URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 16:11

Oradea, capitala columbofililor din toată lumea: Porumbei în valoare de 50 de milioane de euro „aterizează” în oraș!

Oradea, capitala columbofililor din toată lumea: Porumbei în valoare de 50 de milioane de euro „aterizează” în oraș! (foto generic, sursa: https://slovenia.postsen.com/)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră, România și Oradea vor găzdui Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori, cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea, în cadrul căruia vor fi expuse cele mai valoroase păsări și vor fi premiați cei mai pricepuți crescători.

Valoarea totală a celor 900 de porumbei care vor veni din toată lumea la Oradea Arena trece de 50 de milioane de euro, au anunțat organizatorii.

Dorința lui Birta

Olimpiada se va desfășura între 12 și 14 august, la Oradea, și va aduna columbofili din toată lumea, dar în special din Europa, de unde sunt modalități mai facile de acces într-o vară în care haosul domnește pe aproape toate aeroporturile mari.

„Olimpiada Columbofilă este un eveniment al Federației Columbofile Internaționale, unde noi suntem membri din 1969. (...) Am ajuns la Oradea după ce am amânat evenimentul din cauza pandemiei. Trebuia să se desfășoare la București, în ianuarie 2021, și am ajuns în Oradea la invitația domnului primar, căruia vreau să-i mulțumesc. Și-a dorit foarte mult ca acest eveniment să fie la Oradea, pentru că noi am mai avut evenimente naționale la Oradea când dânsul era viceprimar. După ce a fost ales primar, m-a întrebat: de ce aveți nevoie ca să o aduceți la Oradea? Cred că așa trebuie să procedeze orice edil, și nu fac politică, dar chiar am găsit tot sprijinul de care avem nevoie”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Columbofililor, orădeanul Marius Tunduc (în fotografie, în mijloc), într-o conferință de presă susținută joi.

Expoziție și gală

Ajunsă la ediția a 37-a, olimpiada organizată o dată la doi ani nu este un concurs propriu-zis, ci o expoziție și o premiere a porumbeilor care în ultimii doi ani au adunat cele mai mari punctaje la etapele naționale.

Prin natura lor, porumbeii voiajori se întorc mereu acasă, motiv pentru care, ca să fie echitabile, concursurile nu pot fi decât regionale sau, cel mult, naționale. În România, de pildă, nu pot concura columbofili din toate zonele țării la aceeași competiție, tocmai pentru că distanțele sunt mari. De exemplu, un porumbel care zboară din Bihor până la Berlin va avea un timp mai bun decât un porumbel din București cu aceeași destinație, pentru că parcurge o distanță cu 600 de kilometri mai mică.

Olimpiada se va deschide vineri, de la ora 10, la Oradea Arena. „La expoziție sunt peste 30 de țări participante, cu aproximativ 900 de porumbei, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro”, a explicat Diana Drăghici, unul dintre organizatori, în aceeași conferință de presă.

Târg de profil

Orădenii vor avea ocazia să vadă porumbeii și să discute cu crescătorii lor, poate chiar să cumpere pui de la aceștia, pentru că unii dintre ei vor participa și la târgul care se va ține tot în sala polivalentă, unde se vor comercializa și diverse suplimente nutritive sau alimente pentru porumbeii sportivi.

De asemenea, columbofili faimoși din străinătate vor ține, vineri și sâmbătă, workshop-uri pentru crescătorii afiliați în cluburi.

Expoziția va fi deschisă vineri și sâmbătă, între orele 10 și 17, iar un bilet de acces va costa 60 de lei. Duminică, standurile vor fi deschise doar până la prânz. Vineri, însă, de la ora 10 la 10.45, accesul va fi liber, cu prilejul festivității de deschidere, care va include și o paradă a țărilor participante.

Andra, în Piața Unirii

Accesul va fi liber și la gala de premiere, programată vineri, de la ora 19, în Piața Unirii. Evenimentul va fi prezentat de Andreea Marin și actorul orădean Răzvan Vicoveanu, iar la final va susține un concert cântăreața Andra.

Potrivit lui Tunduc, singura restricție pentru orădeni va fi în zona centrală a pieței, unde vor fi scaune anume puse pentru invitații Federației Columbofile.

Printre porumbeii care vor fi premiați la gală se numără și 11 păsări din România. Una dintre acestea aparține chiar președintelui crescătorilor români, fiind un porumbel care anul trecut a adunat punctajele necesare pentru un titlu de campion mondial. În România sunt circa 10.000 de columbofili.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum?
La Oradea Arena? Noua polivalentă? 900 de porumbei în spațiu închis???? Andreea Marin??? Andra???
Postat 05 August 2022, 01:54 de Dinu29
RE: Cum?
Așa cum scrie și în știre, gala de premiere, prezentată de Andreea Marin și cu un concert Andra în program, va fi în Piața Unirii.
Postat 05 August 2022, 14:19 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON