URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2018, 12:35

Cronică de gală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţă de ediţiile de mai demult, la Gala Premiilor lui Bihorel de anul acesta au lipsit aproape toţi destinatarii înţepăturilor publice cu parfum de premiu. Nu a fost o surpriză pentru nimeni. Din păcate, acesta este un semn că, deşi râde tot mai mult, clasa politică se află într-o pierdere constantă a simţului umorului. Premiile lui Bihorel nu au vrut să umilească niciodată, ci doar au luat în balon lucruri cunoscute de toată lumea: derapaje pe lângă lege, tare de comportament, învârteli şi mânăreli făcute pe sub masă, eşecuri profesionale sau chiar condamnări.

Dar supărările celor care au avut de suferit în paginile ziarului au fost atât de mari încât au pierdut esenţa sărbătorii la care au fost invitaţi - hai să nu ne mai luăm chiar aşa de tare în serios! Persoanele publice ştiu bine că sunt expuse deopotrivă laudelor şi criticilor. Dar în vremea selfie-urilor şi a reţelelor sociale, narcisismul e supra-alimentat mai ceva ca un motor de Formula 1. Sus-puşii sunt şi mai vulnerabili la asta. Juliturile de orgoliu li se infectează rapid şi se transformă în adevărate tumori. Cei care ajung să fie "daţi la ziar" suferă profund şi par să nu se vindece vreodată.

Aleşii ar trebui să cunoască puterea auto-ironiei şi a râsului. În filmuleţul retrospectiv pe care BIHOREANUL l-a proiectat la gală, preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a trebuit să răspundă la o întrebare absolut strălucitoare din partea lui Bihorel: "Anul acesta România împlineşte 100 de ani, iar Bihoreanul 18. Care eveniment vă deranjează mai tare?". Nu mai ţin minte ce a răspuns prea-seriosul preşedinte de judeţ, însă un hăhăit sănătos ar fi fost cea mai bună replică. Dar pentru asta e nevoie de simţul umorului. Iar pentru simţul umorului e nevoie de altceva.

În rest, cei care au venit s-au simţit bine. Mâncarea a fost gustoasă, vinul alb a fost bun, vinul roşu a fost dezamăgitor, servirea celor de la Armonia a fost fără cusur, iar bufetul cu bucate tradiţionale ar fi meritat un premiu de excelenţă. Membrii trupei Compact, invitaţi să cânte la eveniment, au fost de-a dreptul fascinaţi de el. Nu la fel de fascinaţi, însă, au fost invitaţii de recitalul Compact. Din peste 300 de oameni care au asistat la gală, doar câteva zeci s-au strâns în faţa scenei, şi aceia cam timizi. Poate că un repertoriu mai clasic, cu piese de la începuturi, ar fi prins mai bine.

Ca de obicei, ultimii care au plecat de la Gala Premiilor lui Bihorel, pe lângă gazde, au fost oamenii de presă, mulţi dintre ei foşti membri ai redacţiei. Ne-am amintit împreună de vremurile în care presa locală duduia, iar chefurile aniversare se ţineau lanţ. Acum, doar BIHOREANUL mai strânge din când în când breasla la un loc, atunci când nu o fac alte evenimente mai puţin fericite.

La mulţi ani, BIHOREANUL! Să citim numai de bine!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON