URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
12 August 2022, 15:10

A început Olimpiada Porumbeilor Voiajori: Sute de păsări campioane din 30 ţări pot fi admirate în Oradea Arena (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea a început, vineri, la Oradea Arena, unde sute de porumbei campioni, aduşi din 30 de ţări, pot fi admiraţi în cadrul unei expoziţii.

Princepele Radu, invitat special

Deschiderea evenimentului, prezentat de Andreea Marin şi de actorul orădean Răzvan Vicoveanu, a avut loc după ora 10, la Oradea Arena în fața unui public format din câteva sute de persoane. 

Găzduită în premieră în România, la Oradea, olimpiada ajunsă la ediţia a 37-a nu este un concurs, ci „o expoziţie şi o premiere a porumbeilor care în ultimii doi ani au adunat cele mai mari punctaje la etapele naţionale ale concursurilor de profil", după cum a explicat în deschidere preşedintele Uniunii Naţionale a Columbofililor, orădeanul Marius Tunduc. Acesta a adăugat şi că valoarea totală a păsărilor expuse în arenă este de circa 50 de milioane de euro.

„Porumbeii voiajori au adus mândrie ţării noastre, de-a lungul istoriei, prin transmiterea mesajelor rapid şi eficient în timpul celor două războaie mondiale, iar în prezent prin participarea la competiţiile columbofile internaţionale. În anul 2015, am acordat Înaltul Patronaj Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei, în semn de recunoaştere a unei organizaţii care reprezintă un model pentru societatea românească", a spus și principele Radu, invitat special al evenimentului.

La rândul său, primarul Florin Birta a felicitat organizatorii şi a subliniat faptul că acesta este cel mai important eveniment, cu anvergură internaţională, organizat până acum în Oradea Arena.

După discursuri au fost prezentate cele 30 de ţări care participă la olimpiadă: Albania, Austria, Argentina, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Brazilia, Croația, Cehia, Franța, Germania, Iordania, Irak, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda (gazda următoarei ediţii a olimpiadei), Pakistan, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Thailanda, Ucraina şi Ungaria. 

Campionii României

Pe holurile arenei, porumbeii au fost puşi în cuști din metal şi aranjaţi în funcţie de ţara de provenienţă. Cei mai valoroşi dintre ei, campioni la diferite categorii în ultimii doi ani, pot fi recunoscuţi de public datorită unor cocarde prinse pe colivii.

„Etichetele de lângă cuşti arată la ce competiţii au participat porumbei şi la ce categorii (distanţă lungă, viteză, maraton, standard, tineri, pui, masculi, femele etc.) au fost premiaţi. La sfârşit sunt notaţi kilometrii parcurşi şi cotaţia", a explicat Diana Drăghici, din echipa de organizare a olimpiadei.

Printre campioni se numără pasărea unui german care a luat locul 1 la categoria tineret în 2021, după ce a parcurs, în total, în tot sezonul, 1.528 de kilometri spre casă. La frumuseţe, o porumbiţă maghiară a luat locul I, cu 2.614 de kilometri parcurşi (foto) într-un sezon, 2020-2021.

Un campion român aparţine chiar preşedintelui crescătorilor români, Marius Tunduc, un porumbel care anul trecut a adunat punctajele necesare pentru un titlu de campion mondial. 

În interiorul Arenei Oradea are loc şi un târg cu produse de profil pentru columbofili, unde se comercializează pui şi porumbei campioni, dar şi suplimente alimentare şi mâncare pentru vedetele evenimentului.

Expoziţia poate fi vizitată vineri până la ora 17 şi sâmbătă între orele 10 şi 17, iar un bilet de acces va costa 60 de lei pe zi. Vineri seara va avea loc gala de premiere, în Piaţa Unirii, unde cântăreaţa Andra va susţine un concert. Intrarea va fi liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6481 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON