URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2022, 09:22

Cei mai cei dintre porumbei. Crescătorii porumbeilor campioni în lume, premiați într-o gală ținută în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)

Piața Unirii din Oradea s-a umplut, vineri seară, cu cei mai prolifici crescători de porumbei din lume, invitați la gala de premiere din cadrul Olimpiadei Internaționale a Porumbeilor Voiajori, organizată în premieră în România.

Evenimentul, prezentat de celebra Andreea Marin și de actorul orădean Răzvan Vicoveanu, a presupus înmânarea diplomelor și trofeelor pentru crescătorii porumbeilor care au ocupat podiumul la competițiile din sezoanele 2019-2020, respectiv 2020-2021. Olimpiada internațională are mai multe categorii  (distanţă lungă, viteză, maraton, standard, tineri, pui, masculi, femele etc.), astfel că și premianții au fost numeroși.

Premii importante au luat inclusiv crescători români. De exemplu, la categoria „Distanță lungă”, sezonul 2019-2020, porumbelul campion a aparținut românului Vicențiu Scripcaru (secondat de doi porumbei din Polonia), iar la maraton, în același sezon, locurile 1 și 2 au fost ocupate de români: Frații Ivanciu medaliați cu aur, iar Iulian Mălinache cu argint.

Clasamentul pe țări arată că Polonia are cei mai buni porumbei adulți, urmată de Germania și Slovacia, în timp ce la păsări din categoria tineret, topul este puțin diferit: locul 1 aparține Germaniei, al doilea Poloniei, iar ultima poziție pe podium Cehiei.

Vezi mai jos înregistrarea video a galei de premiere:

La categoria „Marathon – World Best Pigeons 2020”, adică cei mai buni porumbei în urma tuturor competițiilor de maraton din anul 2020, podiumul a fost ocupat exclusiv de crescători din România: Florian Cernitu (locul I), Constantin Stoian (II) și Vasile Petrișor (III).

De asemenea, la „Marathon -  World Best Pigeons 2021”, podiumul e dominat de români: locul I aparține Familiei Tunduc (adică familia orădeanului Marius Tunduc, președintele organizației naționale Columba), iar locul II tandemului Claudiu Stroescu și Mihai Mihăilescu, în timp ce pe III s-a clasat un cuplu de crescători din Polonia. Tot români au ocupat și primele două locuri în categoria „Super Marathon -  World Best Pigeons 2021”: Magirescu, Ojog și Dorneanu pe locul I, iar Cristian Brumusescu pe locul II.

Gala de premiere s-a încheiat cu un concert al Andrei, la care nu doar invitații din țară și din străinătate au asistat, ci și orădenii bucuroși să o asculte pe artistă.

Expoziția porumbeilor continuă și sâmbătă, la Oradea Arena, fiind deschisă publicului între orele 10 și 17. Un bilet de acces costă 60 de lei, iar în sala polivalentă curioșii pot vedea sute de porumbei campioni, din 30 de țări.

Sâmbătă, la Oradea Arena va avea loc și o licitație cu porumbei valoroși, unde doritorii pot încerca să cumpere o asemenea pasăre. Cel mai probabil, sumele de achiziții vor fi mari, ținând cont că păsările campioane sunt scumpe. De altfel, după cum au declarat organizatorii, porumbeii veniți la Oradea cu prilejul Olimpiadei Internaționale costă, împreună, peste 50 de milioane de euro.

Vezi câteva momente din concertul Andrei:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
propunere
'Racing Pigeon Olympics' suna mai bine ca 'Olympiad'
Postat 13 August 2022, 14:38 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON