URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2022, 09:38

Ce se întâmplă atunci când maşina de salubritate preia mai multe tipuri de deşeuri (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am primit deseori, ca firmă de salubritate, această observaţie din partea clienţilor noştri: că în maşinile AVE se preiau uneori două tipuri de deşeuri simultan şi că, astfel, efortul de preselectare de acasă nu mai are niciun rost. Ce se întâmplă, de fapt, atunci când în maşinile noastre sunt preluate două fracţii diferite?

Secretul stă în... tehnologie

În flota de maşini AVE Bihor există autogunoiere compactoare bi-volum, care aduc această noutate a preluării deşeurilor în două fracţii simultan. Aceste autocompactoare au partea din spate împărţită în două, ca să nu se amestece cele două fracţii.

"Maşina este tip bi-volum, cu care se pot colecta doua feluri de fracţii concomitent. Oamenii cred că noi colectăm într-una singură toate fracţiile. Dar, de fapt, are două compartimente, unul mai mic şi celălalt mai mare. Azi, de exemplu, cu această maşină colectăm plastic şi rezidual, dar pot fi şi alte combinaţii", spune Tóth Csaba, şeful staţiei de sortare din Marghita.

AVE Bihor, pionierat în domeniul salubrităţii

Normativele europene în vigoare impun operatorilor în domeniul salubrităţii aceste tipuri de servicii. În plus, creşte eficienţa operaţiunii de colectare a deşeurilor, având în vedere că se poate folosi un singur vehicul pentru colectarea selectivă, scade gradul de poluare, iar clienţii trebuie să se obişnuiască cu un program mai simplu de preluare a deşeurilor.

"Avantajul acestor maşini bi-volum este că vine o singură maşină pentru două fracţii. Poluăm mediul mai puţin, iar clienţilor le este mai simplu aşa. Sunt care înţeleg că sunt două compartimente, dar sunt şi care cred că le aruncăm la grămadă, aşa că nu are rost să selecteze acasă. Total greşit!", mai arată Tóth Csaba.

Ave Bihor a fost, de altfel, un pionier prin achiziţionarea acestui tip de maşini de transport deşeuri, cu o tehnologie atât de inovatoare.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
buna solutie tehnica
odata cu inmultirea numarului de fractii colectate, costul pentru clienti nu a scazut prea mult din cauza cresterilor costurilor cu numarul de camioane, carburant si soferi pentru de 5 ori mai multe calatorii. Astfel de camioane cu mai multe compartimente (si cu presa inclusa ca sa incapa mai multe intr-o singura calatorie!) ar fi necesare si la RER in zona metropolitana si poate ar mai scadea inca putin costul ridicarii deseurilor.
Postat 14 Iunie 2022, 16:01 de unu
2 lucruri se întâmplă :
Blochează artera pe care se află și formează coloane de autovehicule. Cei doi gealați se urcă pe partea exterioară a caroserie , și rutieriștii nu aplică sanctiuni pentru această contravenție.
Postat 14 Iunie 2022, 13:05 de Jianu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON