URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2015, 08:20

Va fi scandal! Primăria reia ideea unificării colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan nu renunţă. Edilul a reluat proiectul unificării colegiilor tehnice Traian Vuia şi Andrei Şaguna într-o şcoală profesională puternică. Ideea, dezbătută intens în decembrie anul trecut, la elaborarea proiectului reţelei şcolare pentru anul 2015 – 2016, a fost abandonată în luna ianuarie pe fondul opoziţiei puternice a cadrelor didactice.

Ilie Bolojan vrea să reia teza unificării celor două colegii cu ocazia adoptării reţelei şcolare pentru anul 2016 – 2017. Proiectul va fi înaintat spre aprobarea Consiliului Local în şedinţa de miercuri, în cazul în care va avea avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

"Am avut deja runde de consultări cu Inspectoratul Şcolar. Vom avea şi alte runde de consultări şi, dacă vom ajunge la un punct de vedere comun, vom supune proiectul aprobării Consiliului Local în şedinţa de miercuri, dacă nu, în cea din 21 decembrie sau din luna ianuarie", a declarat primarul, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, fuziunea celor două colegii sub titulatura Traian Vuia şi transformarea lor într-o şcoală profesională puternică este atât în interesul oraşului cât şi al elevilor. "Decât să păcălim copiii să meargă la un liceu şi să nu poată să îşi ia Bacalaureatul, mai bine să facă alegerea corectă de a învăţa o meserie", a declarat edilul.

Potrivit primarului, prin fuziune cele două colegii ar putea gestiona o bază materială completă de la ateliere modernizate şi sală de sport la cantină şi cămine internat şi ar asigura o mai bună legătură între sistemul de învăţământ şi mediul de afaceri de pe platforma industrială.

Există însă şi dezavantaje. "S-ar putea desfiinţa unele catedre. Eu cred însă că este mult mai importat să pregătim în fiecare an sute de elevi într-o meserie cerută pe piaţa muncii decât să ţinem zece catedre", a spus primarul.

Proiectul noii reţele şcolare mai prevede şi desfiinţarea a două instituţii de învăţământ preşcolar: Grădiniţa cu Program Normal 1, subordonată Grădiniţei cu Program Prelugit 25 şi Grădiniţa cu Program Prelungit 37, subordonată Grădiniţei cu Program Prelungit 54.

Grădiniţa 1, care funcţionează într-un spaţiu închiriat în cartierul Velenţa, va fi desfiinţată din cauza numărului redus de copii, de numai 42, şi a prezenţei scăzute. Grupele de copii vor fi preluate de Grădiniţa 22, în incinta Creşei din strada Grădinarilor sau în alt imobil deţinut de municipalitate.

Grădiniţa 37, de lângă podul Decebal, va fi desfiinţată pentru că spaţiul în care funcţionează aparţine firmei care a ridicat Oradea Plaza, iar acum vrea să folosească amplasamentul pentru construcţia unui centru comercial. Copiii de aici ar putea fi mutaţi la Grădiniţa 54.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Atentie parinti!
Ar fi bine de stiut cateva lucruri despre conditiile de munca din majoritatea firmelor din parcul industrial care se plang ca nu gasesc 'forta de munca calificata': valoarea noxelor intotdeauna iese 'bine', nimeni nu-si pune probleme de ce atat de multe imbolnaviri (probleme pulmonare, respiratorii, etc.).. firmele de medicina muncii cunosc situatia. Accidentele de munca se intampla aproape saptamanal si aproape intotdeauna e de vina angajatul! Apropo.. Acum doua saptamanai a avut loc un accident de munca mortal intr-una din firmele din parcul industrial. De ce tace presa in astfel de situatii??? Faptul ca unele job-uri sunt platite cu un pic mai mult decat minimul pe economie se intampla nu pentru ca necesita o anumita specializare, ci pentru ca pur si simplu nu se inghesuie nimeni dataorita conditiilor de munca din anumite fabrici. Asa ca dragi parinti care considerati ca meseria e bratara de aur: e perfect adevarat dar nu se aplica in Oradea!
Postat 09 Decembrie 2015, 12:24 de User anonimizat
va fi trist si tragic pentru generatiile viitoare
Daca acum pare a avea o oarecare logica aceasta decizie, desi in spate e presiunea multinationalelor din parcul industrial care vad Oradea ca pe un oras de mana a treia, pentru copiii nostri aceasta decizie e o sansa ratata! Nu toti se vor face medici sau avocati dar daca desfiintam licee si universitati ca sa le inlocuim cu scoli profesionale, e ca si cum i-am condamna pe viitorii angajati la o viata de muncitor cu salariul minim pe economie. Asta este Oradea in momentul de fata. Eu cred ca Bolojan a mers un pic prea departe. Avem o problema reala cu sistemul de invatamant dar nu asta e solutia si nu de la el trebuie sa vina rezolvarea. Pe considerentul asta, ar trebui sa desfiintam incepand de la liceul si universitatea din Vadu Crisului pana la institutii precum Yale sau Harward ca doar nu toti absolventii isi vor gasi de lucru in orasul in care au studiat. Daca totusi se ambitioneaza sa transforme Oradea intr-un oras de muncitori pe salarul minim, o consider o provocare si o jignire de neiertat. Atentie: cine seaman vânt, culege furtuna!
Postat 09 Decembrie 2015, 11:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON