URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Ianuarie 2016, 14:34

Condamnat pentru trafic de influenţă, avocatul Ioan Sava a fost exclus din Baroul Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Baroul Bihor a decis excluderea din profesie a avocatului Ioan Sava, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, după ce, cu două luni mai devreme, a hotărât să-l menţină în rândul avocaţilor pe colegul acestuia, Horia Chivari, pedepsit cu închisoare cu suspendare pentru o faptă similară.

Decizia în cazul lui Sava s-a luat pe 20 ianuarie, de Consiliul Baroului, ca urmare a unei cereri transmise pe 30 decembrie de DNA Oradea. Sub semnătura procurorului şef Ciprian Man, Serviciul teritorial al DNA solicita excluderea acestuia din Barou, invocând faptul că atât Statutul avocaţilor cât şi Legea 51/1995 privind avocatura, stabilesc faptul că sunt nedemne de a mai rămâne în breaslă persoanele condamnate definitiv la închisoare pentru o infracţiune intenţionată, prin care aduce atingere demnităţii profesiei.

"În astfel de situaţii, Consiliul Baroului analizează situaţia creată de condamnare şi hotăreşte menţinerea în profesia de avocat a persoanei respective sau excluderea. Decizia se ia prin vot secret", a declarat BIHOREANULUI decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocoş. 

Pentru Sava, decizia a fostde excludere, în timp ce, în octombrie, la o cerere similară a DNA Oradea făcută pe numele avocatului Horia Chivari, condamnat tot pentru corupţie, Consiliul Baroului a decis să rămână în Barou. 

"În cazul Sava avem de-a face cu trei infracţiuni aflate în concurs (trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, n.r.), pentru care s-a aplicat o pedeapsă de 3 ani cu executare, în timp ce în cazul lui Chivari, condamnarea s-a dat pentru o singură infracţiune de trafic de influenţă, iar pedeapsa a fost de 1 an cu suspendare", a explicat decanul Baroului Bihor diferenţa de tratament. 

În ambele situaţii, decizia este înaintată preşedintelui Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) şi împricinaţilor. Soluţiile de menţinere în profesie pot fi contestate de preşedintele Uniunii, iar cele de excludere de către avocatul vizat , în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul UNBR. Demers pe care Sava este de aşteptat să îl facă în condiţiile în care, înainte de a fi condamnat definitiv, a fost suspendat din profesie, la cerere, deci nu mai profesa. 

Potrivit decanului Baroului Bihor, însă, cele două chestiuni nu au nicio legătură. "Suspendarea din exerciţiul profesiei de avocat nu înseamnă că nu mai eşti avocat, ci doar că nu profesezi o perioadă. Ceea ce verifică Baroul în caz de condamnare este păstrarea, sau nu, a calităţii de avocat, independent de faptul că e suspendat, sau nu", spune Domocoş.

Ioan Sava este al doilea avocat exclus din Baroul Bihor, după Cosmin Moraru, condamnat în 2013 la 13 ani de închisoare pentru uciderea soacrei sale, şi primul condamnat pentru corupţie, faţă de care de Baroul Bihor ia o astfel de poziţie.

Pe 25 noiembrie anul trecut, avocatul Ioan Sava a fost condamnat definitiv la 3 închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi este judecat, încă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în celebrul dosar deschis de DNA Oradea pe marginea unor mesaje ameninţătoare la adresa judecătoarei Crina Muntean de la Tribunalul Bihor, postate pe internet. În respectiva cauză, avocatul a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea tot la 3 ani de închisoare cu executare.

Colegul său, Horia Chivari, a fost condamnat definitiv în 2013 la 1 an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, iar anul trecut a încasat o altă pedeapsă, de 3 ani şi 2 luni, de astă dată cu executare, pentru acuzaţii similare. Soluţia, dată de Curtea de Apel Cluj, a fost, însă, atacată, verdictul final urmând să fie dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

"În cazul Chivari, dacă cel de-al doilea dosar se va finaliza cu o hotărâre de condamnare la închisoare, situaţia va fi din nou examinată de Consiliul Baroului, prin prisma noii condamnări şi, la luarea unei decizii, probabil că se va ţine cont şi că are un antecedent", a mai declarat decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocoş. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios???
Sa inteleg ca sunt excluse din Barou doar persoanele condamnate???Este valabil peste tot?
Postat 01 Februarie 2016, 12:26 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON