URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2016, 10:44

Mită pe bandă: Doctorul şpăgar Ovidiu Pleşa îi înjura pe bolnavii care nu cotizau suficient

Mită pe bandă: Doctorul şpăgar Ovidiu Pleşa îi înjura pe bolnavii care nu cotizau suficient PROCENT FIX. Înregistrările camerelor video arată cum, într-o singură zi, în doar trei ore, Ovidiu Pleşa (foto) a strâns 15.000 lei din şpăgi, oferind 30% asistentei sale, Monica Ignat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, doctorul Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat, doi din cei zece angajaţi ai Serviciului de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor prinşi anul trecut că luau mită ca să avizeze dosarele pentru pensionarea de boală, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea.

Actul de acuzare dezvăluie nu doar foamea de bani a celor doi, dovediţi cu nu mai puţin de 235 de şpăgi încasate în 26 zile de "muncă", ci şi neruşinarea cu care îşi tratau pacienţii fără posibilităţi, insultându-i şi refuzându-le pensionarea dacă nu cotizau suficient.

Consultaţii în direct

Ovidiu Pleşa şi Monica Ignat, alături de Vasile Sălăjan, şeful Serviciului, de medicii Anca Grigorescu, Emilia Cun, Ana Guţ, şi de asistenţii Ioana Precup, Ladislau Pelle, Violeta Coşa şi Gianina Ţigan, au ajuns în atenţia procurorilor în ianuarie 2015, aceştia pornind de la o informaţie de notorietate: că pensionările de boală se fac doar pe bani.

Pentru a-i dovedi pe şpăgari, din 11 mai, sub coordonarea procurorului Gheorghe Berce de la Parchetul Bihor, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au plasat sisteme audio-video în cabinetele acestora. Rezultatul? În numai două săptămâni, din cele 738 persoane care le-au trecut pragul, 733 au fost filmaţi că au "cotizat". Nu puţin, ci minim echivalentul unei pensii lunare!

Pe 18 iunie cei 10 "experţi" erau arestaţi preventiv, măsura fiind schimbată după o lună cu arestul domiciliar, iar după alte două luni cu controlul judiciar. Între timp, pentru că valoarea şpăgilor depăşea 10.000 euro, ancheta a fost predată DNA Oradea, ai cărei procurori, pentru a grăbi finalizarea investigaţiilor, au decis să "rupă" dosarul în cinci, câte unul pentru fiecare cuplu medic-asistent.

"Avem ceva aici"

Primii trimişi în faţa instanţei sunt, de marţea trecută, Pleşa şi Ignat. Medicul e inculpat pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că între 11 mai - 15 iunie 2015, în doar 26 de zile, a luat de la 235 de pacienţi şpăgi de 55.975 lei.

În rechizitoriu, procurorii descriu activitatea acestuia şi a asistentei ca fiind specifică mai degrabă unui SRL decât unui cabinet medical. Ignat lua dosarele, le frunzărea şi apoi le înmâna medicului, comunicându-i că "avem ceva aici" în momentul când descoperea plicul cu bani. În 163 de cazuri femeia a fost recompensată, primind fix o treime din sume, medicul "pretinzând şi primind "rest" în cazul în care bancnotele remise asistentei depăşeau cota", au consemnat procurorii. Ignat, care va fi judecată pentru complicitate, a încasat 9.985 lei, cât salariul pe cel puţin 5 luni.

"Bagi p... în mă-sa!"

Medicul era chiar pretenţios, supărându-se atunci când, în loc de bani, i se ofereau produse, plângându-se asistentei că din pricina unor astfel de oameni "niciodată ţara asta n-o să progreseze". De ce? "Vii cu 10 ouă şi-un boţ de brânză... Ce să fac cu ele? Pune-mi 200 lei şi-mi cumpăr eu câtă pălincă vreau!".

Din interceptări reiese că Pleşa se considera îndreptăţit să primească şpagă, iar când suma era prea mică chiar îşi insulta clientul. Ca de exemplu în cazul unuia care îi lăsase un plic cu 100 lei. "Ia însemnează-l tu pe ăsta! Bagi p... în mă-sa! La revedere, nu mai! Da’ până când să fiu eu omu’ ăla cumsecade? Da’ mai dă-o şi-n p... mă-sii!". 

Medicul şi asistenta chiar îşi împărţiseră pacienţii pe categorii: "oameni serioşi", care dădeau şpăgi serioase chiar şi "pentru un căcat de concediu", şi respectiv "de la cort", "neruşinaţi" - cei care nu cotizau cât trebuia şi cărora erau în stare să le respingă dosarele.

A păţit-o un bărbat care a lăsat în dosar un plic lipit cu 50 lei. "O pus el ceva acolo!", a zis asistenta, dar când medicul a văzut bancnota s-a înfuriat. A luat un plic nou, în care a băgat banii, şi l-a repus în dosar. Chemat în cabinet, bărbatul a fost anunţat că dosarul i-a fost respins din lipsa unor acte medicale. Abia după ce a plecat, Pleşa a izbucnit: "Da’ nici chiar atâta nesimţire!... Că noi suntem proşti!... Lasă că intru io cu plicu’ lipit şi-apoi... Şi vrea să mai stea în pensie încă 15 ani!...".

Tăcere

În timp ce oamenii au recunoscut că au dat şpăgi în schimbul avizelor medicale pentru pensionarea de boală, medicul Ovidiu Pleşa şi asistenta Monica Ignat nu au făcut nicio declaraţie, uzând de dreptul la tăcere.

Rămâne de văzut dacă vor face la fel şi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bihor, unde procesul a şi început săptămâna trecută, în Cameră preliminară, cu o "victorie" pentru medic. Vineri, judecătorul a dispus încetarea uneia dintre interdicţiile impuse până acum celor doi, permiţându-le să-şi poată relua exercitarea profesiei! Fireşte, decizia a fost atacată de DNA, dar dacă va rămâne în picioare, până la stabilirea verdictului cei doi se pot întoarce în cabinetul de expertiză. Şi, de ce nu, la vechile metehne...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pușcărie
Să înfunde pușcăria; ăsta nu-i medic. Și să-i ridice dreptul de a profesa; nu de alta dar una e să știi medicină și alta să fii medic, iar omul ăsta nu e medic. E un profitor ordinar.
Postat 03 Februarie 2016, 15:11 de Shogun
Cum dracu?
Cum dracu se poate sa mai profeseze? Cum sa aiba contact cu publicul(bolnavii, pacientii, etc)????JUSTITIE CORUPTA.Probabil o intervenit judecatorul Bochis Dorel. altfel nu-mi explic.Si el are o sora in cauza, Cosa Violeta.
Postat 03 Februarie 2016, 13:00 de adevarat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON