URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2020, 18:05

Oradea ieri, Oradea azi: Ce a fost, ce este şi ce urmează să fie Casa Tineretului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1983. Casa uteciştilor

Una dintre cele mai interesante construcţii ridicate în Oradea în perioada comunistă se află în cartierul Ioşia-Nord, în spatele Arenei Antonio Alexe. Având subsol, parter şi etaj, iar faţada decorată cu basoreliefuri reprezentând tineri în veşminte lungi dansând, clădirea a fost între ultimele apărute în cartier, la începutul anilor ’80.

Inaugurarea a avut loc în 3 decembrie 1983 sub denumirea de Casa de cultură a ştiinţei şi tehnicii pentru tineret, fiind destinată în special activităţilor organizaţiilor Uniunii Tineretului Comunist. Sala de spectacole cu 400 de locuri era gazda concertelor şi a reprezentaţiilor teatrale, precum şi a ediţiilor anuale ale Festivalului Naţional Cântarea României. Existau şi spaţii expoziţionale, unde erau etalate îndeosebi lucrări de artă plastică, precum şi săli destinate cercurilor ştiinţifice, tehnice şi artistice.

Totodată, în partea dinspre strada Cazaban funcţiona un hotel cu 22 de camere cu restaurant şi o agenţie a Biroului Turistic pentru Tineret. Destinaţia clădirii a rămas în mare parte neschimbată în ultimii 40 de ani, activităţile modificându-se după vremuri.

2020. Noi funcţii

Din anul 2000, Casa Tineretului s-a aflat în administrarea Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor, în incinta sa având loc atât evenimente culturale, cât şi cursuri şi spectacole de dans, spectacole de Crăciun şi Revelion, baluri şi majorate. Felurite concerte şi expoziţii, târguri şi activităţi culturale ale elevilor şi studenţilor se desfăşoară şi în prezent, însă hotelul nu mai funcţionează de câţiva ani. În 2010, Primăria Oradea a cerut în instanţă trecerea clădirii în proprietatea sa, pe-atunci în ideea înfiinţării unei Case de cultură a studenţilor.

Şase ani mai târziu, după executarea silită a FRT Bihor, Primăria a cumpărat hotelul cu intenţia renovării şi a transformării într-unul de protocol. În 2020, a fost stabilită viitoarea destinaţie definitivă a clădirii: centru de cercetare, dezvoltare şi inovare în geotermalism. Pentru înfiinţarea sa, Municipiul Oradea a devenit membru fondator al Asociaţiei ClusTherm Transylvania, beneficiarii serviciilor urmând a fi administraţii locale şi judeţene, universităţi şi companii din domeniul medical şi farmaceutic.

Clădirea Casei Tineretului ar urma să fie renovată complet, proiectul aflându-se în faza realizării documentaţiei de urbanism.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON