URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Mai 2023, 13:58

Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO)

Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Garda de Mediu Bihor)
Căutați cu Europolul! Mai mulți austrieci au intrat ilegal, cu vehicule off-road, într-o arie protejată din Bihor (FOTO/VIDEO) (sursa foto: SuperKarpata Trophy/Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Garda de Mediu Bihor va cere sprijinul Europol, pentru a amenda organizatorii austrieci ai unui concurs de off-road care a avut loc săptămâna trecută în mai multe județe din România, inclusiv în Bihor. Amatorii de senzații tari în natură vor fi sancționați pentru că au intrat cu mașinile de teren în aria protejată Muntele Șes, lucru complet interzis.

Comisarii de mediu vor trimite amenzi acasă și pentru cinci șoferi austrieci, pe care i-au prins chiar în timpul competiției în pădure, cu ajutorul unor voluntari motocicliști.

Pe bani grei

SuperKarpata Trophy 2023, cum s-a numit concursul care a început pe 14 mai, a presupus parcurgerea unui traseu off-road prin județele Bihor, Sălaj și Bistrița. Concurenții au putut să-și aleagă singuri ruta, cu condiția să nu iasă din perimetrul delimitat de organizatori, iar pentru această distracție fiecare șofer a plătit o taxă de înscriere de 3.000 de euro și încă 900 de euro pentru copilot.

Potrivit site-ului concursului, concurenții înscriși au fost din 8 țări: Austria, Belgia, Elveția, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda și Slovenia.

În Bihor, cele 38 de echipe înscrise, cu un total de 81 de autovehicule de teren, au pornit din satul Șișterea, ca apoi să treacă prin aria protejată Muntele Șes, care se întinde pe teritoriul orașului Aleșd și al comunelor Aușeu, Borod, Bratca, Brusturi, Derna, Lugașu de Jos, Popești, Suplacu de Barcău și Șinteu.

Accesul cu vehicule off-road într-o arie protejată este interzis în România, așa cum de altfel este interzis și în Austria, țara de origine a organizatorilor concursului.

Fără nicio autorizație

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au început o anchetă privind SuperKarpata Trophy 2023 chiar în prima zi a concursului, când un bihorean a reclamat că i-a văzut pe off-road-iști că au intrat într-o pădure din apropiere de Aleșd, pe Valea Lionii, deși accesul pe acest drum era interzis prin barieră. Lanțul barierei de acces era, însă, tăiat.

Mașinile pe care bărbatul le-a văzut aveau sigla Romsilva și drapelele României și ale Austriei, dar șoferii lor nu vorbeau românește. Reclamantul, membru al Clubului Sportiv Geto-Dacii Liberi, afiliat Federației Române de Motociclism, i-a însoțit pe comisarii de mediu pe teren, ajutându-i să-i ajungă din urmă pe concurenți.

Așa au reușit comisarii de mediu să identifice cinci cetățeni austrieci, înscriși la SuperKarpata Trophy 2023, și care le-au furnizat și documentele pe care le aveau de la organizatori: o hartă și o adresă a Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin care instituția își asigura sprijinul pentru „proiectele sau evenimentele care promovează imaginea României”, dar „sub rezerva respectării de către organizatorii evenimentului a dispozițiilor legale incidente, inclusiv obținerea eventualelor autorizații, avize, hotărâri necesare”.

Altfel spus, o hârtie fără prea mare valoare, dar pe care austriecii o prezentau ca pe o „carte verde” care le-ar fi permis să facă ce vor!

Nici Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, nici altă instituție românească nu a eliberat însă niciun aviz pentru această competiție, care nici nu ar fi putut să se desfășoare în zonele ocrotite.

Amenzi pentru organizatori și șoferi

Din Bihor, off-road-iștii au plecat în județele Sălaj și Bistrița, unde au avut jandarmii pe urme, motiv pentru care competiția s-a și încheiat cu o zi mai repede decât era preconizat, pe 19 mai.

Între timp, Garda de Mediu Bihor a continuat să documenteze flagranta încălcare a legii, iar marți a decis și sancțiunile pentru austrieci.

Potrivit comisarului-șef Sever Șerbănescu, organizatorul concursului va fi amendat cu suma de 50.000 de lei, iar cei cinci șoferi prinși în flagrant și legitimați, cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

Pentru a-i putea sancționa pe cei care au încălcat legea, Garda de Mediu Bihor va cere sprijinul Poliției Bihor și Europolului, astfel încât să afle adresele de domiciliu ale sancționaților, unde să le trimită amenzile. La controlul din teren, cei cinci șoferi nu au prezentat decât pașapoarte, iar în aceste acte nu sunt notate adresele de domiciliu.

Pe de altă parte, în periplul lor prin Bihor, off-road-iștii au trecut și peste un sit arheologic ocrotit, tot din apropiere de Aleșd, așa că și Direcția pentru Cultură Bihor a început o verificare.

Recidiviști

Organizatoarea SuperKarpata Trophy 2023 este firma austriacă Muller-Hartburg Dienstleistungsgellshcaft mbH, un „client” mai vechi al Gărzii de Mediu Bihor.

În 2016, BIHOREANUL a scris că în cadrul aceluiși concurs s-a trecut prin arii protejate din Bihor, mai precis prin Muntele Şes, Pădurea Craiului şi Munţii Apuseni, iar comisarii de mediu au mers pe urme și i-au amendat pe organizatori cu 50.000 de lei. În plus, Garda de Mediu a decis atunci și să oprească desfășurarea concursului, măsură pe care austriecii nu au respectat-o, așa că au mai fost amendați cu 100.000 de lei.

Austriecii au contestat în instanță cele două amenzi, câștigând procesul privind sancțiunea de 50.000 de lei, dar pierzându-l pe cel pentru amenda mai mare, pe care până la urmă au fost nevoiți să o plătească.

Probabil, însă, pentru ei aceste sume sunt totuși, prea mici, în comparație cu plăcerea de a goni prin munții protejați ai României...

UPDATE: Amendă și de la Direcția pentru Cultură!

La solicitarea BIHOREANULUI, Direcția pentru Cultură Bihor a comunicat, marți, că vehiculele off-road au intrat peste două situri arheologice: „Așezarea La Tene de la Peștiș - Dealul Osoi” și „Așezarea Neo-Eneolitică de la Peștiș - Piatra Jurcoaiei”.

Doar unul dintre situri, cel de pe Dealul Osoi, a avut urme ale automobilelor, de 2-3 cm în sol. „În urma analizării acestora, s-a constatat că deplasarea care a avut loc în interiorul sitului arheologic nu a scos la suprafaţă vestigii arheologice. Integritatea sitului arheologic nu a fost afectată”, a transmis Direcția pentru Cultură Bihor.

Instituția a precizat și că n-a primit nicio adresă din partea organizatorilor privind acest traseu, iar acum îi va amenda: „Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor va lua măsurile legale care se impun, inclusiv sancţionarea contravenţională a organizatorului evenimentului pentru realizarea de activităţi neautorizate care pot afecta siturile arheologice”. Deocamdată, însă, Direcția nu a dat informații privind cuantumul amenzilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
?!
Avem tot felul de jandarmi, inclusiv montani(!), militie calare pe cai, pe atv-uri, pe...,rangeri, etc. De ce-i platim, doar sa ne bata si sa ne amendeze?!
Postat 24 Mai 2023, 11:37 de pinonel
Unde sunt #reziștii de la organizațiile de mediu?
Au capul băgat în fundul "progresiștilor" europeni și nu pot vedea că se deranjează habitatele animalelor ... greierele de cetină verde spre exemplu, care nu suportă asfaltul turnat pe un drum forstier, sau viezurele de scorbură care e în dezacord cu aducțiunile de apă de la munte către șes?
Postat 24 Mai 2023, 09:43 de KP
Ne vedem si la anul...
81*3900e (soferi+copilot) rezulta incasare de 315900e pentru organizator...iar noi ii amendam cu fabuloasa suma de 10000e :))) Daca li se face mila poate le lasa in plus si de o masa si ii intreaba ce cadouri sa le aduca anul viitor cand se vor întoarce.
Postat 24 Mai 2023, 08:54 de Seba
Avrame, Avrame, numai tu nu da cu piatra....
Daca nu erai aurit mai ziceam ceva. Dar tu cu fra-tu si cu mobrele cand brazdati dealurile, cu ungur si cu alti "jmekerasi" de Aleșd, oare nu faceti cam la fel? Cand ii filmai nu erai pe mobra? Hai ca singur te postasi pe la cetatea Piatra Soimului, pe toate padurile si coclaurile se aud mobrele turate. De la Blidaru in sus oare ce cautai? Urli si te faci vedeta da nu diferi cu mult de ceilalti pe care "i-ai prins tu". E bine ca ai raportat, dar grija mare, ca nu esti departe.
Postat 23 Mai 2023, 21:33 de poiu
Doasre penale
Chiar si niste puscarie cu executare ar fi foarte binevenita pt acesti vadali ai mediului inconjurator. Altfel nu se vor invata minte.
Postat 23 Mai 2023, 16:39 de OrbanKula
Doa
O sa pațească, exact nimic!Ăia n-au venit aici aşa, fara sustinere din partea unei persoane cu influență.Amenzi, pedepse, etc, sunt doar vorbe in vânt.
Postat 23 Mai 2023, 15:20 de Maikeltroll
Sechestru pe. Masini pana la. Achitarea amenzii
In Austria daca primesti o amenda fie de 100 sau 10000 € ti se sechestreaza masina si ti se retin documentele pana la plata amenzii, asa trebuie procedat cu fiecare, sechestru pana la plata amenzii si retinerea pasaportelor, sa nu poata parasi tara... Cu siguranta nu o sa platesca nici un participant amenda, nu o sa mai vina in Romania si aia e...
Postat 23 Mai 2023, 14:37 de Iuiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.555 RON
  • 1 EUR = 4.97 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON