URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
15 August 2021, 21:05

Credincioşii greco-catolici îşi construiesc în Piața Bobâlnei prima biserică din cartierul Ioşia Veche. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii greco-catolici din parohia Sfântul Anton de Padova au obţinut avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru construirea primei biserici de după căderea comunismului din cartierul Ioşia Veche.

Biserică cu centru social...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, noua biserică greco-catolică şi centrul social care va funcţiona pe lângă aceasta vor fi construite în Piaţa Bobâlnei, la intersecţia cu străzile Măgheranului, Zambilelor şi Aurel Vlaicu.

"O nouă biserică şi un centru destinat persoanelor vârstnice vor fi construite de către parohia Sfântul Anton Oradea. În acest sens s-a obţinut avizul Arhitectului Şef privind construirea unei biserici în Piaţa Bobâlna, numărul 10", se menţionează în comunicat.

Potrivit municipalităţii, "dezvoltarea se va realiza etapizat, într-o primă etapă fiind construită biserica".

Lucrările vor începe, cel mai probabil, în toamna acestui an, după obţinerea autorizaţiei de construire. "Intenţia noastră este ca până la sfârşitul anului să avem turnată fundaţia bisericii", a declarat pentru BIHOREANUL preotul parohiei Sfântul Anton de Padova, Andrei Borzaşi.

Blocaţi în reţele...

În prezent cele, circa 50 de familii de credincioşi ai parohiei Sfântul Anton de Padova se închină într-o încăpere a unei case din strada Lipovei nr. 11, pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa unei familii.

Parohia, desfiinţată de comunişti şi reînfiinţată în 1996, a făcut demersuri pentru construirea unui locaş de cult în anul 2013, în urma unui schimb de teren făcut cu Primăria Oradea.

Demararea lucrărilor a trenat ani de zile pentru că Primăria şi-a dat avizul pentru demararea construcţiei doar cu condiţia ca solicitantul să îşi asume relocarea reţelelor de apă, canalizare, gaz şi electricitate din zonă.

Condiţia a fost îndeplinită, cu sprijinul municipalităţii, abia anul trecut, după care strada a şi fost asfaltată.

În stil neoromânesc...

Credincioşii greco-catolici au revenit asupra proiectului în speranţa că în următorii ani vor vedea ridicată biserica şi centrul social aferent acesteia.

"Proiectul bisericii se inspiră din stilul arhitectural neoromânesc pe care Prea-Sfinţitul Valeriu Traian Frenţiu l-a încurajat", a spus Borzaşi.

Printre clădirile bihorene în stil neoromânesc se numără și biserica ortodoxă Buna Vestire din Piaţa Rahovei, Seminarul Greco-Catolic, Şcoala Normală Română Unită din strada Iuliu Maniu din Oradea sau Liceul Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş.

Stilul neoromânesc a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea în cadrul Art-Nouvea-ului din România ca rezultat al încercărilor de a identificare a unei forme specifice de expresie şi i-a avut ca promotori pe arhitecţii Ioan Mincu şi Ion N. Socolescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
biserica, loc de joaca, centru social, arhitectura pretioasa brancoveneasca/neoromaneasca, spatii verzi peste minimu prevazut de regulamentul de urbanism
...dar numai haterii atei se opun. in numele ”tolerantei”.
Postat 17 August 2021, 04:45 de unu
Respect!
Singurele biserici din Oradea care sunt gata sunt ale greco-catolicilor. In rest, preotii/pastorii/rabinii/imamii celorlalte biserici/culte/confesiuni au mereu nevoie de banii credinciosilor, niciodata lacasele lor nu sunt gata. Care o fi explicatia?
Postat 16 August 2021, 19:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON