Fundaţia Română pentru Tineret (FRT) a anunţat marţi reintroducerea Casei de Cultură a Tineretului din cartierul orădean Ioşia în circuitul cultural al judeţului Bihor.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, dar şi cu alte persoane interesate, de către reprezentanţii FRT. Potrivit acestora, în ultimul an, în Casa de Cultură a Tineretului, deţinută de FRT, au avut loc lucrări de reamenajare a spaţiilor interioare.
Acum clădirea are un aspect aerisit şi o înfăţişare modernă care o aduce mult mai aproape de zilele noastre. Între altele, sala mare de spectacole are un număr de 200 de locuri, faţă de 400 cât avea iniţial, însă scaunele nu mai sunt prinse de pardoseală, astfel încât numărul acestora se poate modifica, în funcţie de tipul de eveniment organizat.
Un element inedit care a rămas neschimbat este tavanul care oferă, atât în hol, cât şi în sala mare o acustică deosebită.
"Este una dintre acusticele unice din România. În tavan sunt anumite panouri care au alte nuanţe. Imaginaţi-vă cât am muncit la ele ca să reuşim să le păstrăm", a spus Daniel Todoran, purtătorul de cuvânt al organizaţiei.
Totodată, organizatorii au prezentat sistemele audio şi de lumini care au fost montate odată cu renovarea complexului, dar şi zona de culise, dotată cu un ecran pe care rulează în timp real imagini din sala de spectacol, astfel încât regizorii spectacolelor organizate în Casa Tineretului să poată gestiona mult mai bine producţia artistică.
"O mare parte din pandemie am lucrat aici. A început ca un hobby, dar după, am luat-o în serios", a declarat Dan Sabău (foto sus), reprezentantul firmei Sinton Expert, care a lucrat la acest proiect.
În grădina exterioară a fost amenajată o scenă dedicată evenimentelor în aer liber.
Faţada complexului a rămas, însă, la fel ca înainte de reabilitare, dar, potrivit preşedintei organizaţiei, Lőrincz Ildikó-Mária, FRT doreşte accesarea de fonduri europene pentru a schimba şi imaginea exterioară a clădirii, mai ales în contextul în care municipalitatea a anunţat reabilitarea zonei pietonale din centrul cartierului Ioşia.
"Trebuie să modernizăm exteriorul, dar nu ai cum din forţe proprii. Trebuie să accesăm fonduri", a mai spus Lőrincz (foto).
Potrivit acesteia, lucrările pe partea din interior au fost realizate din fondurile proprii ale FRT. Întrebată de BIHOREANUL despre suma alocată pentru reabilitarea clădirii, Lőrincz nu a dat un răspuns concret, dar a precizat că este vorba de o investiţie care se ridică la zeci de mii de euro.
"Cei care au activităţi comerciale ne plătesc chirie. De acolo plătim cheltuielile, angajaţii, care nu sunt mulţi la număr, dar tot trebuie plătiţi. În afara activităţilor pe care le organizăm aici, nu avem alte venituri", a declarat preşedinta.
În altă ordine de idei, reprezentanţii FRT au anunţat că doresc organizarea a cât mai multor evenimente în interiorul Casei de Tineret, astfel încât tinerii din judeţ să aibă parte de activităţi atractive.
De altfel, la întâlnirea de marţi, a fost prezent Emi Ocoş, un muzician orădean care a deschis în incinta Casei Tineretului o şcoală de muzică, unde cei pasionaţi pot învăţa, printre altele, pian clasic sau improvizaţie muzicală. Pe scena din sala mare de spectacol au urcat apoi, pe rând, o trupă de dans hip-hop şi profesorul de zumba Cornel Ogrean, cunoscut orădenilor şi din concursul TV "Dansez pentru tine". De asemenea, cei prezenți au putut admira și o expoziție de fotografie semnată de artistul orădean Ovi D. Pop.
De asemenea, preşedinta Fundaţiei, Lőrincz Ildikó-Mária, a mai precizat că doreşte să înfiinţeze, în interiorul clădirii, şi un birou care să se ocupe de atragerea de fonduri europene, astfel încât mai multe organizaţii de tineret din ţară să poată să se dezvolte.
Construită la începutul anilor 1980 de către membrii Uniunii Tineretului Comunist, Casa Tineretului din Ioşia şi-a pierdut sclipirea după apusul epocii comuniste.
Dacă în anii de glorie UTC-iştii organizau spectacole de folclor, concerte folk şi expoziţii de documente şi artă, după 1989 activităţile s-au diversificat într-atât încât, în trecut, aici a ajuns să funcţioneze un bar cu păcănele, un birou de asigurări şi o firmă de termopane. În prezent acestea şi-au schimbat locaţia, cu excepţia biroului de asigurări.
Totodată, în perioada comunistă, în incinta Casei Tineretului, în partea dinspre strada Cazaban, funcţionau un hotel cu 22 de camere cu restaurant şi o agenţie a Biroului Turistic pentru Tineret.
În 2016 Primăria Oradea a cumpărat hotelul cu intenţia renovării şi transformării într-unul de protocol. În 2020, a fost stabilită viitoarea destinaţie definitivă a clădirii: centru de cercetare, dezvoltare şi inovare în geotermalism.
Vezi mai jos cum arată Casa de Cultură a Tineretului reabilitată!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.