [ https://www.zf.ro/companii/energie/prabusirea-titeiului-in-2008-ieftinea-benzina-cu-34-acum-cu-barilul-la-jumatate-pretul-a-scazut-cu-15-14775502 ]. A fluctuat apoi pe la 60-80$ , cu o scadere pina pe la 20$ in pandemie [ https://capital.com/files/imgs/articles/750xx/[infographics]%20Oil%20price%20forecast%202021-3_9.png ] Fara nici o legatura cu realitatea, sau vreo formula savanta de calcul. Romania ar putea sa vinda carburanti la pret de productie, cota pe baza de CNP, fara accize si tva, plus supraimpozitat profitul smekerilor. Schmuck-Land. Ia uite ce inseamna firma condusa nemteste: [ https://www.topfirme.com/afacere/omv-petrom-sa/6i6h0u028/ ]
Postat 10 Martie 2022, 12:20 de excalibur
George marian
Nimic nu garanteaza ca daca managementul Petrom ar fi romanesc s-ar fi intâmplat altfel cu preturile. Cat este romanul de bun administrstor eu presupun ca ar fi mai rau. Niciodata romanul nu a avut ocazia sa-si cultive spirit managerial performant. Din comunism am iesit complet decuplati de la acest spirit, de gestionare si competitie, iar cand incepusem sa ne cultivam acest spirit, in perioada interbelica, au venit rusii si ne-au impus sistemul lor falimentar. Este marturie halul in care gandeste generatia care a trait si s-a educat economic in comunism, acum pensionari, generatie complet deconectata de realitate. Spun aceasta din interiorul acestui sistem, eu avand 70 de ani.
Postat 10 Martie 2022, 12:18 de marginan
Asteptam amenzi facute public la benzinariile cu pricina
Ieri si alaltaieri barilul a scauzt cu 1-2% si ieri spre seara dupa ce Emiratele Arabe au afirmat ca vor mari productia, pretul petrolului a scazut la nivel internațional cu până la 17%. Cum deja numai la noi, de ieri pana azi Petromul a crescut cu 40-50 de bani / litru? Bazat pe ce? Așa-i cand dai petrolul tău, din curtea ta, la străini. Își bat joc de tine în casa ta. Noi care am fost pionerii rafinării țițeiului în LUME. Mulțumim partidelor care au pus mâna la jaful țării de 32 de ani încoace.
Postat 10 Martie 2022, 11:32 de georgemarian
Comercianți din toată țara, uniți-vă!
Speculați situația de război și practicați adaosuri comerciale cât mai mari! Numai așa puteți da pretext PSD-ului să introducă impozitul progresiv!
Postat 10 Martie 2022, 11:30 de User anonimizat
Complici
Consumatorii de carburant, prin comportamentul prostesc, sunt complici ai negustorilor de carburant in cresterea aberanta a preturilor.
Postat 10 Martie 2022, 11:26 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON