URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
22 Mai 2014, 16:08

Consiliul Local a hotărât impozitarea cu 0,5% a clădirilor din parcul industrial

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Companiile din parcul industrial Eurobusiness primesc lovitură după lovitură. La doar câteva zile de la adoptarea normelor care prevăd impozitarea cu 1,5% a construcţiilor din parcurile industriale investitorii din noua zonă industrială a oraşului sunt puşi acum şi în faţa retragerii scutirilor acordate prin schema de ajutor de stat. Facilităţile acordate de aceasta încetează la 1 iulie şi nu au fost prelungite până acum prin niciun normativ.

Reunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local a hotărât joi aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirii, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile orădene din afara parcului industrial.

„Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie România nu mai are posibilitatea  de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată", a declarat primarul Ilie Bolojan.

„Un nivel competitiv"

Conform Codului Fiscal, cota de impozitare a clădirilor persoanelor juridice este cuprinsă între 0,25% şi 1,5%. „Nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe. Banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în parcul industrial", a mai spus edilul.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită prin ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.

Introducerea impozitului de 0,5% a fost contestată de reprezentanţii UDMR, care au cerut diminuarea lui la pragul minim prevăzut de lege, de 0,25%. Hotărârea a fost adoptată, însă, cu 17 voturi „pentru" din partea reprezentanţilor PNL şi PSD.

Un argument în plus...

De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din parcul industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste celebra „taxa de stâlp" introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central prin taxa de stâlp cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite.

„Dacă o companie optează pentru ieşirea din par,c datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5% şi taxa de 1,5% de construcţii speciale", a spus primarul Bolojan.

E dublă impozitare!

Viziunea edilului este însă cel puţin optimistă. Judecând după modul în care sunt structurate la această oră normativele în vigoare, începând din 1 iulie, firmele din parcul industrial vor datora pentru aceleaşi construcţii atât „taxa de stâlp" de 1,5% cât şi impozitul pe clădire de 0,5%, ceea ce înseamnă o impozitare cumulată de 2%!

Ieşirea din parcul industrial nu le garantează companiilor, sub nicio formă, evitarea taxei speciale, pentru că aceasta se calculează retroactiv! Potrivit normelor adoptate la începutul săptămânii prin Hotărâre de Guvern „impozitul pe construcţii se calculează la prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior".

La calcularea impozitului se iau în calcul inclusiv contribuabilii exceptaţi la articolul 250 din Codul Fiscal, scutiţi până acum de impozitul pe clădiri, printre care şi deţinătorii clădirilor din parcurile industriale.

Cu toate acestea, în cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local aleşii orădenilor au mandatat conducerea Eurobusiness Parc să încheie acte adiţionale la contractele de administrare semnate cu companiile care şi-au cumpărat deja terenul şi doresc să iasă din parcul industrial. Suprafaţa parcului industrial va fi diminuată proporţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON