URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2021, 11:19

Casa de Cultură a Tineretului din Oradea a fost reabilitată. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia Română pentru Tineret (FRT) a anunţat marţi reintroducerea Casei de Cultură a Tineretului din cartierul orădean Ioşia în circuitul cultural al judeţului Bihor.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, dar şi cu alte persoane interesate, de către reprezentanţii FRT. Potrivit acestora, în ultimul an, în Casa de Cultură a Tineretului, deţinută de FRT, au avut loc lucrări de reamenajare a spaţiilor interioare.

Acum clădirea are un aspect aerisit şi o înfăţişare modernă care o aduce mult mai aproape de zilele noastre. Între altele, sala mare de spectacole are un număr de 200 de locuri, faţă de 400 cât avea iniţial, însă scaunele nu mai sunt prinse de pardoseală, astfel încât numărul acestora se poate modifica, în funcţie de tipul de eveniment organizat.

Un element inedit care a rămas neschimbat este tavanul care oferă, atât în hol, cât şi în sala mare o acustică deosebită.

"Este una dintre acusticele unice din România. În tavan sunt anumite panouri care au alte nuanţe. Imaginaţi-vă cât am muncit la ele ca să reuşim să le păstrăm", a spus Daniel Todoran, purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

Totodată, organizatorii au prezentat sistemele audio şi de lumini care au fost montate odată cu renovarea complexului, dar şi zona de culise, dotată cu un ecran pe care rulează în timp real imagini din sala de spectacol, astfel încât regizorii spectacolelor organizate în Casa Tineretului să poată gestiona mult mai bine producţia artistică.

"O mare parte din pandemie am lucrat aici. A început ca un hobby, dar după, am luat-o în serios", a declarat Dan Sabău (foto sus), reprezentantul firmei Sinton Expert, care a lucrat la acest proiect.

În grădina exterioară a fost amenajată o scenă dedicată evenimentelor în aer liber.

Faţada complexului a rămas, însă, la fel ca înainte de reabilitare, dar, potrivit preşedintei organizaţiei, Lőrincz Ildikó-Mária, FRT doreşte accesarea de fonduri europene pentru a schimba şi imaginea exterioară a clădirii, mai ales în contextul în care municipalitatea a anunţat reabilitarea zonei pietonale din centrul cartierului Ioşia.

Lőrincz Ildikó-Mária, președinta Fundației Române pentru Tineret"Trebuie să modernizăm exteriorul, dar nu ai cum din forţe proprii. Trebuie să accesăm fonduri", a mai spus Lőrincz (foto).

Potrivit acesteia, lucrările pe partea din interior au fost realizate din fondurile proprii ale FRT. Întrebată de BIHOREANUL despre suma alocată pentru reabilitarea clădirii, Lőrincz nu a dat un răspuns concret, dar a precizat că este vorba de o investiţie care se ridică la zeci de mii de euro.

"Cei care au activităţi comerciale ne plătesc chirie. De acolo plătim cheltuielile, angajaţii, care nu sunt mulţi la număr, dar tot trebuie plătiţi. În afara activităţilor pe care le organizăm aici, nu avem alte venituri", a declarat preşedinta.

În altă ordine de idei, reprezentanţii FRT au anunţat că doresc organizarea a cât mai multor evenimente în interiorul Casei de Tineret, astfel încât tinerii din judeţ să aibă parte de activităţi atractive.

De altfel, la întâlnirea de marţi, a fost prezent Emi Ocoş, un muzician orădean care a deschis în incinta Casei Tineretului o şcoală de muzică, unde cei pasionaţi pot învăţa, printre altele, pian clasic sau improvizaţie muzicală. Pe scena din sala mare de spectacol au urcat apoi, pe rând, o trupă de dans hip-hop şi profesorul de zumba Cornel Ogrean, cunoscut orădenilor şi din concursul TV "Dansez pentru tine". De asemenea, cei prezenți au putut admira și o expoziție de fotografie semnată de artistul orădean Ovi D. Pop.

De asemenea, preşedinta Fundaţiei, Lőrincz Ildikó-Mária, a mai precizat că doreşte să înfiinţeze, în interiorul clădirii, şi un birou care să se ocupe de atragerea de fonduri europene, astfel încât mai multe organizaţii de tineret din ţară să poată să se dezvolte.

Construită la începutul anilor 1980 de către membrii Uniunii Tineretului Comunist, Casa Tineretului din Ioşia şi-a pierdut sclipirea după apusul epocii comuniste.

Dacă în anii de glorie UTC-iştii organizau spectacole de folclor, concerte folk şi expoziţii de documente şi artă, după 1989 activităţile s-au diversificat într-atât încât, în trecut, aici a ajuns să funcţioneze un bar cu păcănele, un birou de asigurări şi o firmă de termopane. În prezent acestea şi-au schimbat locaţia, cu excepţia biroului de asigurări.

Totodată, în perioada comunistă, în incinta Casei Tineretului, în partea dinspre strada Cazaban, funcţionau un hotel cu 22 de camere cu restaurant şi o agenţie a Biroului Turistic pentru Tineret.

În 2016 Primăria Oradea a cumpărat hotelul cu intenţia renovării şi transformării într-unul de protocol. În 2020, a fost stabilită viitoarea destinaţie definitivă a clădirii: centru de cercetare, dezvoltare şi inovare în geotermalism.

Vezi mai jos cum arată Casa de Cultură a Tineretului reabilitată!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o porcarie si o gluma de prost gust
imi amintesc cu greata ceremoniile civile de acum 20-30 de ani, nimic nu s-a schimbat - faptul ca s-a pastrat lemnul acela odios la balustrada si pe tavan arata ca de fapt a fost o spoiala de doi bani. nimic atragator, modern sau de bun gust acolo. rusine, din nou, celor care isi inchipuie ca au reamenajat interiorul vreunei cladiri din orasul asta! sunteti departe de orice inseamna modernism in 2021!
Postat 18 August 2021, 22:41 de roger
Ura.
Doamne, cit ne bucuram. Mulțumim din inima.
Postat 18 August 2021, 14:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON