URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 20:41

Clădirile în cazul cărora două treimi din proprietari şi-au acoperit partea lor de contribuţie la reabilitare vor fi reparate cu prioritate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu deschide gura deschide punga. Doar şapte orădeni au luat parte joi după amiază la dezbaterea publică organizată de Primărie pe tema modificărilor care ar putea fi aduse regulamentului privind supraimpozitării clădirilor neînreţinute.

În forma actuală, normativul prevede că proprietarii celor 236 de imobile neîntreţinute sunt supraimpozitaţi anul acesta cu 400%, fie că nu şi-au reabilitat clădirea din delăsare, fie pentru că vecinii au refuzat să contribuie la financiar la refacerea imobilului.

Potrivit propunerii formulate de reprezentanţii municipalităţii, pe viitor, proprietarii care dispun, însă, de suma reprezentând cota parte care le revine din lucrările de reabilitare şi o consemnează în contul Primăriei vor scăpa de suprataxare. Aceştia vor fi supraimpozitaţi, pentru că nu şi-au reabilitat clădirea, dar procentul va fi de 0% pentru că şi-au demonstrat bunăvoinţa.

"De ce să plătim?"

În mod previzibil, la dezbaterea de joi au venit doar proprietari care şi-au reabilitat partea lor de clădire, cum ar fi parterul, sau şi-au manifestat intenţia să o facă, dar au fost supraimpozitaţi din cauza vecinilor din condomeniu pentru că faţada şi acoperişul constituie un tot unitar.

"Din 2010 mi-am reparat de două ori faţada. Acum cinci ani am refăcut tot parterul. De ce să plătim impozit de patru ori mai mare, la fel ca vecinii de la etaj care nu au făcut nimic?!", a protestat proprietara unui apartament din strada Nicolae Jiga 34.

Plângeri similare au avut coproprietari ale unor clădiri din strada Ady Endre 4 şi Armatei Române 18. "Şi la noi e aceeaşi situaţie. M-am săturat să umblu pentru oameni care nu vor să contribuie la reabilitare. La noi în imobil avem cazuri de vecini scuţiti de impozit, la care supraimpozitarea este 400% ori zero. Normal că nu le pasă", a spus un orădean.

Cu prioritate

Prezenţi la dezbatere în calitate de reprezentanţi ai municipalităţii, directorul economic Eduard Florea şi directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef au arătat că, în momentul de faţă, orădenii de bună credinţă, dispuşi să investească în reabilitarea clădirii, nu pot fi scutiţi de supraimpozitare, dar, odată aprobată de Consiliul Local modificarea regulamentului, aceştia vor scăpa de o bătaie de cap.

"Începând din 2018, cei care şi-au constituit partea lor de contribuţie la refacerea clădirii nu vor mai fi supraimpozitaţi", a spus Florea. Banii puşi dispoziţia municipalităţii vor fi folosiţi de Primărie tot pentru reabilitarea clădirilor degradate.

La propunerea orădenilor, directorul Florea a promis că va introduce în regulament o prevedere potrivit căreia imobilele în care 70% dintre proprietari au vărsat deja banii în contul Primăriei să fie reabilitate cu prioritate.

Municipalitatea va acoperi diferenţa din fonduri proprii şi o va recupera ulterior de la proprietarii care nu şi-au plătit partea lor de contribuţie.

Prezent la dezbatere, consilierul Laurenţiu Chiană (PNL) a cerut reducerea pragului de 70% la circa 66,6% din totalul proprietarilor. "Propunerea mea este ca dacă două treimi din proprietari şi-au depus deja contribuţia să se purceadă la lucrări. Adică pragul să fie 66,6%, nu 70%, pentru că cu acelaşi procent se votează și proiectele care ţin de patrimoniu în Consiliul Local", a cerut Chiană.

Propunerea liberalului a fost notată şi urmează să se regăsească în proiectul de regulament care va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa de la finalul lunii iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON