URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2023, 12:40

Centura Oșorhei a ajuns la 20%. Va fi gata înainte de termen, afirmă Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„O mobilizare foarte bună”. Așa a descris vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, după o vizită în șantier, prestația constructorilor pentru realizarea centurii comunei Oșorhei, care la 4 luni după începerea lucrărilor a ajuns la o cincime din volumul de lucrări proiectat.

Același ritm se înregistrează și pe centurile Nojorid și Sântandrei, unde antreprenorul a alocat 140 de utilaje, cu șanse să încheie lucrările înainte de termen.

5,6 km noi, plus 12,7 km reabilitați

Reprezentantul administrației județene a inspectat joi dimineață șantierul centurii Oșorhei, pe care CJ Bihor a comandat lucrări pentru realizarea unei șosele cu două benzi, în lungime de 5,8 kilometri și cu o lățime de 7 metri.

Pe traseul care din Oradea pornește din dreptul Metro și va continua dincolo de Alparea sunt prevăzute 3 poduri, peste pârâurile Bodnar, Tășad și Sărand, aflate toate în lucru, precum și 20 de podețe, dintre care șase noi și 14 reabilitate, între Oșorhei și Copăcel, căci dincolo de realizarea noii șosele de 5,8 km dintre municipiu și comuna Oșorhei (care va purta denumirea DJ 767J), proiectul include și reabilitarea unui tronson de 12,7 km al DJ 767E de la Oșorhei până la Copăcel.

Pe noua șosea vor fi amenajate, de asemenea, trei intersecții giratorii, în dreptul Metro, în Oșorhei la intersecția cu DJ 767E spre Copăcel și încă unul care va facilita accesul la viitorul Parc Industrial al comunei Oșorhei, precum și traversarea unei căi ferate uzinale care va fi utilizată de compania Nokian, care construiește în Oradea o fabrică de anvelope, investiție de 650 milioane euro.

7 centuri în lucru, 5 în vecinătatea Oradiei

„Traficul este una dintre problemele cele mai importante în Bihor, iar în Zona Metropolitană a Oradiei în mod deosebit. Acesta este motivul pentru care Consiliul Județean Bihor a gândit mai multe proiecte pentru decongestionarea traficului în această zonă”, a spus Mălan.

Vicele CJ Bihor a amintit că centura noului DJ 767J Oradea - Oșorhei face parte din proiectul mai amplu pentru „Creșterea mobilității în Zona Metropolitană Oradea”, în valoare de 108 milioane lei, care include, de asemenea, realizarea centurilor Nojorid și Sântandrei (acestea trei fiind executate de compania PORR), precum și a centurii Sânmartin (aflată și ea în execuție, de către o asociere condusă de Erbașu Construcții), în pregătire fiind, de asemenea, centura Biharia.

Practic, din 7 șosele de centură la care se lucrează în Bihor, 5 sunt în apropierea imediată a Oradiei, celelalte două fiind cele din Aleșd și Beiuș. În plus, a amintit Mălan, este în faza finală licitația pentru stabilirea constructorului pentru centura Biharia, a fost deja desemnat constructorul pentru prima etapă a Inelului Rutier Metropolitan (care va lega dinainte de Oșorhei până după Nojorid legăturile între DN 1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea - Deva și DN 79 Oradea - Arad) și, în fine, se pregătește proiectul centurii de nord a Oradiei, prin Fughiu până la Biharia.

Trei sunt la 20%

În ce privește centura Oșorhei, reprezentantul PORR Construct, inginerul Florin Talabă, a declarat că lucrările, pentru care ordinul de începere a fost emis la finele lunii februarie a acestui an, au ajuns la un stadiu de realizare de 20%.

De altfel, acesta este gradul de realizare a lucrărilor și la centurile Nojorid și Sântandrei, a adăugat reprezentantul PORR. Talabă a precizat că pe cele trei șantiere, compania a mobilizat peste 100 de muncitori și 140 de utilaje, dintre care 60 de utilaje mici și mijlocii (buldozere, excavatoare, gredere și cilindri compactori), 50 de camioane 8x4 și 30 de camioane lungi pentru transportarea materialelor.

„PORR este o firmă serioasă, vedem o mobilizare foarte bună. Constructorii și-au asumat ca până în ianuarie – februarie (n.r. – 2024) toată infrastructura să fie gata (podurile și podețele – n.r.) și la începutul verii viitoare să se aștearnă asfaltul”, a spus vicepreședintele CJ Bihor.

Mircea Mălan a precizat că termenul pentru finalizarea centurii Oșorhei, precum și al celor din Nojorid și Sântandrei, este finele anului 2024, dar, după cum decurg lucrările, finalizarea va fi devansată.

De asemenea, Mălan a amintit că finanțarea proiectului pentru toate aceste trei centuri este asigurată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional Nord-Vest. În prezent, însă, pentru că ghidul de finanțare nu a fost încă redactat, lucrările sunt finanțate de CJ Bihor din bugetul propriu, administrația județeană urmând să-și recupereze banii ulterior.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
gligor
Rog redactia bihoreanul sa-l intrebe pe primarul Gligor de ce nu se raspunde la solicitarile formulate pe siteul eguvernare.regista.ro. Am o solicitare acolo de 3 luni si imi arata ca e in lucru. Niciun raspuns. Dar cand e vorba de facut pozici si sa se laude cu munca altora, e primul la coada. Multa multa leneveala la primaria Osorhei.
Postat 22 Iunie 2023, 18:29 de IrinaLoghin
vicele Mălan este (și) președinte ADI Ecolect
In afara de aplicatia Bihor Curat – WasteBook (in fapt o aplicatie pt turnatorii abjecte), ce ne poate spune despre Ecolect? Stim, e mult mai profitabil/confortabil pt cei mufati la afacerea de miliarde cu deseuri reciclabile sa selectionam noi si sa mai si platim! https://media.pnl.ro/bihor-consiliul-judetean-a-lansat-aplicatia-bihor-curat/
Postat 22 Iunie 2023, 15:59 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON