E definitiv: Judecaţi pentru că percepeau şpăgi ca să avizeze pensionări de boală, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, se pot întoarce la serviciu.
Interdicţia aplicată de procurori în timpul anchetei a fost ridicată de instanţele de judecată pe motiv că dosarul a fost atât de mediatizat încât nimeni nu s-ar încumeta să le mai dea şpagă!
Înapoi la locul faptei
Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta Monica Ignat, primele cadre medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor trimise în judecată de procurorii DNA Oradea, după ce au fost prinse luând mită ca să avizeze dosare pentru pensii de boală, în dosarul lotului de experţi de la Casa de Pensii, se pot întoarce la „locul faptei”.
Curtea de Apel Oradea a confirmat, joi, ca legală şi temeinică, soluţia judecătorului Ioan Gal, fostul preşedinte al Judecătoriei Marghita, acum delegat la Secţia Penală a Tribunalului Bihor, prin care acesta ridicase, cu o săptămână înainte, interdicţiile impuse celor doi pe parcursul anchetei, de a profesa ca medic respectiv ca asistent, până la finalizarea procesului.
Meseria mea, mita...
Interdicţia fusese impusă vara trecută, tot de instanţele de judecată, odată cu înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu controlul judiciar, şi era justificată prin gravitatea şi numărul mare de infracţiuni comise de cei doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de „muncă”, prin care au fost părtaşi la „destabilizarea întregului mecanism de acordare a pensiilor”, după cum susţineau procurorii.
Dispoziţiile au fost menţinute pe tot parcursul anchetei, până săptămâna trecută, când Ovidiu Pleşa şi Monica Ignat au fost trimişi în judecată. Pe 30 ianuarie, însă, la primul termen al procesului, judecătorul Ioan Gal a decis că suspecţii de şpagă trebuie să fie lăsaţi să muncească. Motivul? Prin instituirea interdicţiei, ei au fost lipsiţi „de mijloacele de subzistenţă pentru ei şi familii, în contextul în care nu au pregătire pentru o altă profesie ori meserie şi beneficiază în continuare, pe durata procesului, de prezumţia de nevinovăţie”.
Nimeni nu le-ar mai da
În încheierea judecătorească, Gal susţine că teoria procurorilor, cum că instituirea interdicţiei „vizează împiedicarea inculpaţilor de a comite o nouă infracţiune”, nu se mai susţine „datorită măsurilor administrative luate de conducerea instituţiei la care au lucrat”, iar pe de altă parte pentru că Pleşa şi Ignat ar fi spus că nu mai au intenţia de a se întoarce la vechiul loc de muncă.
Culmea e că, în timp ce colegii de dosar, medicii Vasile Sălăjan, Anca Grigorescu, Emilia Cun şi Ana Guţ, respectiv asistenta Ioana Precup, şi-au înaintat demisiile încă de anul trecut, atât Pleşa cât şi asistenta sa, Monica Ignat, n-au făcut acest demers, fiind încă angajaţi ai Casei de Pensii, cu raporturile de muncă suspendate.
Judecătorul şi-a exprimat, în schimb, convingerea fermă că, şi în situaţia în care ar reveni pe post, cei doi ar fi feriţi de ispite. Argumentul? „Evenimentul pentru care sunt cercetaţi a fost atât de intens mediatizat încât niciun membru al comunităţii nu s-ar încumeta să le ofere mită inculpaţilor, mai ales că şi darea de mită este incriminată ca infracţiune distinctă”. Ca şi cum, până acum, nu ar fi fost...
9 şpăgi pe zi
Controversata soluţie, menţinută joi şi de Curtea de Apel, l-a surprins pe directorul Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, care nu prea ştie cum să „reintegreze” în sistem nişte indivizi total compromişi. „Nu ştiu ce să zic. Aştept ca instanţa să motiveze soluţia, să ne spună şi cum o vom pune în aplicare. Oricum, cei doi nu vor mai putea lucra împreună, în acelaşi cabinet”, a declarat BIHOREANULUI directorul de la Pensii.
Doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, doi din cei zece angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor prinşi anul trecut că luau mită ca să avizeze dosarele pentru pensionarea de boală, au fost trimişi în judecată săptămâna trecută de procurorii DNA Oradea. Procurorii l-au inculpat pe Pleşa pentru luare de mită în formă continuată, acuzându-l că a luat 235 de şpăgi în decurs de 26 zile de muncă, în vreme ce asistenta Monica Ignat este acuzată că a fost complice în 163 de cazuri, dar şi că a luat mită pe cont propriu de la 8 pacienţi, pentru diverse servicii.
Citiţi despre cum se lua şpagă în cabinetul doctorului Pleşa, dar şi despre cum îi insultau cei doi pe pacienţii fără posibilităţi, în articolul: "Mită pe bandă: Doctorul şpăgar Ovidiu Pleşa îi înjura pe bolnavii care nu cotizau suficient"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.