URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Octombrie 2018, 11:10

Comisia de Bun-Gust

Comisia de Bun-Gust foto generic, ilsalvagente.it (Andrey Popov)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trec aproape zilnic pe lângă o casă cu etaj, destul de drăguţă, dar suficient de ghinionistă încât să fie împopoţonată cu un gard de bolţari ridicat la nici 2 metri distanţă de ea. Un gard urât, parcă neterminat, care îi acoperă aproape jumătate din faţadă.

Cele două elemente, casa şi gardul, formează o combinaţie ce dăunează ochiului încă de la prima vedere. Ambele se află la şosea, într-o zonă destul de circulată, fapt care amplifică impactul vizual. În acel colţ de stradă, Oradea e destul de urâtă.

Mai trec uneori pe lângă un magazin amplasat pe o arteră principală a oraşului. Lung de câţiva zeci de metri, are peretele exterior aproape integral de sticlă. Dincolo de vitrină, însă, oroare! Un raft imens, plin cu mărfuri, orientat cu faţa înspre interior, deci, cu spatele la stradă, zgârie privirea şi dă vertij.

Seara, când becurile magazinului sunt aprinse, imaginea e şi mai depresivă. Din dorinţa de a-şi extinde galantarele, patronul a sacrificat aspectul, astfel că ceea ce ar fi putut fi un câştig pentru estetica zonei a devenit o durere. Şi acolo, Oradea e urâtă.

Mai trec uneori pe lângă o casă modestă, dar bine întreţinută, cu o curte foarte frumoasă, amplasată pe colţ, la intersecţia a două străzi. Curtea îi e plină de flori şi verdeaţă atent îngrijită, iar împreună cu culorile casei din fundal creează un tablou care mă binedispune de câte ori trec pe acolo.

Cum de am văzut toate acestea? Simplu. Spre deosebire de exemplul din primul paragraf, proprietarul şi-a delimitat proprietatea cu un gard de sârmă, alegând să împartă frumuseţea curţii cu trecătorii, cu oraşul, în loc să o ţină doar pentru el. Aici, Oradea e frumoasă.

Orice construcţie, mare sau mică, civilă sau industrială, istorică sau modernă, afectează imaginea unui oraş. Cu funcţionalităţi diverse, cu bugete şi culori diferite, clădirile par uneori să crească una lângă alta ca într-un joc al soartei. Iar definiţiile diferite despre frumos pe care le au oamenii amplifică hazardul. Dacă ar exista o Comisie de Bun-Gust, probabil că s-ar fi sesizat din oficiu în primele două cazuri pomenite în articolul de faţă şi ar fi reuşit să schimbe ceva.

Dar Comisia de Bun-Gust nu va exista niciodată, poate tocmai din cauză că bunul-gust este o noţiune prea relativă. Iar pentru cei care construiesc garduri de neam prost şi le vopsesc în verde şi roz, ar fi o instituţie profund nedemocratică, un atentat la propria libertate de gândire, un braţ malefic al statului paralel.

Dacă s-ar înfiinţa, totuşi, o asemenea comisie ar avea potenţialul de a se transforma în timp în instituţie de sine stătătoare, poate chiar în minister. Şi atunci s-ar duce din nou totul naibii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chiar ca ar trebui facut ceva
Pe strada Alecsandri sunt ceva magazine alimentare amenajate de pe vremea mineriadei. Si mai e cladirea imensa a fostei fabrici de confectii, care arata absolut horror. Acum e sala de evenimente in ea(partial) dar pozele de grup trebuiesc facute in alta parte si nu la intrarea in respectiva sala , ca se sperie lumea, crede ca e de prin Iraq :). Bonus, in fata ei mai nou e parcare, e trafic auto serios pe asa zisul pietonal.
Postat 29 Octombrie 2018, 22:11 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON