URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Februarie 2024, 14:22

Cu 100.000 euro mai mult: Oradea a ridicat la 300.000 euro pragul maxim al facilităţilor acordate la plata impozitelor pentru investitori

Cu 100.000 euro mai mult: Oradea a ridicat la 300.000 euro pragul maxim al facilităţilor acordate la plata impozitelor pentru investitori foto: arhivă

Municipalitatea orădeană a ridicat de la maximum 200.000 euro la maximum 300.000 euro, pentru trei ani consecutivi, cuantumul facilităţilor pe care le acordă investitorilor, tocmai pentru a-i atrage pe aceștia. 

Măsura, valabilă retroactiv de la 1 ianuarie, a fost aprobată de către Consiliul Local Oradea în şedinţa de vineri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii.

„Schemele de ajutor de stat au fost create pe baza unui regulament al Comisiei Europene care a fost reînnoit la mijlocul lunii decembrie a anului trecut. Primăria Oradea a acordat şi în anii precedenți astfel de ajutorare. Faţă de anul trecut nu a intervenit nicio modificare cu privire la eligibilitatea potenţialilor beneficiari. În schimb, pragul maxim până la care se acordă aceste facilităţi a fost majorat de la 200.000 euro la 300.000 euro, sumă cumulată în trei ani consecutivi”, a explicat BIHOREANULUI directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea.

Reducerile de impozit pe clădiri şi terenuri, care pot ajunge la 50% din valoarea datorată de firmă bugetului local, se acordă companiilor din domeniul IT, celor care gestionează clădiri de birouri de tip premium, creează minimum cinci locuri de muncă ori fac investiții în parcurile industriale ale oraşului. Cele din urmă trebuie să facă investiţii de cel puțin 10 milioane euro în parcuri industriale, care să creeze măcar 500 de locuri de muncă, pentru a beneficia de facilităţi. La rândul lor, firmele din domeniul IT sunt obligate să folosească pentru activități din acest domeniu minimum 200 metri pătraţi din clădirile pe care le deţin, pentru a se bucura de acest ajutor din partea municipalității.

Conform raportului Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Oradea, anul trecut municipalitatea a acordat facilităţi fiscale de 4,38 milioane lei pentru 68 de agenţi economici care s-au stabilit în parcurile industriale orădene. La fel, bugetul local a acordat reduceri de impozite de 170.000 lei pentru 6 firme cu obiect de activitate în domeniul IT.

O firmă nu poate beneficia de aceste facilități pentru o perioadă mai mare de trei ani.

Vezi mai jos facilitățile acordate de Primăria Oradea investitorilor în 2023:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pinonel
Elveția isi permite pt nu are de ăștia ca tine, care comentează aiurea-n tramvai.
Postat 12 Februarie 2024, 19:41 de Sandu2100
pare o masura buna
si ptr actualizare cu inflatia, si in contextul politicii monetare restrictive in momentul de fata. Cu firmele cu valoare adaugata ridicata si salarii peste medie, precum domeniul IT, trebuie sa le atragem si principala problema e universitatea. Dar valoare adaugata si salarii sunt si in afara de IT, in finante, in consulting, in inginerie, farma, medical si altele. Orice domeniu care aduce inovatie si are nevoie de profesionisti trebuie atras in oras, nu doar informatica, informatica, informatica! Nu avem nici o firma din Big Four in Oradea, nu avem nici o regionala bancara, nici o fabrica de medicamente si laboratoare de cercetare... Pe de alta parte, cu cladirile de birouri de clasa A, ca sa se construiasca trebuie sa fie cerere, ca nici Lotus Trade Center nu s-a inchiriat complet la 1 an de la deschidere (la Cluj se inchiriaza complet poate cu 1 an inainte de a termina cladirea de construit), nici Oradea Plaza nu e plina de birouri. Odata ce se bat firme pe astfel de spatii, atunci putem zice si ca avem optiuni la salarii mai ridicate. Atunci putem visa si cere (oferi discount la taxe) altor noi dezvoltatori de spatii office clasa A sa le faca si cu certificare eco LEED or BREEAM.
Postat 12 Februarie 2024, 18:20 de unu
Ce-i zicea elvetianul, ce a inteles taranul!
,,- Primăria Oradea obligă proprietarii imobilelor Art Nouveau să le reabiliteze, chiar sub sancţiunea executării. Aţi mai regăsit acest exemplu? - Nu. În general, clădirile Art Nouveau sunt restaurate cu ajutor financiar de la stat, ajutor care este însoţit de o exigenţă uriaşă în calitatea lucrărilor.[...] - În Elveţia se iau măsuri sancţionatorii faţă de cei care nu îngrijesc patrimoniul arhitectural pe care îl deţin? - (zâmbeşte) În Elveţia nu este posibil să se întâmple aşa ceva. Toate imobilele Art Nouveau sunt clasate ca monumente şi s-au restaurat cu subvenţii de la stat.[...]- Trebuie să cunoaşteţi valoarea patrimoniului pe care îl aveţi, iar apoi să asiguraţi conservarea. Dar fără grabă şi cu exigenţă în privinţa calităţii. Înţeleg dorinţa administraţiei de a accelera, dar este nevoie de prudenţă. I-am spus asta şi domnului primar Bolojan şi mi-a spus că este conştient şi vrea să vegheze îndeaproape la calitatea lucrărilor." https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-elvetian-theo-huguenin-elie-ne-da-sfaturi-interesante-in-oradea-lumea-vrea-sa-vada-martorii-trecutului-149034.html
Postat 12 Februarie 2024, 17:08 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON