URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2021, 11:32

Concursul pentru directorii de şcoli din Bihor s-a încheiat. În loc de numele candidaţilor promovaţi, profesorii, elevii şi părinţii pot vedea doar nişte coduri

Concursul pentru directorii de şcoli din Bihor s-a încheiat. În loc de numele candidaţilor promovaţi, profesorii, elevii şi părinţii pot vedea doar nişte coduri sursa foto: Getty Images

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a anunţat, sâmbătă, finalizarea probelor concursului pentru viitorii directori ai şcolilor din judeţ, cu soluţionarea contestaţiilor de la interviuri.

A fost publicată şi lista candidaţilor promovaţi, însă, cu mici excepţii, aici se regăsesc doar nişte numere, deoarece candidaţii şi-au anonimizat numele. Aşa că, în loc să afle cine ar putea fi viitorii şefi de şcoli, profesorii, elevii şi părinţii pot afla doar ce coduri unice au aceştia!

Aşa cum BIHOREANUL a scris, la acest concurs, în premieră, candidaţii au avut opţiunea să-şi ascundă numele şi cei mai mulţi dintre ei au şi decis astfel, chiar dacă aspiră să conducă şcoli publice, unde salariile sunt plătite din bani publici.

Directori reconfirmaţi

Doar la câteva unităţi de învăţământ din judeţ se vede şi numele candidaţilor promovaţi la concurs. La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea a luat media 8,3 directoarea în funcţie Teodora Pantazi, la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu, cu 9,1, directorul Iulius Timar rămâne în funcţie, iar la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu actuala echipă de conducere a reconfirmat: directoarea Antonia Nica are la concurs cu media 9,3, iar adjuncta Rodica Mureşan 8,6.

La Şcoala „Iosif Vulcan” din Holod, a câştigat concursul profesoara Tatiana Şinca, cu media 7,7, iar la cea din Cefa actuala directoare, Alexandra Roman, cu media 7,9. La fel, la şcoala din Cheresig a reconfirmat directoarea Delia Sim, cu media 8,4, la Derna directorul Florian Moise (media 8,9), iar la Cociuba Mare profesoara Florica Trif (7,3).

Există şi situaţii unde candidaţii care nu şi-au ascuns numele au obţinut medii de promovare, dar nu au notele cele mai mari, aşa că ar putea ajunge în funcţii doar dacă contracandidaţii lor cu rezultate mai bune se vor retrage. Se întâmplă la Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta, unde fostul director Szatmari Adrian a promovat cu media 7,8, însă un alt candidat are o medie mai mare, de 8,5.

Răsturnări de situaţii

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat, în ciuda numelor anonimizate, că mai sunt şi răsturnări de situaţii în şcolile din Bihor.

De exemplu, la Colegiul Economic Partenie Cosma, Virgil Blage nu va mai fi director, deoarece colegul său Daniel Negrean a luat o notă mai mare, iar la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu directorul în exerciţiu Radu Pîrja a pierdut de asemenea, în faţa colegei Monica Costa.

De asemenea, la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, unde fosta directoare Gheorghina Bîrlădeanu l-a concurat pe actualul director Sorin Cuc, rezultatul mai bun l-a obţinut cel din urmă. Totuşi, concursul este în atenţia procurorilor DNA, pentru că Bîrlădeanu a acuzat o posibilă fraudă, la proba scrisă, unde Cuc a luat o notă semnificativ mai mare, după contestaţii.

Note mai mari, după contestaţii

IŞJ Bihor a mai anunţat, sâmbătă, că la proba de interviu, desfăşurată între 15 noiembrie şi 8 decembrie, 173 de profesori promovaţi la examenul scris au depus 244 de candidaturi. „Pentru 40 probe de interviu nu s-au prezentat candidații, respectiv s-au retras, iar în cazul a 22 dintre acestea s-au obținut note sub 7. S-au depus contestații pentru rezultatele de la 20 probe de interviuri”, a transmis Inspectoratul Şcolar.

În urma contestaţiilor, soluţionate în alt judeţ, 3 candidaţi au obţinut note mai mari, 14 mai mici, iar 3 au rămas cu aceleaşi note. IŞJ Bihor nu precizează care sunt aceste modificări.

Luni, 13 decembrie, candidaţii care au promovat concursul la mai multe unităţi de învăţământ vor trebuie să-şi exprime opţiunile. Ulterior, pe 17 decembrie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor va valida rezultatele finale şi se va şti cine sunt codurile care se instalează la şefia şcolilor şi grădiniţelor...

Vezi mai jos lista publicată sâmbătă de IŞJ Bihor:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așa e cu liberalii ăștia de când s-au reinventat.
Îl întrebi pe Câțu ce a făcut cu cele 20 miliarde Euro împrumutați de "guvernul meu" în ultimii doi ani ... iar el te trimite la ordonanța pe care a dat-o în 2021, ca să anuleze creșterea pe lege a punctului de pensie cu 40% din 2019, pe motiv că QR-ul inițial nu s-a potrivit cu încasările bugetare prevăzute pe 2023.
Postat 11 Decembrie 2021, 13:55 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON