URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Februarie 2020, 12:28

Consiliul Judeţean Bihor nu a mai discutat proiectul bugetului pe 2020 din cauza Guvernului: Alocarea fondurilor pentru asistenţa socială, sub plafonul legal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezenţi în formulă completă la reuniunea de joi a Consiliului Judeţean Bihor, cei 35 de aleşi din "parlamentul" bihorean nu au mai dezbătut, aşa cum fusese programat, bugetul pe anul în curs al judeţului. Motivul? Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a retras proiectul de pe ordinea de zi, unde figura chiar pe prima poziţie din cele 31 proiecte ce trebuiau dezbătute.

În timpul şedinţei, Pasztor nu a explicat de ce a decis retragerea proiectului, ci a anunţat doar că acesta va fi discutat miercurea viitoare, pe 4 martie, într-o şedinţă extraordinară.

Întrebat de BIHOREANUL, preşedintele CJ a afirmat, însă, că a fost nevoit să-şi retragă proiectul, iar asta din cauza Guvernului.

"Am trimis la doamna ministru Violeta Alexandru (n.r. – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale) o scrisoare la care trebuia să primim răspuns azi, dar nu am primit. Conform Legii Bugetului, 50% din cheltuielile de asistenţă socială ale DGASPC trebuie asigurate de la bugetul central, de Guvern, dar au asigurat numai 16,54% până acum. Ei au dat 20 milioane lei, noi (n.r. – Consiliul Judeţean) am pus 48 milioane, adică 239,4%", a spus Pasztor.

Şeful CJ Bihor a precizat că în scrisoarea trimisă Ministerului Muncii "am cerut să ne precizeze data la care Guvernul României va aloca fondurile necesare, pentru că banii pot fi daţi şi la rectificare, dar trebuie să ştim. S-a promis un răspuns până azi şi n-a venit".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, din cauza creşterii salariilor, DGASPC Bihor va avea nevoie în acest an de un buget mai mare decât anul trecut, propunerea conducerii acestei instituţii vizând un buget de 120 milioane lei pe 2020, faţă de 90 milioane lei anul trecut.

Pe de altă parte, Guvernul a virat CJ Bihor 20 milioane lei pentru DGASPC, iar alte 40 milioane lei în plus faţă de anul trecut pentru cheltuielile celor două teatre şi ale Filarmonicii din Oradea, care până acum nu au primit niciun leu din bugetul central.

În aceste condiţii, per total, bugetul de venituri al CJ Bihor pe 2020 ar fi cu 60 milioane lei mai mic decât anul trecut, dar Judeţul a rămas din 2019 cu excedent de 52 milioane lei necheltuiţi din cauza neexecutării unor investiţii ce fuseseră programate anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON