URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Septembrie 2021, 17:07

Cinci ani de Nymphaea: Aquapark-ul din Oradea a atras 1,5 milioane de vizitatori! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aquapark-ul Nymphaea amenajat de municipalitate pe amplasamentul fostului ștrand orădean a atras 1,5 milioane de vizitatori de la inaugurarea din 10 septembrie 2016.

Profit de 7 milioane euro!

Investiție de 22 milioane euro, cofinanțată din fonduri europene, parcul acvatic orădean aduce venituri bugetului local.

”În fiecare an a crescut numărul vizitatorilor, iar proporțional au crescut și veniturile. În cinci ani am înregistrat venituri de circa 17 milioane euro. Cheltuielile au fost de 10 milioane euro, ceea ce înseamnă că a rămas un profit substanțial, de circa 7 milioane euro”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Administrației Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica.

Concret, dacă în cele patru luni de funcționare din 2016 complexul a fost vizitat de 160.000 turiști, în 2017 numărul lor s-a dublat la 300.000, iar în 2018 a urcat la 349.000, pentru ca în 2019 să ajungă la un vârf de 355.000 de vizitatori.

Numărul turiștilor a scăzut în anul 2020, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19 și impunerea restricțiilor pentru limitarea acesteia, la 145.000 turiști. Pentru acest an cifrele sunt îmbucurătoare, de vreme ce doar în trei luni (n.r. iunie – august) au fost înregistrați 176.000 de vizitatori.

”În ultimii ani avem clienți din Polonia, Slovacia, Ungaria sau români care vin de la muncă din Franța, Italia sau Germania. În Oradea în lunile iulie – august nu mai sunt locuri de cazare. Oamenii se duc pe la Beiuș și Vârciorog să se cazeze”, a spus directorul.

Planuri de noi investiții...

Pentru a crește gradul de confort al clienților, ADP va transforma actualul bazin cu apă geotermală care face legătura între plajă și interiorul aquapark-ului în bazin acoperit.

„Vrem să amenajăm un bazin de înot pentru cei care vor să înoate în timpul iernii. Avem bazinul cu apă geotermală căruia îi putem mări capacitatea și îi putem face o copertină retractabilă. Iarna îl acoperim, vara îl descoperim și totul este în regulă!”, a spus Andrica.

Potrivit directorului, bazinul va fi lipit de construcția principală, cu „aripi” în formă de petale de lotus, și va fi proiectat de firma Kezs, cea care a construit și actuala clădire, pentru a găsi cele mai estetice soluții.

Un hotel pentru aquapark

Printre proiectele de viitor se mai numără construcția unui hotel în incinta parcului acvatic. „Clienții și-ar dori un pachet care să cuprindă biletele de intrare în aquapark, dar și cazare. De aceea ideea noastră ar fi să construim un hotel de genul Ibis, de 2-3 stele, astfel încât cei care vin și stau 2-3 zile să se poată simți bine”, a declarat directorul.

Andrica a dat de înțeles că ADP ar putea construi hotelul pe amplasamentul de lângă aquapark, aflat în proprietatea firmei Lotus. Proprietarul acesteia, omul de afaceri Alexandru Mudura jr., a cumpărat terenul de la Primărie asumându-și o astfel de investiție, pe care nu a mai materializat-o însă.

„În momentul în care acel teren ar putea fi de vânzare, l-am putea cumpăra. Dacă nu va fi de vânzare, vom găsi în interiorul aquapark-ului o zonă unde să îl edificăm”, a afirmat directorul ADP.

Zoo s-a putea muta în pădure

Liviu Andrica mai ia în calcul posibilitatea strămutării actualei grădini zoologice din Oradea pe un amplasament mai generos, pentru a fi mai bine pusă în valoare.

”Sper că în viitorul apropiat să identificăm un teren cu o suprafață de cel puțin 20 de hectare. Astfel, cei care vin în Oradea cu copiii să poată petrece o oră sau două și acolo”, a spus Andrica.

Directorul ADP a luat ca model grădina zoologică din Nyíregyháza, cu o suprafață de 40 hectare, amplasată într-o pădure, și spune că viitorul zoo ar putea fi situat în pădurea de la Săldăbagiu de la capătul străzii Gheorghe Doja.

”Pădurea din capătul străzii Gheorghe Doja nu ne aparține. Pădurea Oradiei este dincolo de aceasta, care aparține Borșului, dar printr-un schimb de terenuri am putea să le dăm amplasamentul nostru. Apoi, am putea să amenajăm aici zoo, parc de aventură, pistă pentru biciclete, piste de alergat, hoteluri... Când vine cineva în Oradea îl poți duce o zi-două și aici”, a declarat Andrica.

Potrivit directorului, decizia strămutării grădinii zoologice va aparține conducerii Primăriei, iar negocierea schimbului de terenuri va trebui dusă de reprezentanții municipalității.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON