URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2017, 09:44

Consiliul Local a abrogat majorarea contribuţiei părinţilor pentru hrana copiilor de creşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a abrogat joi majorarea la 10 lei pe zi a contribuţiei părinţilor pentru hrana copiilor de creşă, stabilită în şedinţa din iulie şi a introdus calcul acesteia la nivel de lună.

Suma de 10 lei depăşea cu 15 bani procentul maxim de 20% cu care pot contribui părinţii la hrana copiilor de creşă potrivit Hotărârii de Guvern 1.252 din 2012, fapt pentru care Hotărârea Consiliului Local risca să fie atacată de Instituţia Prefectului.

În schimb, în şedinţa de joi, consilierii locali au introdus calcul contribuţiei la nivel de lună. "Părinţii vor plăti anticipat 207 lei pe lună, reprezentând procentul maxim de 20% care le revine din suma de 1.035 reprezentând costul mediu lunar de întreţinere a unui copil de creşă, după care, la sfârşitul fiecărei luni, se va calcula suma datorată pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de zile în care a fost la creşă", a declarat pentru BIHOREANUL, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Arina Moş.

Suma plătită de părinte în plus se va reporta pentru luna următoare, acesta urmând să acopere anticipat doar diferenţa.

Nu va scădea!

Proiectul de hotărâre cu noua formulă de calcul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, în vreme ce opoziţia PSD-UDMR a votat împotrivă.

"Costul mediu pe lună este de 1.035 lei pe copil. Suma a fost stabilită pe baza celor 338 de copii de creşă din anii precedenţi. Acum s-a dublat numărul cererilor, şi s-a ajuns la 780 copii înscrişi pentru cele 500 locuri. Dacă sunt atâtea solicitări, costul mediu se reduce la jumătate şi scade şi contribuţia părinţilor", a spus consilierul UDMR, Kirei Melinda.

Aceasta a cerut reducerea contribuţiei. "Noi propunem menţinerea contribuţiei părinţilor la 8 lei (n.r. la fel ca în anul şcolar precendent) sau reducerea ei la 6 lei", a spus Kirei.

În replică, directorul ASCO, Arina Moş, a explicat că, de fapt, costul mediu se calculează în funcţie numărul copiilor prezenţi la creşă în anul precedent şi nu al celor înscrişi anul acesta.

"Vă rog să faceţi diferenţa între numărul de copiii înscrişi în acest an şi cei care au frecventat creşa anul trecut", a spus Moş.

Potrivit directoarei, din experienţa anilor anteriori, numărul copiilor care frecventează creşa este mult mai mic decât cel al copiilor înscrişi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON