URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
10 Decembrie 2015, 11:31

Consiliul Local a aprobat extinderea parcului industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât în şedinţa extraordinară de miercuri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, preluarea de la Agenţia Domeniilor Statului a unei suprafeţe de 16,3 hectare de teren. Nouă hectare de teren din totalul suprafeţei preluate vor fi folosite pentru extinderea parcului industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului.

"În prezent 80% din suprafaţa terenului este contractată, iar până la sfârşitul anului toate amplasamentele din Şoseaua Borşului vor fi atribuite", a afirmat primarul Ilie Bolojan, marţi într-o conferinţă de presă.

Prin extinderea pe amplasamentele, în prezent deţinute de ADS, parcul industrial Eurobusines I va ajunge la o suprafaţă totală de 130 de hectare.

Clădiri fără impozit

În şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat regulamentul privind modul de acordare a facilităţilor fiscale privind scutirea de impozit pe clădiri a imobilelor monument istoric sau aflate în zonele de construire protejate.

Potrivit regulamentului, înainte de toate, scutirea de impozit se poate acorda în cazul în care clădirea a fost reabilitată în întregime, anterior anului 2014, iar starea ei este corespunzătoare, conform Notei tehnice de constatare emisă de o comisie a Primăriei în urma unei verificări în teren. Mai pot beneficia de această facilitate proprietarii a căror clădire a fost reabilitată în întregime cu cel mult doi ani înainte de solicitarea facilităţii fiscale, conform procesului verbal de recepţie, sau al căror imobil este monument istoric cuprins în programul multianual de reabilitare cu contribuţia proprietarilor, iar lucrările sunt în curs de execuţie la data de 31 decembrie 2015.

Scutirea de impozit este valabilă un an cu posibilitatea prelungirii la finalul acestei perioade, cu excepţia clădirilor cuprinse în programul multianual unde facilitatea se acordă pe cinci ani.

Cererile pentru scutirea de impozit în anul următor trebuie depuse de proprietarii clădirii până la data de 31 decembrie a anului în curs. Excepţie face doar anul acesta, termenul fiind prelungit până la 29 februarie 2016.

Consiliul local va fi chemat să aprobe în şedinţa ordinară din această lună şi regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute. Proiectul a fost retras miercuri de pe ordinea de zi în ultima clipă pentru modificări în vederea adaptării la cele mai recente prevederi legale în domeniu.

Banii de studii

Tot miercuri, consilierii locali au mai hotărât majorarea contribuţiei plătite de municipiu la bugetul Zonei Metropolitane Oradea de la 1 la 1,5 euro pe cap de locuitor începând din ianuarie 2016. Măsura a fost luată la cererea ZMO, care are nevoie de fonduri pentru a putea acoperi cheltuielile cu studiile de fezabilitate care vor sta la baza cererilor de finanţare din fonduri europene a unor proiecte de infrastructură.

ZMO a comandat deja două studii de fezabilitate privind construcţia porţiunii din inelul de centură care va lega sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Sîntandreiului şi Ovidiu Densiusianu de E60 şi Drumul Judeţean 190 cu ieşire în Biharia, respectiv o nouă cale de legătură între Oradea şi Sînmartin, paralelă cu actuala şosea, pornind din zona sensului giratoriu de lângă Praktiker pentru a ieşi în DN 76 lângă pensiunea Nobless din Băile Felix.

În plus, ZMO pregăteşte scoaterea la licitaţie a studiilor de fezabilitate pentru alte două drumuri de legătură între cartierul Podgoria din Oradea şi satul Fughiu din Oşorhei, respectiv strada Izvorului din municipiu şi satul Săldăbagiu de Munte din Paleu.

Se retrage!

Primarul Ilie Bolojan a retras de pe ordinea de zi chiar în timpul dezbaterilor proiectul de hotărâre privind reţeaua şcolară orădeană pentru anul şcolar 2016 - 2017.

Aşa cum primarul Ilie Bolojan anunţa cu o zi înaintea şedinţei de Consiliu Local, proiectul prevedea unificarea colegiilor naţionale Traian Vuia şi Andrei Şaguna într-un colegiu profesional puternic, capabil să furnizeze forţă de muncă pentru parcurile industriale orădene.

Dezvaterea materialului a fost amânată pentru una dintre şedinţele ulterioare deoarece proiectul reţelei şcolare nu a avut avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Consiliul de Administraţie al ISJ urmează să se întrunească abia în cursul săptămânii viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON