URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
10 Decembrie 2015, 11:31

Consiliul Local a aprobat extinderea parcului industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a hotărât în şedinţa extraordinară de miercuri, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, preluarea de la Agenţia Domeniilor Statului a unei suprafeţe de 16,3 hectare de teren. Nouă hectare de teren din totalul suprafeţei preluate vor fi folosite pentru extinderea parcului industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului.

"În prezent 80% din suprafaţa terenului este contractată, iar până la sfârşitul anului toate amplasamentele din Şoseaua Borşului vor fi atribuite", a afirmat primarul Ilie Bolojan, marţi într-o conferinţă de presă.

Prin extinderea pe amplasamentele, în prezent deţinute de ADS, parcul industrial Eurobusines I va ajunge la o suprafaţă totală de 130 de hectare.

Clădiri fără impozit

În şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat regulamentul privind modul de acordare a facilităţilor fiscale privind scutirea de impozit pe clădiri a imobilelor monument istoric sau aflate în zonele de construire protejate.

Potrivit regulamentului, înainte de toate, scutirea de impozit se poate acorda în cazul în care clădirea a fost reabilitată în întregime, anterior anului 2014, iar starea ei este corespunzătoare, conform Notei tehnice de constatare emisă de o comisie a Primăriei în urma unei verificări în teren. Mai pot beneficia de această facilitate proprietarii a căror clădire a fost reabilitată în întregime cu cel mult doi ani înainte de solicitarea facilităţii fiscale, conform procesului verbal de recepţie, sau al căror imobil este monument istoric cuprins în programul multianual de reabilitare cu contribuţia proprietarilor, iar lucrările sunt în curs de execuţie la data de 31 decembrie 2015.

Scutirea de impozit este valabilă un an cu posibilitatea prelungirii la finalul acestei perioade, cu excepţia clădirilor cuprinse în programul multianual unde facilitatea se acordă pe cinci ani.

Cererile pentru scutirea de impozit în anul următor trebuie depuse de proprietarii clădirii până la data de 31 decembrie a anului în curs. Excepţie face doar anul acesta, termenul fiind prelungit până la 29 februarie 2016.

Consiliul local va fi chemat să aprobe în şedinţa ordinară din această lună şi regulamentul privind supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute. Proiectul a fost retras miercuri de pe ordinea de zi în ultima clipă pentru modificări în vederea adaptării la cele mai recente prevederi legale în domeniu.

Banii de studii

Tot miercuri, consilierii locali au mai hotărât majorarea contribuţiei plătite de municipiu la bugetul Zonei Metropolitane Oradea de la 1 la 1,5 euro pe cap de locuitor începând din ianuarie 2016. Măsura a fost luată la cererea ZMO, care are nevoie de fonduri pentru a putea acoperi cheltuielile cu studiile de fezabilitate care vor sta la baza cererilor de finanţare din fonduri europene a unor proiecte de infrastructură.

ZMO a comandat deja două studii de fezabilitate privind construcţia porţiunii din inelul de centură care va lega sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Calea Sîntandreiului şi Ovidiu Densiusianu de E60 şi Drumul Judeţean 190 cu ieşire în Biharia, respectiv o nouă cale de legătură între Oradea şi Sînmartin, paralelă cu actuala şosea, pornind din zona sensului giratoriu de lângă Praktiker pentru a ieşi în DN 76 lângă pensiunea Nobless din Băile Felix.

În plus, ZMO pregăteşte scoaterea la licitaţie a studiilor de fezabilitate pentru alte două drumuri de legătură între cartierul Podgoria din Oradea şi satul Fughiu din Oşorhei, respectiv strada Izvorului din municipiu şi satul Săldăbagiu de Munte din Paleu.

Se retrage!

Primarul Ilie Bolojan a retras de pe ordinea de zi chiar în timpul dezbaterilor proiectul de hotărâre privind reţeaua şcolară orădeană pentru anul şcolar 2016 - 2017.

Aşa cum primarul Ilie Bolojan anunţa cu o zi înaintea şedinţei de Consiliu Local, proiectul prevedea unificarea colegiilor naţionale Traian Vuia şi Andrei Şaguna într-un colegiu profesional puternic, capabil să furnizeze forţă de muncă pentru parcurile industriale orădene.

Dezvaterea materialului a fost amânată pentru una dintre şedinţele ulterioare deoarece proiectul reţelei şcolare nu a avut avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Consiliul de Administraţie al ISJ urmează să se întrunească abia în cursul săptămânii viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON