URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Februarie 2024, 19:05

Ce spune directorul APTOR despre ideea că Oradea este un oraș în care vizitatorii pot să... doarmă 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele 31 de evenimente mari organizate de-a lungul anului 2023 de către Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune au însumat 500.000 de participanți, potrivit raportului prezentat miercuri de directorul Alexandru Chira.

Întrebat de jurnaliști despre ideea vehiculată de unii că în Oradea nu sunt prea multe lucruri de făcut, expusă recent chiar într-un articolaș umoristic și de celebrul site Times New Roman, Chira a spus că agenda locală cuprinde evenimente importante, iar vara și toamna acestea se țin aproape weekend de weekend. 

„Un nume foarte mare” la Sounds of Oradea

Anul trecut, cu un buget de 7,5 milioane de lei, APTOR a organizat sau co-organizat evenimente mari, ca Oradea FestiFall - care în premieră a acaparat cinci zone centrale și l-a adus pe scenă pe Richard Clayderman -, Festivalul Medieval, Festivalul Copiilor, Street Food Festival, Sounds of Oradea, Oradea Summer Film, ORA Jazz Festival ori Târgul de Crăciun. 

Potrivit lui Alexandru Chira, și în 2024 asociația pe care o conduce va propune un program bogat de evenimente, care va fi supus aprobării Consiliului Local în zilele următoare. 

„Va trebui să așteptăm să fie aprobat în ședința de Consiliu Local, dar să fiți cu ochii pe calendarul de evenimente, fiindcă vor fi elemente de noutate. La Sounds of Oradea vom avea un nume foarte mare, care vine în premieră la Oradea. Este vorba despre o soprană”, a spus Chira, fără a dezvălui despre cine este vorba, căci încă se finalizează discuțiile pentru respectivul festival. 

El a mai spus că „ne dorim să venim cu noutăți pentru publicul orădean și pentru turiști”. De asemenea, se dorește extinderea locurilor care găzduiesc evenimente în aer liber, prin adăugarea Piațetei Independenței, când aceasta va fi finalizată. 

Oradea, destinație de dormit sau nu?

La finalul conferinței, șeful APTOR a fost întrebat de jurnaliști cum comentează ideea lansată în spațiul public, inclusiv de locuitori din Cluj, că în Oradea nu prea există opțiuni de distracție. De altfel, în cheie umoristică, popularul site de „știri” fictive Times New Roman a publicat recent un material cu titlul „Studiu. Oradea este cea mai bună destinație pentru turiștii care vor să doarmă”. 

„Eu cred că fiecare oraș are un specific diferit. La zilele orașului, de exemplu, am avut grupuri de turiști din Cluj”, a răspuns, în prima fază, Alexandru Chira. 

Întrebat ce face APTOR pentru a atenua această percepție, el a făcut referire la agenda plină a orașului, adăugând, pe de altă parte, că viața de noapte nu intră în atribuțiile asociației. 

„Eu cred că o agendă de evenimente care acoperă aproape fiecare weekend din mai până în octombrie este un efort consistent, constant, de a demonstra că nu dormim chiar așa de mult, cum zice Times New Roman... În același timp sunt multe lucruri care țin de antreprenori, de sfera privată, de cei care sunt responsabili de viața de noapte. Noi organizăm evenimente până la o anumită oră, cât ne permite legea, dar nu intră în atribuțiile noastre să organizăm viața de noapte a orașului”, a spus Alexandru Chira. 

Raportul APTOR pe 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Realitatea este ca nu stii despre ce vorbesti @sandu1000
Asta e realitatea. Eu vorbesc de statistici oficiale de la Directia Judeteana de Statistica, sunt accesibile profesionistilor si celor care ar putea sa le inteleaga, dar sigur nu te afli in nici o categorie. Deci nu sunt "statisticile mele". La fel, daca ai intelege ce citesti, desi nu e cazul, ti-as recomanda sa citesti raportul APTOR, raport din care vei vedea cum lucreaaza Primaria prin aceasta asociatie si nu numai, cum se cumpara clipuri de la "vloggeri" de travel si altele, este public, singura problema e ca vloggerii nu sunt obligati sa declare asta public (desi ar trebui). Daca incepi sa citesti si nu te doare creierasul dupa primele pagini, vei afla de asemenea, (confirmat live si de Chira) ca trendul de crestere din ultimii 10 ani (trend care s-a simtit si la nivel national) si-a schimbat sensul incepand cu primavara-vara 2023, deci urmeaza un declin (spre deosebire de alte orase mari din Romania gen Brasov-Sibiu-Timisoara etc care au inregistrat cresteri pe tot parcursul anului). DPune mana si citeste, daca te mai bagi in seama cu mine, macar fa-ti temele inainte, nu trage concluzii de nivel de copil de clasa I- doar pentru ca ai vazut ceva pe strada
Postat 10 Februarie 2024, 18:41 de Vlady72
Baile sunt ghinionul si norocul Oradiei.
Turismul e preponderent unul sindical, de aia media inoptarilor e scazuta (1,6). Omul se cazeaza in Felix, da o tura prin oras, apoi se intoarce. O imbunatatire exista fata de anii trecuti, grupurile sunt in crestere, asta se observa vizual (ca majoritatea sunt de varsta a treia e alta discutie).
Postat 10 Februarie 2024, 14:14 de User anonimizat
Vlady72
Statisticile tale sunt de propagandă, Realitatea e alta față de ce ne spui TU . Nu am sa evit sa fac comentarii la comentariile tale.
Postat 10 Februarie 2024, 14:08 de Sandu2100
@Sandu1000
Eu lucrez in centru, dar cu siguranta tu lucrezi pe centura. grupuri de turisti care beau cafele au fost si vor fi tot timpul, asa cum sunt in toate orasele din Romania, asta nu schimba ce am spus si statisticile profesionale din domeniu si anume ca procentul lor este foarte mic (si va ramane mic). Evita pe viitor sa mai faci comentarii la comentariile mele, nu voi mai fi asa binevoitor! NU ma intereseaza opinia ta (relativ de opinia mea)
Postat 10 Februarie 2024, 09:55 de Vlady72
Vlady72
Comentez la comentariul tau de la articol. In alta ordine de idei, nu ma plictisesc cu propagandistii ca tine. Tu ne spui ca activezi in domeniul turismului dar nu vezi turiști, încearcă sa bei o cafea in centru sa vezi grupuri de turiști, nu e plin de ei, dar turistii nu vin in Oradea ca sa rezolve ceva. Poti lucra in domeniul turismului la pensiune pe centură de 15 ani.
Postat 09 Februarie 2024, 21:54 de Sandu2100
@sandu1000
Activez in turismul local de peste 15 ani, crede-ma ca stiu mai bine decat tine ce vorbesc. In alta ordine de idei, daca te plictisesti si nu ai ce face, cauta-ti un forum unde sa te poti certa cu toata lumea. Aici daca vrei, comenteaza la articol, nu la ce a spus altcineva.
Postat 09 Februarie 2024, 17:26 de Vlady72
Vlady72
Mai da o tura prin centrul sa vezi grupurile de turiști, cauta pe YouTube sa te lămurești ca turistii vin la Oradea, aia care tranzitează orașul merg sau vin din Vaslui sau zona aia, ei nu dorm in oraș.
Postat 09 Februarie 2024, 14:09 de Sandu2100
Sa nu ne pierdem simtul masurii..
Oradea nu este si nu va fi niciodata o destinatie eminamente "turistica". Ma refer aici la turismul de leisure. Majoritatea turistilor care innopteaza in Oradea este formata de turisti cu auto, care tranziteaza orasul spre/dinspre Ungaria-Europa de vest, folosind Oradea ca un fel de etapa a clatoriei inainte de granita; calatori de tip business sau cu diverse probleme de rezolvat in Oras si/sau turismul "universitar/scolar" generat de Universitatea Oradea si Scoala de Politie de Frontiera. Acest aspect nu poate fi prea mult schimbat, indiferent de cata promovare sau cate eforturi se vor face. Si totusi se mentine acest hype de "destinatie de top", pentru a se putea justifica cumva legal, cheltuielile enorme cu promovarea orasului. Se promoveaza nu numai pentru potentialii turisti, ci si pentru alegatorii locali, se promoveaza nu neaparat doar posibilele atractii ci si "realizarile" administratiei locale. Prin amplificarea /pomparea artificiala a ideii de destinatie de top, se mai obtine ceva: gasesti usor fraieri care sa fie dispusi sa investeasca zeci de milioane de euro in hoteluri noi sau alte structuri, intr-un oras care este deja SATURAT de locuri de cazare. Chiar Birta recunostea recent, referindu-se la posibilitatea de repornire a hotelului din cetate, ca "deja sunt multe hoteluri si investitii in curs in Oradea"...asa ca hai sa terminam cu tampenii de genul "Oradea-destinatia Europeana a anului". Singura modalitate prin care s-ar mai putea mari fluxul de turisti, tine de conectivitate (trenuri, curse aeriene)
Postat 09 Februarie 2024, 10:10 de Vlady72
Roger
Sunt foart atent, acum 34 de ani mergeam la.meci pe gratis ca eram copil, dar de acum 31 de ani nu am mai fost la meci pt ca nu avem echipă, și nu am avut niciodată.
Postat 08 Februarie 2024, 21:20 de Sandu2100
Sandule, inspira-ne!
@Sandu, ia fii atent: acum 40 de ani mergeam cu abonament la meciurile lui FC Bihor, asa fac si acum. sigur nu avem asta in comun. te rog sa fii sursa de inspiratie pentru toti si sa ne spui cum iti petreci tu weekendurile si vacantele de vara in Oradea (daca ai si copii, cu atat mai bine), ca sa luam si noi exemplu de la tine.
Postat 08 Februarie 2024, 19:14 de roger
Sandu2100
CENZURAT
Postat 08 Februarie 2024, 06:52 de sanduivanov
Roger
Poate ca nu te încadrezi in orașul ăsta dacă ne spui ca nu ai ce sa faci ziua, poate ești prea extravagant, de dans, de fotbal, baschet nu avem traditie dar nici tu nu ești un suporter CSM sau FC BIHOR. Îți i place sa comentezi aiurea și îți accept ideea, evenimente sportive există in Oradea dar trebuie sa le vezi. Apropos, în cetate sunt evenimente destule, problema e ca ăștia ca tine comentează aiurea pe aici, în loc sa se ducă la un eveniment în CETATE. Dacă nu-ți place limonada cu 18 lei la Orade, încerca la Vaslui cu 14 lei e cu mămăligă ::::)))) poate nu te regăsești aici, poate niciodată nu te-ai regăsit aici. Teatrul de stat are activitate, dar EU nu vreau sa fie finanțat de stat ( adică din taxele mele ) ei trebuie sa se finanțeze singuri.
Postat 07 Februarie 2024, 23:04 de Sandu2100
dle Paunel, ce face orasul ziua?
dl Paunel Chira e bun de pus in poza si cam atat, executa bine ordinele, chiar mai bine decat atacantii lui FCSB. *** Oradea este un oras pustiu din pct de vedere al evenimentelor cultural-sportive pe perioada anului. singurul eveniment interesant vara trecuta a fost turneul de beach volley, insa si acela amator, fara informatii clare sau in timp real, dovada si finalele date-n bara ca organizare duminica. concertele din piata au loc seara, dar intre orele 10-18 ce ar trebui sa faca oradenii sau turistiii? poate le-ar placea sa vada un turneu de juniori sau adulti de dans (de societate, popular, street-dance), de baschet, fotbal, handbal, tenis, ca si asa sta noua sala ultra moderna a sporturilor goala si inchisa cand afara sunt 40 grade! sau poate niste concursuri de muzica sau desen/pictura pentru copii in zona centrala sau in cetate. **** si apropo de cetate - evenimentele de acolo au o sonorizare execrabila, agresiva pentru urechile celor mici sau mari, volum exagerat folosit mereu, care ar trebui interzis mai ales cand participa si copiii. **** turistii vin sa viziteze cladirile istorice, si se ghiftuiesc pe terase sau in cluburi noaptea, beau o limonada vanduta cu tupeu cu 18 lei sau o cafea cu 15 (tarife tot pe model vienez, ca parcarile), se plimba pe alei, ca parcuri nu mai avem, fiind taiati copacii pana si in ditamai parcul 1 Decembrie. ah, da, aquaparcul - asta ramane o singura distractie, mai putin dupa ora 14 cand ramann fara hartie igenica sau sapun in dozatoare, cu riscul unei aventuri chirugical-ortopedice de a patina in zona toaletelor pline de apa. *** teatrul de stat este remarcabil prin lipsa de activitate in lunile iulie-august... si atunci apare intrebarea: ce face orasul ziua?
Postat 07 Februarie 2024, 22:33 de roger
Cata nesiguranta…
nici nu as fi bagat in seama ce spune TNR, o gluma inofensiva. In alta ordine de idei, mai treneaza mult reabilitarea cinematografelor? Ar insemna un mijloc de ocupatie permanent. S-a vazut la tiff cat de mult a lipsit o sala adecvata si cum s-a stat la dispozitia privatilor. Fostul Libertatea are potential de introducere in reteaua europeana a cinematografelor de arta. Si nu, nu respectati orarul legal de desfasurare a evenimentelor, unele intinzandu-se spre miezul noptii. Turism ca turism, dar cu putinii locuitori (permanenti) ramasi in centru ce facem?
Postat 07 Februarie 2024, 21:44 de User anonimizat
sanduivanov
Bă Vasi13, adi13, Mihăiță blablabla, de ce crezi tu ca Birta sau Bolojan au nevoie de propagandă ca PSDsu USD și UDEMEREU ?? Noi vedem ce face și ne place, că oricare ar veni nu or sa fie in stare sa zugrăvească ce au construit ei :::)))
Postat 07 Februarie 2024, 21:11 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON