URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
13 August 2022, 09:22

Cei mai cei dintre porumbei. Crescătorii porumbeilor campioni în lume, premiați într-o gală ținută în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)

Piața Unirii din Oradea s-a umplut, vineri seară, cu cei mai prolifici crescători de porumbei din lume, invitați la gala de premiere din cadrul Olimpiadei Internaționale a Porumbeilor Voiajori, organizată în premieră în România.

Evenimentul, prezentat de celebra Andreea Marin și de actorul orădean Răzvan Vicoveanu, a presupus înmânarea diplomelor și trofeelor pentru crescătorii porumbeilor care au ocupat podiumul la competițiile din sezoanele 2019-2020, respectiv 2020-2021. Olimpiada internațională are mai multe categorii  (distanţă lungă, viteză, maraton, standard, tineri, pui, masculi, femele etc.), astfel că și premianții au fost numeroși.

Premii importante au luat inclusiv crescători români. De exemplu, la categoria „Distanță lungă”, sezonul 2019-2020, porumbelul campion a aparținut românului Vicențiu Scripcaru (secondat de doi porumbei din Polonia), iar la maraton, în același sezon, locurile 1 și 2 au fost ocupate de români: Frații Ivanciu medaliați cu aur, iar Iulian Mălinache cu argint.

Clasamentul pe țări arată că Polonia are cei mai buni porumbei adulți, urmată de Germania și Slovacia, în timp ce la păsări din categoria tineret, topul este puțin diferit: locul 1 aparține Germaniei, al doilea Poloniei, iar ultima poziție pe podium Cehiei.

Vezi mai jos înregistrarea video a galei de premiere:

La categoria „Marathon – World Best Pigeons 2020”, adică cei mai buni porumbei în urma tuturor competițiilor de maraton din anul 2020, podiumul a fost ocupat exclusiv de crescători din România: Florian Cernitu (locul I), Constantin Stoian (II) și Vasile Petrișor (III).

De asemenea, la „Marathon -  World Best Pigeons 2021”, podiumul e dominat de români: locul I aparține Familiei Tunduc (adică familia orădeanului Marius Tunduc, președintele organizației naționale Columba), iar locul II tandemului Claudiu Stroescu și Mihai Mihăilescu, în timp ce pe III s-a clasat un cuplu de crescători din Polonia. Tot români au ocupat și primele două locuri în categoria „Super Marathon -  World Best Pigeons 2021”: Magirescu, Ojog și Dorneanu pe locul I, iar Cristian Brumusescu pe locul II.

Gala de premiere s-a încheiat cu un concert al Andrei, la care nu doar invitații din țară și din străinătate au asistat, ci și orădenii bucuroși să o asculte pe artistă.

Expoziția porumbeilor continuă și sâmbătă, la Oradea Arena, fiind deschisă publicului între orele 10 și 17. Un bilet de acces costă 60 de lei, iar în sala polivalentă curioșii pot vedea sute de porumbei campioni, din 30 de țări.

Sâmbătă, la Oradea Arena va avea loc și o licitație cu porumbei valoroși, unde doritorii pot încerca să cumpere o asemenea pasăre. Cel mai probabil, sumele de achiziții vor fi mari, ținând cont că păsările campioane sunt scumpe. De altfel, după cum au declarat organizatorii, porumbeii veniți la Oradea cu prilejul Olimpiadei Internaționale costă, împreună, peste 50 de milioane de euro.

Vezi câteva momente din concertul Andrei:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
propunere
'Racing Pigeon Olympics' suna mai bine ca 'Olympiad'
Postat 13 August 2022, 14:38 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON