URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2024, 15:55

Construcția noului grup energetic al CET, cea mai mare investiție orădeană de anul acesta, va începe în vară

Construcția noului grup energetic al CET, cea mai mare investiție orădeană de anul acesta, va începe în vară Noul grup energetic, care trebuie construit până la sfârșitul anului 2024, va funcționa în completarea turbinei pe gaz instalate în CET în anul 2016.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia noului grup energetic al CET, cea mai mare investiţie orădeană de anul acesta, în valoare de aproape 37 milioane euro plus TVA, trebuie să înceapă în vară.

Primarul Florin Birta a semnat marţi, cu liderul de asociere Loial Impex, contractul de execuţie a lucrărilor, la sediul municipalităţii orădene.

Investiţia anului 2024

"Am semnat azi unul dintre cele mai importante contracte pentru municipiul Oradea, cu siguranţă cel mai mare contract de investiţii care va fi implementat în acest an", a declarat primarul Florin Birta.

Lucrările au fost atribuite asocierii de firme reprezentate de Loial Impex SRL, din care mai fac parte Moldproiect ASD SRL şi  Engul SRL. A fost singurul ofertant, pentru suma de 186,2 milioane lei, echivalentul a 36,6 milioane euro, fără TVA.

Municipalitatea orădeană este obligată să finalizeze investiţia încă de anul acesta, pentru a nu pierde finanţări în valoare de 117 milioane lei de la bugetul de stat.

Amenajarea noii instalaţii este cofinanţată prin programul Termoficare, care se încheie în 2024.

Pe repede înainte

Lucrările vor începe în cel mai scurt timp. "Executantul are de depus garanţia şi de obţinut unele autorizaţii. Săptămâna viitoare vor începe să vină la Oradea proiectanţii şi să înceapă deja lucrul", a declarat marți pentru BIHOREANUL directorul Termoficare, Călin Ungur.

Potrivit acestuia, construcția noii instalații va demara în vară. "Lucrările efective vor începe cel mai probabil în iunie, pentru că, deşi contractul de execuţie este de 18 luni, investiţia trebuie finalizată până la sfârşitul anului, pentru a nu pierde cofinanţarea de la bugetul de stat", a arătat directorul Termoficare.

"Având în vedere termenul strâns, probabil vom începe viitorul sezon de încălzire fără noua instalaţie. Vom încerca să avem însă până la sfârşitul anului toate instalaţiile cumpărate şi montate în CET", a adăugat Călin Ungur.

Cu motoare termice şi cazane de apă fierbinte

După cum BIHOREANUL a mai scris, cea mai mare investiţie a Oradiei din anul acesta vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina circa 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluarea, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup energetic va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW, şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile utilaje vor fi pornite pe rând, în funcţie de necesităţi, deservind necesarul de apă caldă şi căldură al Oradiei împreună cu noua turbină pe gaz pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sanduivanov aka vasi13
Parcul din Barlad are 17/ha, sa știi ca nu e frumoși sa minți. Parcul Romanescu are 4/ha. Am fost în ambele.
Postat 21 Februarie 2024, 19:59 de Sandu2100
sanduivanov aka vasi13
Vad o rata a șomajului de 7.54 la Larguța și tu spui de locuri de muncă, asa ca poate sa aibă salariile dacă au șomeri. Diferența e doar de 300 de lei, aeroport au ot ca pe o rază de 250 km e doar un singur aeroport. Referitor la parc, parcul din Bârlad e mai fain decât ala din Craiova ::::))))
Postat 21 Februarie 2024, 11:07 de Sandu2100
Sandu minciuna
Altceva nu vezi in Craiova? Salariile, aeroportul, cel mai frumos parc din tara, firme mari, locuri de munca?
Postat 21 Februarie 2024, 05:50 de sanduivanov
Iar?
Adica urmeaza iar scumpirea gigacaloriei.
Postat 21 Februarie 2024, 05:49 de sanduivanov
Bă KP, vezi ce fain e la Craiova in plina iarnă :::)))) la Lărguța Vasilescu ::::)))
https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/un-mare-oras-din-romania-si-alte-20-de-localitati-raman-fara-apa-potabila-timp-de-o-saptamana.html
Postat 21 Februarie 2024, 00:05 de Sandu2100
KP
In capul tău nu rezulta nimic. Oradea a avut iarna asta, și celelalte ierni căldură la un preț de jumătate decât București, între timp Bucureștenii au plătit dubla si nu au avut căldură.
Postat 20 Februarie 2024, 23:37 de Sandu2100
Nu rezultă dacă această modernizare și creștere de capacitate va determina extinderea rețelelor secundare și terțiare.
Că dacă rămâne tot așa după punerea în funcțiune a noilor echipamente, la numărul de beneficiari actuali, înseamnă că municipalitatea dă iarăși o "palmă la rah..." pe mulți bani, care o să însumeze la nivelul ultimilor 10 ani peste 200.000.000 Euro.
Postat 20 Februarie 2024, 22:59 de KP
cand ai doar "pulime" la butoane
atunci mai sifonezi inca 37 de milioane de EURO intr-un sistem neperformant,unde e DNA la aceste afaceri dubioase(turbina boeing care nu functioneaza cu filtrele antipoluare)?de ce pentru acei 37 milioane Euro,nu s-au finantat fotovoltaice,ptr fiecare asociatie ?de ce nu s-au finantat anvelopari de blocuri?s-au oferit unor firme de apartament ale decidentilor politici. un cacat care nu va folosi sub nici o forma pulacherului care sta la bloc,si plateste apa calda (care e calda doar daca esti la parter,etaj 1,si asta doar dupa ora 8 dimineata,sau dupa 5 dupa amiaza)sau caldura luna de luna!
Postat 20 Februarie 2024, 16:48 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON