URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2023, 09:01

CAS Bihor: Nu sunt probleme în asigurarea medicamentelor din programele naționale de sănătate. În țară lipsesc din farmacii medicamente pentru cancer

CAS Bihor: Nu sunt probleme în asigurarea medicamentelor din programele naționale de sănătate. În țară lipsesc din farmacii medicamente pentru cancer foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nicio farmacie din Bihor nu a semnalat Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate imposibilitatea de a furniza medicamente persoanelor cu afecțiuni cronice gestionate în cadrul programelor naționale de sănătate, afirmă directorul general al instituției, Dorel Dulău.

„Nicio farmacie cu circuit deschis (n.r. – care vinde produse farmaceutice publicului larg) nu ne-a anunțat că nu mai comercializează medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate. Toți bolnavii de cancer din Bihor, de exemplu, își primesc medicamentele conform prevederilor legale. De altfel, CAS Bihor a decontat până acum toate obligațiile pentru medicamentele din programele naționale de sănătate”, a declarat BIHOREANULUI șeful CAS Bihor.

Asigurarea directorului CAS Bihor survine în contextul în care, în Capitală sunt farmacii care nu mai comercializează medicamentele compensate pentru bolnavii oncologici și cu diabet, cele mai costisitoare, deoarece nu li s-au decontat sumele reprezentând contravaloarea între prețurile reale ale medicamentelor și prețurile compensate pe care le achită pacienții cronici în momentul achiziționării acestora.

Săptămâna aceasta, presa centrală a relatat că în București, până luna trecută medicamentele din programele naționale de sănătate se decontau de către CAS la 90 de zile, iar din august decontările se fac la aproape 120 de zile de la data emiterii. Acest lucru lasă, practic, farmaciile fără lichidități pentru plata medicamentelor către furnizori, consecința fiind că aceștia nu le mai livrează, iar bolnavii rămân fără ele.

Potrivit spotmedia.ro, mai multe asociații ale pacienților au acuzat faptul că programele naționale de sănătate – în special cele pentru bolile oncologice și diabet – au rămas fără finanțare, cerând Guvernului și Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate o rectificare bugetară pentru alocarea de fonduri suplimentare.

„Programele naționale de sănătate au rămas fără finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele două luni, rând pe rând, programele naționale au rămas fără bani. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără nicio altă soluție. Vieților românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, au arătat, într-un comunicat, Alianța Pacienților Cronici din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimuna și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON