URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 26 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Ordinea este cea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2014, 16:08

Consiliul Local a hotărât impozitarea cu 0,5% a clădirilor din parcul industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Companiile din parcul industrial Eurobusiness primesc lovitură după lovitură. La doar câteva zile de la adoptarea normelor care prevăd impozitarea cu 1,5% a construcţiilor din parcurile industriale investitorii din noua zonă industrială a oraşului sunt puşi acum şi în faţa retragerii scutirilor acordate prin schema de ajutor de stat. Facilităţile acordate de aceasta încetează la 1 iulie şi nu au fost prelungite până acum prin niciun normativ.

Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirii, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile orădene din afara parcului industrial.

„Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie România nu mai are posibilitatea  de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată", a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Un nivel competitiv"

Conform Codului Fiscal, cota de impozitare a clădirilor persoanelor juridice este cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. „Nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe. Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în parcul industrial", a mai spus edilul.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită prin ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.

Introducerea impozitului de 0,5% a fost contestată de reprezentanţii UDMR, care au cerut diminuarea lui la pragul minim prevăzut de lege, de 0,25%. Hotărârea a fost adoptată, însă, cu 17 voturi „pentru" din partea reprezentanţilor PNL şi PSD.

Un argument în plus...

De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din parcul industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste celebra „taxa de stâlp" introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central prin taxa de stâlp cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite.

„Dacă o companie optează pentru ieşirea din par,c datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5% şi taxa de 1,5% de construcţii speciale", a spus primarul Bolojan.

E dublă impozitare!

Viziunea edilului este însă cel puţin optimistă. Judecând după modul în care sunt structurate la această oră normativele în vigoare, începând din 1 iulie, firmele din parcul industrial vor datora pentru aceleaşi construcţii atât „taxa de stâlp" de 1,5% cât şi impozitul pe clădire de 0,5%, ceea ce înseamnă o impozitare cumulată de 2%!

Ieşirea din parcul industrial nu le garantează companiilor, sub nicio formă, evitarea taxei speciale, pentru că aceasta se calculează retroactiv! Potrivit normelor adoptate la începutul săptămânii prin Hotărâre de Guvern „impozitul pe construcţii se calculează la prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior".

La calcularea impozitului se iau în calcul inclusiv contribuabilii exceptaţi la articolul 250 din Codul Fiscal, scutiţi până acum de impozitul pe clădiri, printre care şi deţinătorii clădirilor din parcurile industriale.

Cu toate acestea, în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local aleşii orădenilor au mandatat conducerea Eurobusiness Parc să încheie acte adiţionale la contractele de administrare semnate cu companiile care şi-au cumpărat deja terenul şi doresc să iasă din parcul industrial. Suprafaţa parcului industrial va fi diminuată proporţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5966 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON