URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
04 August 2022, 16:11

Oradea, capitala columbofililor din toată lumea: Porumbei în valoare de 50 de milioane de euro „aterizează” în oraș!

Oradea, capitala columbofililor din toată lumea: Porumbei în valoare de 50 de milioane de euro „aterizează” în oraș! (foto generic, sursa: https://slovenia.postsen.com/)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, România și Oradea vor găzdui Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori, cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea, în cadrul căruia vor fi expuse cele mai valoroase păsări și vor fi premiați cei mai pricepuți crescători.

Valoarea totală a celor 900 de porumbei care vor veni din toată lumea la Oradea Arena trece de 50 de milioane de euro, au anunțat organizatorii.

Dorința lui Birta

Olimpiada se va desfășura între 12 și 14 august, la Oradea, și va aduna columbofili din toată lumea, dar în special din Europa, de unde sunt modalități mai facile de acces într-o vară în care haosul domnește pe aproape toate aeroporturile mari.

„Olimpiada Columbofilă este un eveniment al Federației Columbofile Internaționale, unde noi suntem membri din 1969. (...) Am ajuns la Oradea după ce am amânat evenimentul din cauza pandemiei. Trebuia să se desfășoare la București, în ianuarie 2021, și am ajuns în Oradea la invitația domnului primar, căruia vreau să-i mulțumesc. Și-a dorit foarte mult ca acest eveniment să fie la Oradea, pentru că noi am mai avut evenimente naționale la Oradea când dânsul era viceprimar. După ce a fost ales primar, m-a întrebat: de ce aveți nevoie ca să o aduceți la Oradea? Cred că așa trebuie să procedeze orice edil, și nu fac politică, dar chiar am găsit tot sprijinul de care avem nevoie”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Columbofililor, orădeanul Marius Tunduc (în fotografie, în mijloc), într-o conferință de presă susținută joi.

Expoziție și gală

Ajunsă la ediția a 37-a, olimpiada organizată o dată la doi ani nu este un concurs propriu-zis, ci o expoziție și o premiere a porumbeilor care în ultimii doi ani au adunat cele mai mari punctaje la etapele naționale.

Prin natura lor, porumbeii voiajori se întorc mereu acasă, motiv pentru care, ca să fie echitabile, concursurile nu pot fi decât regionale sau, cel mult, naționale. În România, de pildă, nu pot concura columbofili din toate zonele țării la aceeași competiție, tocmai pentru că distanțele sunt mari. De exemplu, un porumbel care zboară din Bihor până la Berlin va avea un timp mai bun decât un porumbel din București cu aceeași destinație, pentru că parcurge o distanță cu 600 de kilometri mai mică.

Olimpiada se va deschide vineri, de la ora 10, la Oradea Arena. „La expoziție sunt peste 30 de țări participante, cu aproximativ 900 de porumbei, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro”, a explicat Diana Drăghici, unul dintre organizatori, în aceeași conferință de presă.

Târg de profil

Orădenii vor avea ocazia să vadă porumbeii și să discute cu crescătorii lor, poate chiar să cumpere pui de la aceștia, pentru că unii dintre ei vor participa și la târgul care se va ține tot în sala polivalentă, unde se vor comercializa și diverse suplimente nutritive sau alimente pentru porumbeii sportivi.

De asemenea, columbofili faimoși din străinătate vor ține, vineri și sâmbătă, workshop-uri pentru crescătorii afiliați în cluburi.

Expoziția va fi deschisă vineri și sâmbătă, între orele 10 și 17, iar un bilet de acces va costa 60 de lei. Duminică, standurile vor fi deschise doar până la prânz. Vineri, însă, de la ora 10 la 10.45, accesul va fi liber, cu prilejul festivității de deschidere, care va include și o paradă a țărilor participante.

Andra, în Piața Unirii

Accesul va fi liber și la gala de premiere, programată vineri, de la ora 19, în Piața Unirii. Evenimentul va fi prezentat de Andreea Marin și actorul orădean Răzvan Vicoveanu, iar la final va susține un concert cântăreața Andra.

Potrivit lui Tunduc, singura restricție pentru orădeni va fi în zona centrală a pieței, unde vor fi scaune anume puse pentru invitații Federației Columbofile.

Printre porumbeii care vor fi premiați la gală se numără și 11 păsări din România. Una dintre acestea aparține chiar președintelui crescătorilor români, fiind un porumbel care anul trecut a adunat punctajele necesare pentru un titlu de campion mondial. În România sunt circa 10.000 de columbofili.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum?
La Oradea Arena? Noua polivalentă? 900 de porumbei în spațiu închis???? Andreea Marin??? Andra???
Postat 05 August 2022, 01:54 de Dinu29
RE: Cum?
Așa cum scrie și în știre, gala de premiere, prezentată de Andreea Marin și cu un concert Andra în program, va fi în Piața Unirii.
Postat 05 August 2022, 14:19 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON