URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 12:28

Consiliul Judeţean Bihor nu a mai discutat proiectul bugetului pe 2020 din cauza Guvernului: Alocarea fondurilor pentru asistenţa socială, sub plafonul legal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prezenţi în formulă completă la reuniunea de joi a Consiliului Judeţean Bihor, cei 35 de aleşi din "parlamentul" bihorean nu au mai dezbătut, aşa cum fusese programat, bugetul pe anul în curs al judeţului. Motivul? Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a retras proiectul de pe ordinea de zi, unde figura chiar pe prima poziţie din cele 31 proiecte ce trebuiau dezbătute.

În timpul şedinţei, Pasztor nu a explicat de ce a decis retragerea proiectului, ci a anunţat doar că acesta va fi discutat miercurea viitoare, pe 4 martie, într-o şedinţă extraordinară.

Întrebat de BIHOREANUL, preşedintele CJ a afirmat, însă, că a fost nevoit să-şi retragă proiectul, iar asta din cauza Guvernului.

"Am trimis la doamna ministru Violeta Alexandru (n.r. – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale) o scrisoare la care trebuia să primim răspuns azi, dar nu am primit. Conform Legii Bugetului, 50% din cheltuielile de asistenţă socială ale DGASPC trebuie asigurate de la bugetul central, de Guvern, dar au asigurat numai 16,54% până acum. Ei au dat 20 milioane lei, noi (n.r. – Consiliul Judeţean) am pus 48 milioane, adică 239,4%", a spus Pasztor.

Şeful CJ Bihor a precizat că în scrisoarea trimisă Ministerului Muncii "am cerut să ne precizeze data la care Guvernul României va aloca fondurile necesare, pentru că banii pot fi daţi şi la rectificare, dar trebuie să ştim. S-a promis un răspuns până azi şi n-a venit".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, din cauza creşterii salariilor, DGASPC Bihor va avea nevoie în acest an de un buget mai mare decât anul trecut, propunerea conducerii acestei instituţii vizând un buget de 120 milioane lei pe 2020, faţă de 90 milioane lei anul trecut.

Pe de altă parte, Guvernul a virat CJ Bihor 20 milioane lei pentru DGASPC, iar alte 40 milioane lei în plus faţă de anul trecut pentru cheltuielile celor două teatre şi ale Filarmonicii din Oradea, care până acum nu au primit niciun leu din bugetul central.

În aceste condiţii, per total, bugetul de venituri al CJ Bihor pe 2020 ar fi cu 60 milioane lei mai mic decât anul trecut, dar Judeţul a rămas din 2019 cu excedent de 52 milioane lei necheltuiţi din cauza neexecutării unor investiţii ce fuseseră programate anul trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON