URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2021, 21:05

Credincioşii greco-catolici îşi construiesc în Piața Bobâlnei prima biserică din cartierul Ioşia Veche. Vezi cum va arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Credincioşii greco-catolici din parohia Sfântul Anton de Padova au obţinut avizul Comisiei Municipale pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru construirea primei biserici de după căderea comunismului din cartierul Ioşia Veche.

Biserică cu centru social...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, noua biserică greco-catolică şi centrul social care va funcţiona pe lângă aceasta vor fi construite în Piaţa Bobâlnei, la intersecţia cu străzile Măgheranului, Zambilelor şi Aurel Vlaicu.

"O nouă biserică şi un centru destinat persoanelor vârstnice vor fi construite de către parohia Sfântul Anton Oradea. În acest sens s-a obţinut avizul Arhitectului Şef privind construirea unei biserici în Piaţa Bobâlna, numărul 10", se menţionează în comunicat.

Potrivit municipalităţii, "dezvoltarea se va realiza etapizat, într-o primă etapă fiind construită biserica".

Lucrările vor începe, cel mai probabil, în toamna acestui an, după obţinerea autorizaţiei de construire. "Intenţia noastră este ca până la sfârşitul anului să avem turnată fundaţia bisericii", a declarat pentru BIHOREANUL preotul parohiei Sfântul Anton de Padova, Andrei Borzaşi.

Blocaţi în reţele...

În prezent cele, circa 50 de familii de credincioşi ai parohiei Sfântul Anton de Padova se închină într-o încăpere a unei case din strada Lipovei nr. 11, pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa unei familii.

Parohia, desfiinţată de comunişti şi reînfiinţată în 1996, a făcut demersuri pentru construirea unui locaş de cult în anul 2013, în urma unui schimb de teren făcut cu Primăria Oradea.

Demararea lucrărilor a trenat ani de zile pentru că Primăria şi-a dat avizul pentru demararea construcţiei doar cu condiţia ca solicitantul să îşi asume relocarea reţelelor de apă, canalizare, gaz şi electricitate din zonă.

Condiţia a fost îndeplinită, cu sprijinul municipalităţii, abia anul trecut, după care strada a şi fost asfaltată.

În stil neoromânesc...

Credincioşii greco-catolici au revenit asupra proiectului în speranţa că în următorii ani vor vedea ridicată biserica şi centrul social aferent acesteia.

"Proiectul bisericii se inspiră din stilul arhitectural neoromânesc pe care Prea-Sfinţitul Valeriu Traian Frenţiu l-a încurajat", a spus Borzaşi.

Printre clădirile bihorene în stil neoromânesc se numără și biserica ortodoxă Buna Vestire din Piaţa Rahovei, Seminarul Greco-Catolic, Şcoala Normală Română Unită din strada Iuliu Maniu din Oradea sau Liceul Greco-Catolic de Băieţi din Beiuş.

Stilul neoromânesc a apărut la sfârşitul secolului al XIX-lea în cadrul Art-Nouvea-ului din România ca rezultat al încercărilor de a identificare a unei forme specifice de expresie şi i-a avut ca promotori pe arhitecţii Ioan Mincu şi Ion N. Socolescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
biserica, loc de joaca, centru social, arhitectura pretioasa brancoveneasca/neoromaneasca, spatii verzi peste minimu prevazut de regulamentul de urbanism
...dar numai haterii atei se opun. in numele ”tolerantei”.
Postat 17 August 2021, 04:45 de unu
Respect!
Singurele biserici din Oradea care sunt gata sunt ale greco-catolicilor. In rest, preotii/pastorii/rabinii/imamii celorlalte biserici/culte/confesiuni au mereu nevoie de banii credinciosilor, niciodata lacasele lor nu sunt gata. Care o fi explicatia?
Postat 16 August 2021, 19:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON