URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2018, 11:10

Comisia de Bun-Gust

Comisia de Bun-Gust foto generic, ilsalvagente.it (Andrey Popov)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trec aproape zilnic pe lângă o casă cu etaj, destul de drăguţă, dar suficient de ghinionistă încât să fie împopoţonată cu un gard de bolţari ridicat la nici 2 metri distanţă de ea. Un gard urât, parcă neterminat, care îi acoperă aproape jumătate din faţadă.

Cele două elemente, casa şi gardul, formează o combinaţie ce dăunează ochiului încă de la prima vedere. Ambele se află la şosea, într-o zonă destul de circulată, fapt care amplifică impactul vizual. În acel colţ de stradă, Oradea e destul de urâtă.

Mai trec uneori pe lângă un magazin amplasat pe o arteră principală a oraşului. Lung de câţiva zeci de metri, are peretele exterior aproape integral de sticlă. Dincolo de vitrină, însă, oroare! Un raft imens, plin cu mărfuri, orientat cu faţa înspre interior, deci, cu spatele la stradă, zgârie privirea şi dă vertij.

Seara, când becurile magazinului sunt aprinse, imaginea e şi mai depresivă. Din dorinţa de a-şi extinde galantarele, patronul a sacrificat aspectul, astfel că ceea ce ar fi putut fi un câştig pentru estetica zonei a devenit o durere. Şi acolo, Oradea e urâtă.

Mai trec uneori pe lângă o casă modestă, dar bine întreţinută, cu o curte foarte frumoasă, amplasată pe colţ, la intersecţia a două străzi. Curtea îi e plină de flori şi verdeaţă atent îngrijită, iar împreună cu culorile casei din fundal creează un tablou care mă binedispune de câte ori trec pe acolo.

Cum de am văzut toate acestea? Simplu. Spre deosebire de exemplul din primul paragraf, proprietarul şi-a delimitat proprietatea cu un gard de sârmă, alegând să împartă frumuseţea curţii cu trecătorii, cu oraşul, în loc să o ţină doar pentru el. Aici, Oradea e frumoasă.

Orice construcţie, mare sau mică, civilă sau industrială, istorică sau modernă, afectează imaginea unui oraş. Cu funcţionalităţi diverse, cu bugete şi culori diferite, clădirile par uneori să crească una lângă alta ca într-un joc al soartei. Iar definiţiile diferite despre frumos pe care le au oamenii amplifică hazardul. Dacă ar exista o Comisie de Bun-Gust, probabil că s-ar fi sesizat din oficiu în primele două cazuri pomenite în articolul de faţă şi ar fi reuşit să schimbe ceva.

Dar Comisia de Bun-Gust nu va exista niciodată, poate tocmai din cauză că bunul-gust este o noţiune prea relativă. Iar pentru cei care construiesc garduri de neam prost şi le vopsesc în verde şi roz, ar fi o instituţie profund nedemocratică, un atentat la propria libertate de gândire, un braţ malefic al statului paralel.

Dacă s-ar înfiinţa, totuşi, o asemenea comisie ar avea potenţialul de a se transforma în timp în instituţie de sine stătătoare, poate chiar în minister. Şi atunci s-ar duce din nou totul naibii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chiar ca ar trebui facut ceva
Pe strada Alecsandri sunt ceva magazine alimentare amenajate de pe vremea mineriadei. Si mai e cladirea imensa a fostei fabrici de confectii, care arata absolut horror. Acum e sala de evenimente in ea(partial) dar pozele de grup trebuiesc facute in alta parte si nu la intrarea in respectiva sala , ca se sperie lumea, crede ca e de prin Iraq :). Bonus, in fata ei mai nou e parcare, e trafic auto serios pe asa zisul pietonal.
Postat 29 Octombrie 2018, 22:11 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON