URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2022, 15:10

A început Olimpiada Porumbeilor Voiajori: Sute de păsări campioane din 30 ţări pot fi admirate în Oradea Arena (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea a început, vineri, la Oradea Arena, unde sute de porumbei campioni, aduşi din 30 de ţări, pot fi admiraţi în cadrul unei expoziţii.

Princepele Radu, invitat special

Deschiderea evenimentului, prezentat de Andreea Marin şi de actorul orădean Răzvan Vicoveanu, a avut loc după ora 10, la Oradea Arena în fața unui public format din câteva sute de persoane. 

Găzduită în premieră în România, la Oradea, olimpiada ajunsă la ediţia a 37-a nu este un concurs, ci „o expoziţie şi o premiere a porumbeilor care în ultimii doi ani au adunat cele mai mari punctaje la etapele naţionale ale concursurilor de profil", după cum a explicat în deschidere preşedintele Uniunii Naţionale a Columbofililor, orădeanul Marius Tunduc. Acesta a adăugat şi că valoarea totală a păsărilor expuse în arenă este de circa 50 de milioane de euro.

„Porumbeii voiajori au adus mândrie ţării noastre, de-a lungul istoriei, prin transmiterea mesajelor rapid şi eficient în timpul celor două războaie mondiale, iar în prezent prin participarea la competiţiile columbofile internaţionale. În anul 2015, am acordat Înaltul Patronaj Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, în semn de recunoaştere a unei organizaţii care reprezintă un model pentru societatea românească", a spus și principele Radu, invitat special al evenimentului.

La rândul său, primarul Florin Birta a felicitat organizatorii şi a subliniat faptul că acesta este cel mai important eveniment, cu anvergură internaţională, organizat până acum în Oradea Arena.

După discursuri au fost prezentate cele 30 de ţări care participă la olimpiadă: Albania, Austria, Argentina, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Brazilia, Croația, Cehia, Franța, Germania, Iordania, Irak, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda (gazda următoarei ediţii a olimpiadei), Pakistan, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Thailanda, Ucraina şi Ungaria. 

Campionii României

Pe holurile arenei, porumbeii au fost puşi în cuști din metal şi aranjaţi în funcţie de ţara de provenienţă. Cei mai valoroşi dintre ei, campioni la diferite categorii în ultimii doi ani, pot fi recunoscuţi de public datorită unor cocarde prinse pe colivii.

„Etichetele de lângă cuşti arată la ce competiţii au participat porumbei şi la ce categorii (distanţă lungă, viteză, maraton, standard, tineri, pui, masculi, femele etc.) au fost premiaţi. La sfârşit sunt notaţi kilometrii parcurşi şi cotaţia", a explicat Diana Drăghici, din echipa de organizare a olimpiadei.

Printre campioni se numără pasărea unui german care a luat locul 1 la categoria tineret în 2021, după ce a parcurs, în total, în tot sezonul, 1.528 de kilometri spre casă. La frumuseţe, o porumbiţă maghiară a luat locul I, cu 2.614 de kilometri parcurşi (foto) într-un sezon, 2020-2021.

Un campion român aparţine chiar preşedintelui crescătorilor români, Marius Tunduc, un porumbel care anul trecut a adunat punctajele necesare pentru un titlu de campion mondial. 

În interiorul Arenei Oradea are loc şi un târg cu produse de profil pentru columbofili, unde se comercializează pui şi porumbei campioni, dar şi suplimente alimentare şi mâncare pentru vedetele evenimentului.

Expoziţia poate fi vizitată vineri până la ora 17 şi sâmbătă între orele 10 şi 17, iar un bilet de acces va costa 60 de lei pe zi. Vineri seara va avea loc gala de premiere, în Piaţa Unirii, unde cântăreaţa Andra va susţine un concert. Intrarea va fi liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON